MANE I VRLINE

Vahid Halilhodžić: 'Ne znam bi li Sammir bio Štimcu vrijednost više ili kamen razdora'

 Damjan Tadić/CROPIX

Priča o Jorgeu Sammiru Cruzu Camposu višeslojna je kao i njegovo brazilsko ime. To je priča o izvanrednom talentu, o nepostojanom karakteru, o “copacabana” mentalitetu i jednom agresivnom pokrovitelju.

Kada dan nakon debija novog izbornika u jednoj nadasve nogometnoj zemlji, dan nakon sablažnjivoga demontiranja reprezentacije što je prije samo 60-ak dana imala respektabilan “sadržaj i formu”, šute i izbornik, i kapetan, i strijelac dva izvanredna pogotka što su ublažila demoliranje Hrvatske, a naciji se sa svim odgovorima s brda ukazanja obraća Zdravko Mamić iz naručja svoje 82-godišnje majke, nekako spontano zaključujemo da će nam se uskoro u nacionalnoj momčadi ukazati Jorge Sammir.

Dvadesetipetogodišnji Brazilac, što za promotora, mentora, poslodavca i zaštitnika ima Zdravka Mamića, zbog te činjenice može biti podjednako sretan i nesretan. Sretan jer je Dinamo otvorio vrata njegovu talentu, omogućio mu uvjete za nogometni rast i sazrijevanje, stavio ga u europski izlog, tetošeći ga kao izvanredno talentiranoga nogometaša, ali i kao Mamićevog privilegiranog liblinga i investiciju.

I tu počinje Sammirova “nesreća”, koja ga koči podjednako kao i njegov karakter: Mamićevi posebni bonusi, oprosti, podilaženja, zauzimanja i kod trenera i pred javnošću, ne da nisu učvrstili Sammirovu volju i disciplinu, nego su ga pogurnuli još dublje prema pijanim svitanjima.

Loš utjecaj Mamića

Najizravniji svjedok Sammirova treniranja i življenja dovoljno je dugo u Maksimiru bio iskusni Vahid Halilhodžić, a da može mjerodavno govoriti o njegovim igračkim i karakternim manama i vrlinama, ali i o (pogubnom) utjecaju Zdravka Mamića na Sammirovu oscilirajuću karijeru. Za početak, postavili smo bivšem treneru Dinama i Sammira hipotetsko pitanje: da ste danas hrvatski izbornik, glavni veznjak Modrić vam je već drugi mjesec izvan režima treninga i vapite za čovjekom u vezi, biste li pozvali Sammira u reprezentaciju?

- Nisam već izvjesno vrijeme u Hrvatskoj tako da ne mogu osjetiti kakva je klima na mnogim razinama oko tog pitanja, te bi li u konačnici njegovo pozivanje pridonijelo nacionalnoj momčadi ili bi izazvalo kontra učinak. Drugo, nemam uvid u Sammirovu formu, no neovisno o formi sigurno bih se stotinu puta upitao hoće li za momčad Sammir biti vrijednost više ili kamen razdora - odgovara Halilhodžić te se prisjeća vremena u Maksimiru:

- Znate, u prvih nekoliko mjeseci dok sam bio u Dinamu, Sammir je igrao izvrsno i ponašao se izvrsno, te sam ga tada i ja istaknuo i predložio za reprezentaciju. No, i tada se povela kampanja protiv njega, a informiran sam da je i reakcija unutar same reprezentacije bila negativna, dakle da ne bi bio dobrodošao. Danas je pozicija Sammira još nezahvalnija.

Halilhodžić smatra da se nikada neće postići konsenzus oko pitanja Sammir u reprezentaciju da ili ne.

Neće se promijeniti

- To je pitanje vrlo kompleksno. Sammirova je nogometna klasa neupitna, on je izvanredno dobar nogometaš, iako još umnogome nije realizirao svoj talent iz vrlo jasnog razloga - ne živi sportski. Njegov je privatni život sve samo ne uzoran, to je javna tajna, ali i kao takav uživa najviše pokroviteljstvo svoga poslodavca, koji mu čini medvjeđu uslugu. Vrhunski nogomet danas zahtijeva pokoravanje disciplini. Na žalost, Sammir se ne može promijeniti. Došao je s brazilskim mentalitetom, nediscipliniran i zapušten, a u Dinamu su cijelo vrijeme podržavali njegov stil života. Danas je njegov nesportski život duboko ukorijenjen i kao što i sami svjedočite, nema tih kazni koje će njega zauzdati - govori bez dlake na jeziku Vaha koji ga je i sam u dva navrata novčano kaznio. A onda ide i korak dalje i stiže do mogućeg pogubnog utjecaja na momčad forsiranje nediscipliniranog igrača.

Sammir nije uzor

- Onog trenutka kad svojim ponašanjem počne iritirati momčad i narušavati ideju zajedništva, takvog igrača treba udaljiti od svlačionice i momčadi. I na klupskoj je razini takvoga igrača teško podnositi, a reprezentacija je viša razina od kluba, zapravo najviša razina i reprezentativci bi trebali biti uzori mladim ljudima. Na žalost, pedagoško-socijalna slika Sammira nije pozitivna - zaključuje iskusni strateg i dolazi do ključne točke:

- E, sad, problem je kad takav igrač uživa pokroviteljstvo s najviših mjesta, manje važno što je problem sam sebi jer neće razviti svoj talent do kraja, ali veliki je problem kad suigrači osjete da je netko privilegiran, da mu je dopušteno što ostalima nije...

A to vam je priča o Sammiru. I tu će vam priču o Sammiru znati svaki njegov potencijalni kupac i - odustati. I ja sam uvijek znao sve o igraču kojeg želim dovesti, i kako živi, s kime, tko mu je djevojka, kakvi su mu roditelji, obitelj, njihove navike, prijatelji, jer kad nekoga kupuješ za veliki novac moraš znati iz kakvog okruženja dolazi. Sammirovo je okruženje, nažalost, nesportsko, negativno i to će biti presudno za njegovu daljnju karijeru. Bojim se da će ga nakon svega što se zna o njegovim lošim navikama teško kupiti ijedan klub u Europi - zaključio je Vahid Halilhodžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:32