UŽIVO OD 20.45!

UŽIVO: Lovren u lovu na naslov! Hrvat od prve minute: 'Vrijeme je i da uzmem europski trofej!'

Liverpool i Sevilla, prvi sudar u povijesti i odmah finale. I to ne bilo kakav finale, jer pobjednik Europske lige već drugu sezonu zaredom stječe izravan plasman u skupinu Lige prvaka najesen. Utakmicu između Liverpoola i Seville možete pratiti UŽIVO od 20.45 na portalu Jutarnjeg lista.
 Carl Recine / REUTERS

LIVERPOOL - SEVILLA 0:0

Liverpool: Mignolet, Clyne, Touré, Lovren, Moreno, Milner, Firmino, Lallana, Can, Coutinho, Sturridge.

Sevilla: Soria, Rami, Escudero, Coke, Mariano Ferreira, Krychowiak, Daniel Carriço, N'Zonzi, Banega, Vitolo, Gameiro

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Večeras u Baselu, dakle, ulog je puno veći od europskog prestiža, koji je ‘redsima’, peterostrukim europskim prvacima, ionako manje bitan nego ‘sevillistima’, kojima je ovo treći uzastopni finale natjecanja kojeg su u zadnjih deset godina osvajali četiri puta.

Liverpool je slavio u osam od svojih 11 finala eurokupova, a Sevilla nikad nije izgubila u finalu, dvaput je pobijedila na 11-erce. Koliko je teško triput zaredom biti u finalu nekog eurokupa otkriva povijest: zadnjem je to uspjelo Bayernu, u tadašnjem Kupu prvaka, od 1974. do 1976.

Andalužani love ‘tricu’

Liverpool je triput osvajao nekadašnji Kup Uefe, 1973., 1976. i 2001. Taj zadnji put finale je bio doslovce za anale: 5-4 protiv Alavesa, malog baskijskog kluba iz košarkaškoga grada Vitorije. Pobijedi li u srijedu Sevilla, postat će treći osvajačEL-a koji je došao u to natjecanje kao trećeplasirani u skupini Lige prvaka, nakonAtletica 2010. i Chelseaja 2013. No, dosta statistike, što kažu akteri, vođe s klupa, Jürgen Klopp odnosno Unai Emery. Klopp je s Borussijom Dortmund gubio finale Lige prvaka, dva finala njemačkog kupa i zimus engleski Liga kup, uPremiershipu je završio na 8. mjestu, sve karte svjesno bacivši na ovo natjecanje.

- Očekujem da će biti žestoko. Bit će duela na svakom dijelu terena, puno borbe. Ne možete osvojiti kup samo s ‘malo igranja nogometa’. Morate pokazati da ste stvarno spremni za velike trenutke. Ovo je 50:50 situacija, nitko nije favorit, no nitko neće imati polovičan pristup. Što se, pak, mene tiče, što veći pritisak, to sam hladniji - najavio je Klopp, njemački trener koji je na Liverpoolovu klupu sjeo početkom listopada prošle godine.

Vojska navijača ‘redsa’

S druge strane, trener sedmoplasirane momčadi španjolske Primere, Unai Emery, može ući u povijest natjecanja kao trostruki uzastopni osvajač Europske lige.

- Prethodna dva trijumfa doživio sam vrlo emotivno i posebno me vežu za Sevillu. Klub smo velike tradicije i dobrih igrača i momčadi kroz povijest ( Maradona,Šuker, Simeone, da nabrojimo samo neke, nap. p.), no ovo razdoblje je puno radosti i strasti baš u Europskoj ligi. Sevilli je stalo do ovog natjecanja, koje je dugačko, a naš treći finale dokazuje koliko smo bili usredotočeni na nj i koliko smo gladni uspjeha u njem. Izazov je suprotstaviti se Liverpoolu, klubu takve tradicije, koji je također pokazao snagu u ovom natjecanju i kojeg prati tolika vojska navijača. Te spoznaje će nas još više motivirati - poručio je Emery, Bask na klupi Andalužana.

Henderson i Origi ‘in’

Što se igračkog kadra tiče, Liverpoolu su se oporavili kapetan Henderson i napadač Origi, stoper Sakho je suspendiran zbog dopinga, obranom će zapovijedati naš Dejan Lovren. Sevilla će biti bez Danca Krohn-Dehlija koji je u polufinalu potrgao koljeno, Reyes je izvan stroja još od travnja zbog operacije slijepog crijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:44