PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Prelijepa doktorica na klupi Chelseaja: 'Plačem kad Real gubi, ali moje srce je uz Chelsea!'

    AUTOR:
    • Tomislav Židak

  • OBJAVLJENO:
  • 06.02.2012. u 18:21

Zamislite osmijeh urednika Daily Maila kada mu je fotoreporter pokazao sliku žene koja sjedi i nervira se na klupi Chelseaja pokraj Andrea Villa-Boasa. Tko je tajanstvena lady, pita se londonski tabloid, kao što su se pitali i urednici The Suna, kada se Karlo Power slikao s momčadi Manchester Uniteda i kada je pitanje dana glasilo - tko je dvanaesti?

Nesuđena balerina

Eva Carneiro nije ni mangup, poput Karla Powera, niti je obavijena velom tajanstvenosti, kako je najavio Daily Mail. Ona je doktor momčadi, specijalist sportske medicine, zaposlenik britanskog Olimpijskog medicinskog instituta i u Chelseaju je zaposlena od veljače 2009. godine. Rođena je na Gibraltaru, otac joj je Španjolac, majka Engleskinja.

I to bi bilo dovoljno podataka o biografiji jedne doktorice, da svaki, pa i najmanji lascivni detalj iz života velikog nogometnog kluba kao što je Chelsea nije slatki kolačić za sportsku javnost. Kada je objašnjeno da je gospođa uz portugalskog trenera doktorica prve momčadi, nahrupili su seksistički komentari. “Otkako je navukla gumene rukavice, upala prepona kod Chelseajevih igrača deset je puta više”, ironično je napisao u komentaru neki engleski mangup.

U ranoj mladosti željela se baviti baletom, ali je ozlijedila koljeno. Liječila se u Nottinghamu i tamo se zainteresirala za sportsku medicinu.

Ljubav prema nogometu rodila se 1998. godine za vrijeme Svjetskog prvenstva. Slučajno se zatekla u Meksiku, gradu u koji rado dolaze tek vjenčani brazilski parovi na medeni mjesec. Gledala je kako Brazilci plešu sambu nakon svakog gola i kako se ludo zabavljaju u poluvremenu.

- Nakon toga sam se definitivno zaljubila u nogomet i sambu. I danas, kada uhvatim vremena, volim se u baru zabaviti uz latinske plesove. Ali, to je malo naporno ako morate ustati u šest ujutro i putovati s momčadi. Morate biti fit, nikad umorni, nitko ne voli mamurne doktore...

Vjerovali ili ne, Eva je navijačica Reala iz Madrida.

Na svakom treningu

- To je naslijeđe mog oca, no danas sam svim srcem uz Chelsea. I moja majka, koja živi u Londonu, oduvijek navija za Chelsea. Ali, ja sam i danas posebno osjetljiva na Real i nakon zadnjeg poraza od Barcelone dugo sam plakala i tih dana sam bila prilično neraspoložena.

Dolazak u Chelsea bio je ostvarenje sna.

- Svakog jutra u devet sati sastaje se medicinski tim, koji prati ozljede igrača. Dogovaramo tretiranje ozljeda te intezitet tretmana s trenerima za snagu, izdržljivost, a konzultiramo se s fizioterapeutima, maserima i psihologom. Nakon odluke o spremnosti pojedinih nogometaša za igru, izvještavamo glavnog menadžera. Prisustvujem svakom treningu i, naravno, utakmicama.

Eva putuje s igračima na pripreme i utakmice.

- Na tim putovanjima jako dobro upoznate osobnost igrača, njihove navike, čak i slabe točke.

Istodobno ste ponosni jer ste dio momčadi, jer znate da radite nešto da bi vaš klub nešto postigao. Tako objašnjavam i moju povremenu nekontroliranu emocionalnost dok pratim utakmicu. A u slučaju ozljede morate se direktno povezati s pacijentovim životom.

Uloga dijagnostičarke

Mnogi od nas poistovjećuju sportske ozljede s fizioterapijom, no Eva Carneiro uglavnom je u ulozi dijagnostičara. Njezin je posao povezati sportske znanstvenike, kondicijske trenere, fizioterapeute, nogometne trenere i biomehaničare kako bi ozljede što brže sanirali...

Nikada nije zaboravila Gibraltar, iako je grad njezinih snova Sydney; dio života provela je i u Australiji.

- Obožavam otići u Gibraltar i jahati konje na španjolskom jugu. Uživati u morskim plažama, suncu i glazbi. No, kada se ‘probudim’, jedva čekam povratak u London.

Izdvajamo