FINALE EUROPSKE LIGE

VELIKI PREOKRET U FINALU Sevilla se upisala u povijest, Lovren jedan od tragičara Liverpoola!

Bio je to i rekordni, deseti trijumf nekog španjolskog kluba u ovom natjecanju računajući i Kup Uefe, Talijani imaju devet, a Englezi su ostali na sedam.
 Reuters / Marcelo del Pozo Livepic

LIVERPOOL - SEVILLA 1:3 (Sturridge 35 / Gameiro 46, Coke 64, Coke 69)

LIVERPOOL (4-2-3-1): Mignolet - Clyne, Touré, Lovren, Moreno - Milner, Can - Firmino, Lallana, Coutinho - Sturridge. Menadžer: Jürgen Klopp

Sevilla (4-3-1-2):: Soriiami - Escudero, Coke, Mariano, Ferreira - Krychowiak, Daniel Carriço, N'Zonzi - Banega - Vitolo, Gameiro. Trener: Unai Emery

-----------------------------------------------------------------------------------

Bask Unai Emery (44) dostigao je Talijana Giovannija Trapattonija s tri naslova kao trener, a naš Dejan Lovren je postao šesti Hrvat koji je izgubio finale, nakonJurčevića, Mužeka, Jarnija, Šukera i N. Kalinića.

Jürgen Klopp (48), pak, izgubio je i drugi finale u svojoj prvoj sezoni na klupi Liverpoola, koji sljedeće sezone neće igrati u Europi, eto prigode da se nakon 27 godina osvoji Engleska...

Obje su momčadi krenule u najavljenim postavama. Sevilla je bolje počela, preuzela inicijativu, napala, no prvi su zaprijetili formalni domaćini: u 8. minuti Emre Can je testirao Soriju izdaleka, a u 11. minuti Clyne je probio bok i nabacio za Strridgea, no napadač Liverpoola je bio prenizak da dovolljno dobro zahvati loptu glavom. U 12. minuti se dogodila sporna situacija, Carriço je rukom odnio loptu ispred Firmina, no švedski sudac Eriksson to nije vidio. Najveću prigodu do vodećeg pogotka 'redsi' su imali u 25. minuti, Lallana je dubinskom loptom pronašao Sturridgea, no Soria mu je pravodobno ušao u šut.

Naš Dejan Lovren je bio neutralizirao najboljeg strijelca Seville Gameira, no u 30. minuti prekršajem na centru spriječio je kontru, zamalo je uz aut-liniju pokupio i svog trenera Kloppa, zasluženo dobivši javnu opomenu. Dvije minute kasnije, u jeku napada Liverpoola, Andalužani su imali prvu i jedinu prigodu u prvom dijelu, nakon kornera Gameiro je pokušao 'škaricama', ali za malo pokraj vratiju.

U 35. minuti Liverpool je poveo: Firmino je dobio duel pred 16-ercem suparnika, gurnuo slobodnom Coutinhu, ovaj produžio do Sturridgea, a engleski reprezentativac upotrijebio jedino moguće rješenje i vanjskim dijelo kopačke gađao i pogodio dalji kut ovaj put nemoćnog Soriana. Majstorki pogodak za 1-0!

U 39. minuti ponovno je Lovren bio u središtu pozornosti, nakon kornera u kojem su suigrači baš za njega napravili blok pogodio je glavom sami kut, ali lopti je na putu prema mreži u zaleđu smetao Sturridge i gol nije priznat. Imali su tada već razigrani 'crveni' do odlaska na odmor još nekoliko opasnih situacija za povećane vodstva, ali nedostajalo je točnije zadnje dodavanje...

U prvom napadu drugog poluvremena, točnije, u 17. sekundi, Sevilla je izjednačila. Mariano Ferreira je probio bivšeg 'sevillista' Morena na boku i pronašao na petercu Gameira za 1-1. Liverpool je bio šokiran i ubrzo je francuski napadač jurnuo sam od centra prema Mignoletu, ali je oklijevao s udarcem i Kolo Toure ga je uspio blokirati. U 60. minuti, pak, najbolji Sevillin strijelac ostao je sam nakon ubačaja sa strane i prenešene N'Zonzijeve lopte, ali je pucao ravno u vratara Liverpoola.

Sevillina dominacija okrunjena je vodstvom u 64. minuti, kad je Vitolovu akciju utrčavanjem iz drugog plana realizirao Coke udarcem s ruba šesnaesterca. Došlo je vrijeme za poteze s klupe.

Klopp je Firmina zamijenio Origijem i šrešao na 4-4-2. No, samo minutu kasnije posvemašnja zbunjenost Liverpoolove obrane, od neporeznosti u otvaranju do asistencije Cokeu u pokušaju čišćenja, strijelac nije bio u zaleđu jer mu je loptu dodao suparnik igrajući njome, a ne promijenivši smjer i bilo je to 1-3 za prelamanje finala u korist Andalužana. Emery je zbog ozljede bio prisiljen zamijeniti stopera Ramija, Klopp uveo i trećeg napadača Bentekea, Emery odgovorio visokim defenzivcem Iborrom i rezultat se više nije mijenjao.

-----------------

Kraj utakmice - Sevilla je treći puta uzastopno osvojila naslov Europske lige!

90' - Istječe sudačka nadoknada, a Sevilla lagano slavi treću uzastopnu krunu Europske lige...

85' - Potpuna ofenziva Liverpoola jednostavno ne daje ploda...

80' - Liverpool pokušava okrenuti, ali vrijeme curi...

75' - Lovren je ispao tragičarem; prvo mu je poništen pogodak, a onda je ispao u akciji za drugi gol, kada mu je Vitolo gurnuo loptu kroz noge, a Coke zabio za potpuni preokret

69' GOOOL 1:3 - Liverpool - Sevilla 1:3 (Coke) - Nakon izigrane akcije lopta je došla u kazneni udarac Liverpoola, gdje Coke sjajno reagira te dovodi Sevillu do vrata raja

65' GOOOL 1:2 Liverpool - Sevilla 1:2 (Coke) - Veznjak Andalužana Coke sjajno je zabio šutom s ruba kaznrmog prostora i okrenuo omjer u Baselu...

60' - Kakva prilika za Sevillu! Escudero i N'Zonzi stvorili su priliku za Gameira čiji udarac čudesno brani Mignolet! Ovu priliku Gameiro je morao iskoristiti...

55' - Nema promjena u Baselu, obje momčadi drže svoje pozicije...

46' GOOOL Liverpool - Sevila 1:1 (Gameiro) - Dugi napad Seville završio je Gameiro za 1:1! Sve je sada izjednačeno!

40` - Dejanu Lovrenu je poništen gol! Nakon centaršuta je zabio za povećanje vodstva, no sudac je vidio Sturridgea u zaleđu!

35' GOOOOL Liverpool - Sevilla 1:0 (Sturridge) - Dugo je trajala akcija koju su brazilskom shemom okončali Brazilci. Sturridge je to okončao vanjskim dijelom noge, nermojte zamjeriti, pa baš šukerovski!

25` - Soria spašava Sevillu! Odlično je obranio pokušaj Sturridgea iskosa s desne strane.

23' - Vratar Seville brani veliku priliku Liverpoola! Branitelj naslova se izvukao...

15' - Nema previše otvaranja, zasad traje ono poznato 'odmjeravanje snaga'

10' - Liverpool napada, ali u dva navarata Redsi ostaju bez pogotka.Prvo je sudac previdio situaciju pred golom Seville, a potom su Andalužani sami promašili najveću priku na utakmici

6' - Miran je start utakmice, dosad dvoboj protiče bez previše akcije...

0' - Počela je utakmica u Švicarskoj

Liverpool i Sevilla večeras u Baselu na St. Jacob-Parku kreću u borbu za jedan od dva europska trofeja, onaj Europske lige. Redsi Jürgena Kloppa i DejanaLovrena stigli su u Basel u ponedjeljak oko podneva, smjestili su se u hotelu Novotel, s nestrpljenjem čekaju ogled koji im može slavom ovjenčati ovu sezonu koja u Premiershipu nije bila onakva kakvu su očekivali.

Za protivnika imaju momčad kojoj je Europska liga ‘kućno natjecanje’, Sevilla je osvajala posljednje dvije sezone, a prije toga 2006. i 2007. godine.

- Liverpool je imao najteži put do finala, mnogo teži od Seville. Prošli Smo Manchester United, Borussiju iz Dortmunda i Villarreal. Sve smo napravili kako treba, ali večeras želimo istisnuti šlag na tortu, dolazi najljepši dio priče, idemo osvojiti Europsku ligu - kaže nam Dejan Lovren.

Govori nam da bi bila velika šteta da ovosezonski europski put ne završe trijumfalno.

- Borili smo se kao lavovi, pa bi bilo krasno da tu borbu naplatimo trojefom. Spremni smo, Sevillu znamo, analizirali smo ih do najsitnijih detalja. U Engleskoj svi respektiraju našeg suparnika, pogotovo jer znaju da su kao stvoreni za Europskuligu, kad spomenete to natjecanje prva asocijacija jest - Sevilla. Oni su svakako iskusniji nego mi kad se radi o finalima, znaju kako ih treba igrati.

Jedan detalj pri dolasku Redsa u Basel prenijeli su svi svjetski mediji. Jürgen Klopp bio je iznimno raspoložen, nasmiješen, oko njega se stvorila velika gužva, svi su se željeli fotografirati, dobiti autogram. Nijemac je velika zvijezda, kako je pripremio momčad za veliko finale, kako ga doživljaja Lovren? Protiv Chelseaja u pretposljednjem kolu Premiershipa vodio je 50. utakmicu Redsa.

- Znao sam i prije da je Klopp veliki pozitivac. O njemu se kao sjajnom treneru pričalo još u Mainzu, pogotovo u Dortmundu. Bio je autor sjajnih rezultata, doveo je Borussiju među deset najboljih klubova u Europi. Neću lagati, kod njega sam imao težak početak. Nisam igrao dobro na startu sezone, bio sam prije toga ozlijeđen. Dvije-tri utakmice me nije stavio u momčad, čovjek me poslao na - tribinu!

Lovren se nije dao smesti, trening po trening i potpuno se nametnuo.

- Moj trud i zalaganje na kraju su naplaćeni. Kad mi je dao šansu, shvatio je da sam igrač koji je za udarni sastav Liverpoola. Sam mi je rekao “nije mi jasno što ljudi o tebi pričaju”. Klopp mi je dao samopouzdanje, vjeru, to je bilo to što mi je trebalo, dao mi je najvažnije.

Za kraj je zaključio...

- Vrijeme je i da ja uzmem svoj prvi europski trofej. Imam Kup iz Francuske, danas bih želio trčati pobjednički krug s peharom Eurolige.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:53