HRVATSKA - ŠVICARSKA 2-4

Štimčev debi iz noćne more: Vatreni na Poljudu primili četiri komada, a mogli su još toliko

Igor Štimac neće po dobrome pamtiti na Poljudu. Hrabro je postavio ofenzivnu momčad, ali to mu se nije isplatilo -Švicarci su nas pošteno iskontrirali i pobijedili 4-2
 Tom Dubravec/CROPIX

Igor Štimac neće pamtiti po dobrome svoj izbornički debi na klupi Hrvatske. Na Poljudu je novi izbornik startao s porazom.

Hrvatske je izgubila od Švicarske 2-4 u utakmici u kojoj je novi izbornik istrčao sa šarenim sastavom, koristio je 17-toricu igrača, dao je šansu dvojici debitanata Maloči i Vukušiću, a svog glavnog kreatora Luku Modrića poslao je na travnjak u 66. minuti utakmice.

Modrić je van forme i očito u mislima fokusiran na završetak transfera u Real jer se najavljivalo da iz Splita leti izravno u Madrid da stavi potpis na ugovor sa Kraljevskim klubom.

Švicarska nas je umalo razbila. Ovaj poraz na trenutke je podsjećao na izgubljene utakmice koje smo doživljavali protiv Nizozemske na Poljudu ili Švedske u Maksimiru.

Na kraju su naši imali šansu popraviti dojam, činilo se da će Eduardo i nekoliko svježih igrača s klupe odvesti utakmicu i rezultat u podnošljivije okvire, ali nas je uništio još jedan primljeni gol.

Iako je Štimac u najavi kazao da mu prijateljske utakmice neće služiti za "uljepšavanje statistike" nego da će ih koristiti da bi testirao mogućnosti svoje momčadi poraze je uvijek dobro izbjeći. Znao je to i Štimac jer porazi uvijek otvaraju brojne dvojbe, a početak kvalifikacija je tu pred vratima, već 7. rujna imamo na rasporedu Makedoniju.

Sa ove utakmice najviše ćemo pamtiti prekrasnan gol Eduarda Da Silve, prave majstorije kada je volejom iz okreta sa desetak metara rasparao mrežu Švicarske. Eduardo je na kraju bio dvostruki strijelac i ako ima nešto dobro onda je to forma našeg najboljeg golgetera. Osjećaj za gol Eduardo nikad nije izgubio, a očito je motiviran da se nametne novom izborniku za veću minutažu.

Ambijent nije bio inspirativan za igrače. Poljud je zjapio poluprazan, na trbinama se našlo tek oko deset tisuća gledatelja. Atmosfera je bila nikakva, a umjesto gromoglasne i raspjevane podrške kakvoj smo svjedočili na nedavnom Euro u Poljskoj atmosfera se gubila u onom uobičajenom folkloru i povicima kontra Štimca, Mamića, Šukera, HNS-a...

U praviliu su ovakve, prijateljske utakmice teška dosada i gnjavaža, "čisti gubitak vremena" kako je to rekao slavni engleski menadžera Alexa Fergusona. Ali izbornici moraju negdje vidjeti kako stoje njihovi kandidati i moraju opipati bilo ekipe pa makar odradili s njima trening ili dva. Puno zadovoljniji s Poljuda je otišao Hitzfeld, njegova reprezentacija predstavila se kao mlada i potentna ekipa.

Štimac je imao samo dva treninga s igračima, a najavljujući da će njegova Hrvatska igrati poput Španjolske kao prvi korak uveo je formaciju 4-2-3-1 u kojoj je u zadnjoj liniji zaigrao debitant Maloča, a uz njega Srna, Ćorluka i Pranjić. Rakitić i Badelj kao zadnji vezni, a ispred njih Eduardo, Kranjčar i Olić te istureni napadač Mandžukić.

Iako je to bila napadačka orjentacija, igra Hrvatske bila je rastrgana, bez prave ideje. Pokušavali smo nešto preko bokova, ali bez velikih šansi i pravih lopti za centarfora Mandžukića.

S druge strane Švicarci su bili okomiti i opasni. Prava napast bio je Xherdan Shaquiri, 20-godišnji brznogi veznjak koji ove sezonje čeka svoju šansu u minhenskom Bayernu.

Xaquiri je imao svoju ulogu u svakom opasnom napadu Švicaraca, izravno je sudjelovao kod dva gola, a pogodio je i stativu. Falio mu je samo gol, ali je i bez toga bio najbolji igrač utakmice.

Prvi gol za Švicarsku zabio je Granit Xhaka, 19-godišnjak iz Borussije Monchengladbach, još jedan Kosovar u njiohovoj reprezentaciji na 2-1 povisio pretkraj poluvremena Barnetta iz odbijanca nakon što je udarac Shaquirija završio na stativi.

Hrvatska je najbolju šansu imala preko Vukušića koji je pogodio prečku. Ubio nas je na kraju sa dva gola Gavranović. Nažalost, tako je slavljenička utakmica za 100. rođendan HNS imala gorak okus. Okus poraza i razočaranja...

HRVATSKA - ŠVICARSKA 2-4 (Eduardo 20, 65/ Xhaka 11, Barnetta 37, Gavranović 51, 81)

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka (od 45. Vida), Maloča, Pranjić - Badelj (od 60. Vukojević), Rakitić, Kranjčar (od 45. Strinić) - Olić (od 46. Perišić), Eduardo (od 68. Modrić), Mandžukić (od 45. Vukušić).

ŠVICARSKA: Benaglio - Lichsteiner, Von Bergen, Djorou, Rodriguez - Barnetta, Inler, Behrami, Shaquiri, Xhaka - Mehmedi.

KRAJ UTAKMICE

88. MINUTA - Hrvatska je na koljenima. Mehmedi je lošim udarcem poštedio Vatrene totalne blamaže

83. MINUTA - Malo je nedostajalo da primimo i pet gol. Na sreću, Švicarci su bili neprecizni

GOOOL 81. MINUTA - Pletikosa je i po četvrti put morao vaditi loptu iz mreže. Gavranović je po tko zna koji put večeras došao do 16-terca Hrvatske bez da ga je itko ometao i pogodio mrežu.

75. MINUTA - Nova kontra Švicarske. Ovoga puta Maloča je pravovremeno reagirao i izbacio u korner

68. MINUTA - Eduardo je izašao, a ušao je Modrić. Ovacije Poljuda za Dudua

GOOOL 65. MINUTA - Perišić je napravio dar-mar na lijevoj strani i idealno centrirao za Eduarda koji lako zabija za 3-2 i vraća Hrvatsku u igru

62. MINUTA - Nakon pogreške obrane gostiju Vukušić je pogodio gredu.

60. MINUTA - Hrvatska obrana i dalje 'pliva'. Rodriguez je prošao lijevom stranom i na sreću, mlako šutirao. Dovoljno da Vida spasi Plerikosu.

54. MINUTA - Ponovno je Gavranović bio u sjajnoj prilici da nokautira Hrvatsku.

GOOOL 51. MINUTA - Ponovno je Shaquiri nadmudrio hrvatsku obranu i s lieve strane idealno poslužio Gavranaovića. Nesuđeni Vatreni poklon nije propustio. Igrač Schalkea zakucao je loptu pod prečku.

46. MINUTA - Već u prvoj akciji Švicarci su imali čistu šansu. Vida je pravovremenim uklizavanjem spasio gol.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

43. MINUTA - Akciju Srna - Eduardo pokvario je vratar Švicaraca.

GOOOL 37. MINUTA - Švicarci kontrama uništavaju Hrvatsku. Shaquiri je o tko zna koji put večeras dovukao loptu na vrh našeg šesnaesterca i prizmnim udarcem pogodio vratnicu. Na odbijenu loptu natrčao je Barnetta i lako svladao nemoćnog Pletikosu.

33. MINUTA - Shaquiri ponovno prijeti. Veznjak gostiju ponovno se došetao do šesnaesterca Vatrenih, na sreću, Pletikosa je obranio njegov pokušaj

30. MINUTA - Olić ekspresno uzvraća, no Benaglio brani njegov pokušaj.

28. MINUTA - Shaquiri je ponovno promiješao hrvatsku obranu i uposlio Mehmedija koji promašuje veliku priliku

GOOOL 20. MINUTA - Kakav potez Eduarda za 1-1. Srna je ponovno probio stranu te uposlio Dudua koji prima loptu, okreće se oko svog igrača i fantastičnim volejem zabija pod prečku Švicaraca.

19. MINUTA - Prva akcija Hrvatske. Srna je probio desnu stranu i lukavo poslao povratnu loptu za Badelja, no udarac kapetana Dinama brani Bengalio

15. MINUTA - Shaquiri radi velike probleme hrvatskoj obrani.

GOOOL 11. MINUTA - Švicarci su poveli pogotkom Xhake. Behrami se desnom stranom prošetao do gola Hrvatske te oštro pucao. Pletikosa je obranio na odbijenu loptu natrčava Xhaka i zabija za 1-0.

10. MINUTA - Hrvatska ima inicijativu, no zasad nema ozbiljnijih prilika

5. MINUTA - Opasnu akciju gostiju spriječio je Pletikosa pravovremenom intervencijom

Utakmica je počela

Modrić je ostao na klupi

Utakmici je prethodila velika tučnjava Torcide i Bad Blue Boysa. Policija je uhitila 20 navijača, a jedan policajac je ozlijeđen.

Na Poljudu se okupilo 5.000 navijača, mnogo manje nego na ovoljetnim utakmicama Hajduka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23