PIŠE A . PALOKAJ

Upozorenje i za velesilu Hrvatsku: Vatreni, čuvajte se: 'Kosovo C' je dream team u nogometu

 Reuters

Za Alberta Bunjakua, izbornika kosovske nogometne reprezentacije, u idealnoj bi situaciji bilo jednostavno sastaviti sjajan tim koji bi namučio svaku drugu reprezentaciju. Dovoljno bi bilo da 11. lipnja pogleda utakmicu na Europskom prvenstvu između Albanije i Švicarske i 11 najboljih na terenu pozove da igraju za Kosovo. Zapravo, na Kosovu, u šali, u kojoj ima dosta istine, govore kako je Švicarska “Kosovo A”, Albanija “Kosovo B”, a kosovska reprezentacija će biti “Kosovo C”.

Što žele najbolji?

Nakon što je Kosovo u utorak postalo 55. članica Uefe, 13. svibnja trebala bi biti primljena i u Fifu te vjerojatno biti svrstana u skupinu s Hrvatskom za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Kosovo svakako nema ambicija plasirati se na to prvenstvo, ali na komentare da će biti protivnik za nabijanje gol-razlike, odgovaraju da baš neće biti tako.

Kada bi svi nogometaši porijeklom s Kosova, a igraju za druge reprezentacije, odlučili igrati za Kosovo, bila bi to izuzetno dobra momčad. Prema sadašnjim pravilima oni to mogu, jer kada su odlučili igrati za druge reprezentacije Kosovo nije bilo članica Uefe i Fife. Kosovari poput Xherdana Shaqirija, Granita Xhake i Valona Behramija čine okosnicu švicarske reprezentacije.

Zato je Švicarska bila i protiv prijema Kosova u Uefu te tražila tajno glasanje na kongresu u Budimpešti. Upravo zbog tajnog glasanja Kosovo je dobilo samo 28 glasova, što je bio potreban minimum, ali da su svi savezi iz država koje su priznale Kosovo glasale za, Kosovo bi dobilo najmanje 37 glasova.

Golman iz Lazija

Osim Švicarske, Kosovari čine i okosnicu reprezentacije Albanije koja se, upravo zahvaljujući njima, plasirala prvi put u povijesti na jedno međunarodno natjecanje te će u skupini s Francuskom, Švicarskom i Rumunjskom igrati na Euru. Za Albaniju brani Etrit Berisha iz Lazija, kapetan je iskusni Lorik Cana koji je tijekom karijere igrao za Lazio, Marseille i Galatasaray te mnogi drugi. Zapravo, u albanskoj reprezentaciji je lakše brojiti one koji nisu s Kosova.

Osim Švicarske i Albanije ima još vrhunskih nogometaša kosovskih korijena koji igraju za druge države, poput Adnana Januzaja iz Manchestera koji igra za Belgiju, bivšeg dinamovca Fatosa Beqiraja koji nastupa za Crnu Goru, Valona Berishe koji igra za Norvešku....

I izbornik Kosova Albert Bunjaku i predsjednik nogometnog saveza Fadil Vokrri poručili su kako neće vršiti pritisak na igrače koji već igraju za Švicarsku i Albaniju ili neke druge reprezentacije, već će prepustiti njima da odluče, a svaku će odluku poštivati.

Oni su se igračima poput Xherdana Shaqirija, Behramija i Cane zahvalili na velikom doprinosu u promicanju kosovskog nogometa.

Kosovo je za Albaniju

Ima dosta mladih igrača oko kojih će se graditi kosovska nacionalna vrsta. Među njima je i mladi Celina koji je par puta već zaigrao u prvoj momčadi Manchester Cityja, i sjajni 19-godišnji Milot Rashica koji drma u nizozemskom prvenstvu igrajući za Vitesse. Kosovo očekuje da će se i tu stvoriti bolji uvjeti za razvoj nogometa pa će se vrhunski nogometaši stvarati i na Kosovu, a ne samo u dijaspori.

Zanimljivo je da na Kosovu mnoge navijačke skupine ne podržavaju Kosovo već Albaniju. Pod parolom “jedna nacija-jedna reprezentacija”, smatraju da prednost treba dati igranju za Albaniju.

--------------------------------------------

Kosovo (4-4-2)

Berisha (Alb/Lazio)

Hadergjonaj (Švi/Young Boys), Mavraj (Alb/Köln) Cana (Alb/Nantes) Lenjani (Alb/Nantes)

Behrami (Švi/Watford), Shaqiri (Švi/Stoke) G. Xhaka (Švi/Borussia M.) Meha (Alb/Konyaspor)

Januzaj (Bel/Man. United), Mehmedi (Švi/Bayer)

Klupa: Rashica (Alb/Vitesse), Beqiraj (CG/Dinamo Moskva), T. Xhaka (Alb/Basel), Hetemaj (Fin/Chievo), Abrashi (Švi/Freiburg), Berisha (Nor/RB Salzburg) Celina (Alb/) B. Berisha (Alb/Melbourne), Rrahmani (Alb/Split), Džemaili (Švi/Genoa)

--------------------------------------------

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:14