BRILJIRA U HAJDUKU

SVEN TINO SUŠIĆ ODBIO HRVATSKU 'Hvala Gračanu, ali ja želim s BiH na SP u Brazil'

To mi je velika inspiracija i motiv da pružim sve od sebe na svakoj utakmici, kaže mladi veznjak Hajduka
 Tom Dubravec / CROPIX

Tino Sven Sušić ima zanimljiv “background”. Rođen je u Sarajevu (na rođendan Hajduka, 13. veljače 1992. godine). Otac mu je Sead Sušić - proslavljeni nogometni as koji je počeo u Sarajevu, ali je karijeru napravio u Crvenoj zvezdi.

Sead je stariji od čuvene braće iz Zavidovića, mlađi je Safet Pape Sušić kojeg današnje generacije poznaju kao uspješnog izbornika reprezentacije BiH. Oni nešto stariji, pak, pamte Papu Sušića kao pravog virtuoza i možda najvećeg nogometaša s ovih naših prostora.

Genk i Standard

“Ne sam Safete...!”, koliko je puta samo znao povikati pokojni legendarni komentator Mladen Delić u televizijskim prijenosima dok je Pape Sušić neumorno driblao.

Tino Sušić nije se još bio ni rodio da bi uživo mogao vidjeti te majstorije strica Safeta i oca Seada. Ali zahvaljujući YouTubeu sačuvano je puno toga od zaborava pa neke snimke mogu mu poslužiti i dan danas kao inspiracija.

Iako je rođen u Sarajevu, Tino je odrastao u Belgiji gdje je njegova obitelj ostala živjeti nakon što je otac igrao u Liegeu i Molenbeeku. Zato je Tino kao dijete počeo u Vieseu odakle je prešao u Genk te konačno u Standard iz Liegea, za kojeg je upisao i jedan nastup za prvu momčad.

Prošao je mlade reprezentacije Belgije i dogurao do U-19 selekcije “crvenih vragova”. Belgija je zapravo jedina reprezentacija za koju je dosad igrao.

Njegova mama Irena podrijetlom je iz Podgore pa je na račun toga imao i pravo na hrvatsko državljanstvo. Nedavno je aktivirao i svoje BiH državljanstvo, izvadio je pasoš, a razlog je očigledan.

Nema nepotizma

- Želim izboriti mjesto u reprezentaciji BiH i zaigrati na Svjetskom prvenstvu - jasno je poručio Tino Sven Sušić.

S obzirom kako dobro igra u Hajduku, to će se sasvim sigurno i dogoditi. Pa čak i da mu stric nije izbornik, 21-godišnji Sušić zaslužuje poziv u reprezentaciju BiH.

Izjava Nenada Gračana, novoizabranog šefa U-21 reprezentacije Hrvatske, koji je kazao da bi Tina Sušića rado pozvao pod svoje, samo je aktualizirala ovu priču. Safet Sušić gledao je nećaka na nedavnom derbiju s Dinamom na Poljudu. Poručio mu je da izvadi BiH pasoš jer s njim ozbiljno računa. Potvrdio je to i nedavno u razgovoru za Jutarnji Tomislavu Židaku i dodao:

- Ovaj posao radim pošteno i niti jedan igrač u reprezentaciju ne može doći po nečijoj preporuci. Ni nećak ne bi došao u obzir da ne igra u Hajduku i na poziciji koja nije pokrivena.

Hvala Gračanu

Što na sve to kaže Tino?

- Počašćen sam izjavom Nenada Gračana i godi mi to što mi se nudi mogućnost da igram za mladu reprezentaciju Hrvatske. Ali moja velika želja je zaigrati za reprezentaciju BiH. O tome sanjam, da budem u momčadi koja će nastupiti u Brazilu sljedeće godine. To mi je velika inspiracija i motiv da pružim sve od sebe na svakoj utakmici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:41