NOVI ZAKON O SPORTU

Počinje Jovanovićev lov na Mamića, odvjetnik Hodak tvrdi: 'Ne vidim kako će ga maknuti'

Ukoliko ste očekivali kako će inspektori početkom ili sredinom kolovoza obilaziti klubove i podnositi prijave - varate se. Prvo će se dati vrijeme za usklađivanje, ispravljanje

Od stupanja na vlast sadašnja je Vlada, kada je riječ o sportu, učinila samo jedno - promijenila je ime Ministarstva. Sjećate se i sami, riječ šport postala je sport. Jučer je tek nadležni ministar Jovanović i ekipa koju je okupio učinio i drugi, a prvi konkretni korak. Točnije, učinili su to sabornici, ali jasno na prijedlog Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta.

Dakle, nacionalni nam je parlament dvotrećinskom većinom izglasovao predložene dopune Zakona o sportu te Zakon o sportskoj inspekciji. Sve što je u predizbornoj promidžbi tadašnja oporba, danas vladajuća koalicija obećavala (uvođenje reda u sportu, borbe protiv nezakonitosti, izgon menadžera iz sportskih struktura, jasnija porezna politika itd.), sve je to od sada konačno moguće napraviti i s pravnog stajališta.

- Što se dopuna Zakona o sportu tiče, u njemu smo veliku pozornost pridali izbjegavanju mogućnosti sukoba interesa. To je nešto što smo uočili kao čestu anomaliju koja se pojavljuje u različitim bilo klubovima ili savezima - jučer će u komentaru izglasovanih zakona Petar Skansi, pomoćnik ministra za sport, dodajući:

- Jedna od temeljnih karakteristika ovog zakona je i pitanje inspekcije. Za provedbu sportske inspekcije nužan nam je bio podakt, bili smo ga dužni donijeti. Imam dojam kako su sportski dužnosnici već i sada, i prije donošenja zakona počeli više voditi računa o ovom pitanju. Dakako, kada govorimo o rezultatima ubuduće, oni će uvelike ovisiti o tomu kakvi će biti ljudi koji će inspekcije provoditi.

U kojem vremenu možemo očekivati imenovanje sportskih inspektora?

- Oba zakona stupaju na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama kao službenom glasilu Republike Hrvatske. Dakle, odmah nakon tog razdoblja. Još bi nešto želio naglasiti - dat će se vrijeme klubovima za preustroj u skladu sa zakonom. Prijelazno razdoblje u kojem će inspektori biti savjetnici.

Dakle, ukoliko ste očekivali kako će inspektori početkom ili sredinom kolovoza s prvim trenucima službenog stupanja jučer donesenih zakona na snagu, obilaziti klubove te dužnosnike smjenjivati ili podnositi prijave - varate se. Prvo će se dati vrijeme za usklađivanje, ispravljanje ili, kako bi to aktualni premijer rekao, dubinsko snimanje.

Hodak: Jako sam skeptičan...

Jesu li sportske inspekcije doista tijelo koje će donijeti red u hrvatski sport?

- Pravno gledajući, jako sam skeptičan - jasno je poručio poznati odvjetnik Zvonimir Hodak.

Zašto ste skeptični?

- Svi znamo da je sve ovo u stvari produkt 'konflikta' između ministra Jovanovića i Zdravka Mamića te je rađen s ciljem da se Mamić zauvijek izbaci iz nogometa. Dakako da je takav motiv rezultirao i lošim stranama tog zakona pa kada se eventualno jednom Mamić i makne iz nogometa, onda te inspekcije više nikome ni neće biti zanimljive.

Dobro, hoće li inspekcije maknuti Mamića iz Dinama i nogometa ili ne?

- Ne vjerujem, ne vidim kako bi to pravno izveli. Znam da će se sada uhvatiti činjenice da je njegov sin Mario pregovarao s Real Madridom, ali kako će dokazati da on tamo nije bio kao Lukin veliki prijatelj koji nije uzeo ni lipe provizije za to posredovanje?

Nije to jedina indicija mogućeg sukoba interesa, može li skup indicija eventualno naštetiti Mamiću?

- Zatvoreni krug indicija koristi se u kaznenom pravu, ali u građanskom on ne vrijedi, tu moraš imati dokaze. Što god tko mislio o Mamiću, nisam baš siguran da ti dokazi doista postoje. Znam da je Jovanović želio izglasati zakon koji bi vrijedio i tri godine unazad, što ne postoji u svijetu, a opet samo dokazuje koliko je opterećen Mamićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:24