PIŠE T. ŽIDAK

PROFESOR NOGOMETA NA PUTU U BESMRTNOST Osvoji li Ivanković naslov s Persepolisom, opet će postati izbornik Irana

Branko Ivanković
 Tom Dubravec / Cropix

Kada mi je prije dva mjeseca, dok je još čučao na četvrtom mjestu iranske nogometne lige, rekao da će biti prvak Irana, smatrao sam ga lovcem na jeftine medijske poene. Ali, Branko Ivanković se uporno i strpljivo penjao stepenicu po stepenicu i od petka je njegov Persepolis vodeći klub “hrvatske pradomovine”. Naime, u petak je Persepolis u Teheranu, pred više od 100.000 gledatelja pobijedio favorizirani Esteglhal sa 4-2. Vodio je Ivanković 3-0, promašio jedanaesterac, povisio na 4-1 i progutao drugi pogodak u sudačkoj nadoknadi. Sada ima bod prednosti pred Esteghlalom, do kraja su još četiri utakmice, za vjerovati je da će, “vođen mudrom taktikom Branka Ivankovića”, klub osvojiti naslov prvaka, a Ivanković postati četvrti hrvatski trener, koji je bio iranski šampion. Nakon Stanka Poklepovića, Mladena Frančića i Cice Kranjčara...

Nogomet i u Iranu religija

Deset godina već Persepolis čeka šampionsku krunu. Deset “gladnih” godina posti drugi najpopularniji iranski klub i trpi “teror” Esteghlala i Sepahana. Kada je “Profesor” prihvatio klub, bili su u zoni ispadanja, u kriznoj godini s Ivankovićem su završili na osmoj poziciji. Ove godine su ambicije nabujale, Ivanković je uspio uvjeriti gazde da ima momčad za prvo mjesto. Povjerovali su mu i prije derbija godine protiv Esteghlala, ponudili su mu novi, dvogodišnji ugovor. Potpisao je prije sedam dana, ali taj ugovor ima i pozadinu. Naime, Iranci su nezadovoljni sadašnjim izbornikom, portugalskim trenerom Carlosom Quierozom, bivšim asistentom Alexa Fergusona, i Branko Ivanković će gotovo sigurno biti sljedeći izbornik te zemlje, u kojoj je nogomet - religija. Naravno, ako ne stigne bolja ponuda iz Europe, jer, izbornik Irana je već jednom bio, od 2002. do 2006. godine.

Štimcu ne ide najbolje

Branko Ivanković je jedan od najozbiljnijih hrvatskih trenera, kojemu će Iran, ako izgura iduće četiri utakmice, biti treća zemlja u kojoj je osvojio naslov prvaka. Bio je to dvaput u Hrvatskoj s Dinamom, bio je u Kini (Shandong Luneng) i bit će prvak s Persepolisom. Ali, bio je Ivanković trener i u Bundesligi (Hannover 96), asistirao je u hrvatskoj reprezentaciji Ćiri Blaževiću i Mirku Joziću. Spada u grupu rijetkih hrvatskih nogometnih stručnjaka koji su osvajali titule u Njemačkoj ( Branko Zebec), Austriji ( Otto Barić), Švicarskoj (Ćiro Blažević) i Nizozemskoj (Ajax), Belgiji (Anderlecht), Portugalu (Porto). U te tri zemlje prvak je bio legendarni Tomislav Ivić. Ali, velika je stvar biti u elitnom klubu najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka.

Za razliku od Ivankovića, Igoru Štimcu ne ide najbolje, njegov Sepahan je samo remizirao, a Zlatko Dalić je u Ujedinjenim Emiratima poražen i gotovo je bez izgleda za naslov prvaka. Ivankovića je Zdravko Mamić u Dinamu prebrzo potrošio, iako se još pamti njegova pobjeda s Dinamom u Amsterdamu, kada je Dinamo igrao možda i najbolji nogomet u zadnje dvije dekade. Kada predsjednici HNS-a biraju izbornike, uvijek je Branko Ivanković kandidat i nikada nije odabran.

Spada među najvećih 5!

Puno je zvanih, malo odabranih. Dokaz je to da u Hrvatskoj cijene samo trenere s igračkom karizmom, zbog čega i Ante Čačić, koji se u veliki nogometni svijet otisnuo iz Markuševca, ima nepovjerenje nogometne javnosti. Bez obzira na iskustvo. Profesor Ivanković je na putu da se približi besmrtnim hrvatskim trenerima, Iviću, Zebecu, Ćiri i Bariću. On definitivno spada u taj krug!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:14