PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Roy Keane: Jelavić je uništio Man Utd, bojim se da bi mogao i nas

U zlatno doba irskog nogometa, krajem osamdesetih i prvih godina devedesetih, dok je Irskom kormilario Jack Charlton, među navijačima je bila popularna pjesmica: “You’ll never beat the Irish”.

Tada su pred Ircima padale Engleska (1988.) i Italija (1994.). Posljednjih godina opet je renesansa na vidiku, ali su gubili zbog “Henryjeve ruke” u Parizu i sada su napokon opet blizu oltara. Ali, u društvu nogometnih monstruma, Italije, Španjolske i Hrvatske.

Irska kao Grčka

- Iz psiholoških razloga nismo željeli Italiju, no, Irska, Italija i Hrvatska će se ravnopravno boriti za drugo mjesto - izjavio je Giovanni Trapattoni, autor povratka u velika vremena, ali za kritičare, kojih je sve više, samo “fosil iz Jurassic parka”

Može li Irska učiniti istu stvar kao i Grčka? Naravno, ne u ekonomskom, već u sportskom smislu, pobijediti Europu? Odgovor su novinari potražili u razgovoru s Royem Keaneom, legendarnim kapetanom Manchester Uniteda, koji se u Dublinu zatekao na “Irish Guide Dogs for the Blind” (psi vodiči slijepih). Naravno, ni Roy Keane nije mogao odagnati crne oblake iznad Old Trafforda. No, prije nego što će se odlučiti za baražnu vatru po Alexu Fergusonu, nasmijao se:

- Zahvalite za sve “one-touch Jelaviću”. Samo, bojim se da to nije kraj naših nevolja s tim momkom, on je prijetnja i Irskoj...

A na pitanje može li Irska pobijediti na Euru, Roy Keane će reći:

- Bio bih jako iznenađen. Ali, u drugi krug mogu...

Keane je očito duboko zaronio u “svijet slijepih”, ne samo zbog pasa. Vjerovati da će Irska otići u drugu rundu Europskog prvenstva, pored Španjolske, Italije i Hrvatske, na rubu je osmog svjetskog čuda.

Trap nije problem

- Prvi meč je od vitalne važnosti, tko izgubi prvu utakmicu može kući! Ako izgubiš prvu, teško se penjati uzbrdo. Hrvatska ima vrlo, vrlo dobru momčad, ali ne treba ih shvaćati kao bauk, nisu ni oni nogometni monstrumi. Nikad ne smijete podcijeniti vlastiti talent i vlastite mogućnosti, pa ako će se Irska tako ponašati, nije bez izgleda. Ali, neće biti čudo ni ako ispadnu nakon prve runde...

Puno se toga vrti oko Trapattonija, boje se njegovog sljepila?

- Trapattoni je vrlo organiziran tip, ne vjerujem da će on biti problem. I ne vjerujte da će biti popustljiv...

Nova zvijezda

Ali je slijep. Kada gledamo Jamesa McCleana iz Sunderlanda, kao da vidimo Georgea Besta. A Trap ga ignorira, stavlja ga na listu eventualnih?

- Unatoč njegovoj mladosti, ja bih ga uzeo u škvadru. On bitno utječe na igru, zabija golove, asistira, ima stav, iako svaki argument ima dva lica. Ali, nije bitan McClean, važno je ono što je rekao John O’Shea - moramo se zbiti i ako to učinimo dobro, bit će dobro - zaključio je Roy Keane, koji je za Manchester United bio ono što je nekad Zvonimir Boban bio za Hrvatsku, a danas bi to trebao biti Dario Srna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:21