Tekstovi i recepti su iz knjige Tajna zdravlja autora mr.sc. Gorana Radovanića u izdanju G.M.E.N. Hrvatska koja se može nabaviti u knjižarama Školske knjige. Svakog tjedna u SN objavljivat ćemo nove savjete i recepte koji mogu poboljšati vašu formu i opće zdravlje. www.bioliving.info
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Današnji vrhunski sport, ali i kvalitetan život običnih, prosječnih ljudi, nezamisliv je bez kvalitetne prehrane. Brojni su primjeri u vrhu svjetskog sporta koji potvrđuju važnost kvalitetne ishrane. Jedan od možda najpoznatijih primjera jest i najbolji svjetski tenisač Novak Đoković koji, kako je sam priznao, svoje vrhunske teniske dosege može zahvaliti, pored napornih treninga, i konceptu ishrane. Đoković je, kao i Leo Messi, dugo živio u zabludi kada je ishrana u pitanju. Tek kada su mu nutricionisti promijenili ishranu, Đoković je eksplodirao, a Messi se riješio problema s ozljedama mišića koji su prijetili da nikada ne postane ono što je danas. Važnost zdrave i kvalitetne ishrane prepoznali su naši vodeći nogometni reprezentativci, među ostalima i Marcelo Brozović i Ivan Perišić, glavne zvijezde milanskog Intera. A što kaže znanost kada je u pitanju hrana koju konzumiramo?
Uzrok gotovo svih kroničnih bolesti koje se najčešće javljaju poslije četrdesetih godina jest stanična neishranjenost uzrokovana konzumacijom velike količine rafinirane hrane slabe energetske vrijednosti. U tijelo unosimo puno hrane, a premalo hranjivih sastojaka. To rezultira velikim količinama otpada kojeg se ne možemo riješiti iz crijeva jer nam je hrana siromašna vlaknima. Bijelo brašno je temelj današnje prehrane, a nalazi se u kruhu, svim pecivima, tjestenini, keksima, pizzama i većini obrađene hrane. Glavni problem suvremene hrane jest što je ona nevjerojatno ukusna i što su se naša osjetila naviknula na te okuse i mirise, koji su još pojačani tisućama aditiva i pojačivača okusa. Postali smo doslovno ovisnici iako toga nismo ni svjesni. Tako smo ovisni i o proizvodima od brašna. Jer fino mirišu, finog su okusa i izazivaju osjećaj zadovoljstva dok ih jedemo. Ali pored toga izazivaju velike probleme u vašem tijelu.
Vitamini u mekinjama
Kruh i proizvodi od bijelog brašna namirnice su koje se koriste već 10.000 godina i koje se jedu u pravilu tri puta na dan. Prvi problem bijelog brašna jest da uzrokuje pretilost i povećanje razine inzulina u krvi. Što više jedete rafinirano brašno, vaša gušterača mora proizvesti više inzulina kako bi se vaše tijelo moglo nositi s količinom unesenog škroba (polisaharidom koji tijelo rastavlja na jednostavne šećere). Inzulin onda potiče skladištenje te hrane, što uzrokuje brzo debljanje i podizanje razine triglicerida u krvi. Dugoročno preopterećenje gušterače dovodi do smanjenja proizvodnje inzulina i do povećanja razine šećera u krvi, što na kraju može dovesti i do dijabetesa. Povećana razina šećera u krvi utječe na upalne procese u tijelu jer se u tijelu tada proizvode tvari koje potiču upalne procese i koje ujedno zakiseljuju vaš organizam. Nadalje, bijelo brašno nema vlakana u sebi pa djeluje poput ljepila u vašim crijevima koje ometa rad vaše probave. Konzumacija brašna od cjelovitog zrna definitivno je bolja opcija. Brašno od cjelovitog zrna u sebi ima sva tri dijela pšeničnog zrna: bijelo brašno, mekinje i pšenične klice. U mekinjama se nalaze vitamini, minerali i vlakna (pomažu probavi da izbaci brašno iz crijeva), a u pšeničnim klicama vitamin E.
Gluten - problem
Vlakna u mekinjama vezuju na sebe uneseni šećer i zadržavaju ga da se on postupno otpušta u organizam pa ne dolazi do naglog povećanja razine šećera. Tijelo tada ispušta manje inzulina i cijeli proces je bez velikog stresa za organizam. Brašno sadrži i gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, zobi, raži i piru i koji može uzrokovati jako ozbiljne zdravstvene probleme. Iako se problem s glutenom gotovo uvijek vezuje uz celijakiju, osjetljivost na gluten je zapravo autoimuna bolest koja može uzrokovati probleme na svim organima bez ozbiljnih simptoma celijakije.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept za zdravi kruh
4 šalice brašna = 3 šalice pirova brašna + 1 šalica brašna od cjelovitog zrna (durum ili graham pšenice, a može i obično ekopšenično brašno)
4 žlice mljevenih lanenih sjemenki
4 žlice suncokretovih sjemenki
4 žlice sezamovih sjemenki (crni sezam ima 5-6 puta više kalcija)
3 žlice maslinova ulja
2 žličice himalajske soli
1 kvasac bez emulgatora (ili 1 žličica sode bikarbone)
topla voda, oko 4 dl
U posudi dobro izmiješajte sve sastojke dok vam tijesto ne postane jednolične teksture. Zamotajte posudu krpom i stavite u pećnicu na 50°C da se tijesto diže oko 45 minuta. Soda bikarbona će vam poslužiti umjesto kvasca, a puno je zdravija. Istresite tijesto u posudu s papirom za pečenje i pecite na 220°C 25-30 minuta. Po boji kruha vidjet ćete kad je gotov.