NEMA ČUDA

Blanka: Nisam razočarana jer je London naspram cijele karijere postao minorna stvar'

Nama je trebalo čudo, a čuda se ne događaju svaki dan - kaže Joško Vlašić
 Srđan Vrančić / Cropix

Blanka Vlašić otkazala je nastup na Olimpijskim igrama u Londonu. Ono što se pretpostavljalo i najavljivalo već par mjeseci postalo je definitivno i službeno u subotu popodne.

Najbolja hrvatska atletičarka na svojoj internetskoj stranici objavila je vijest o otkazivanju nastupa u Londonu. Razlog je ozljeda skočnog zgloba i ahilove tetive, s čim se 28-godišnja Splićanka mučila zadnjih mjeseci. Nije se uspjela oporaviti od te ozljede. Barem ne dovoljno da bude spremna za nastup.

- Određeno vrijeme sa odgađala svoju odluku da otkažem London nadajući se čudu. Sada je izvjesno da moj nastup na Olimpijskim igrama nije realan - objavila je Vlašić.

Nedostajalo je vremena

- Stanje s mojim skočnim zglobom i ahilovom tetivom je sve bolje i bolje, a treninzi su sve kompleksniji. Ali vrijeme je ono što mi nedostaje. Da se nije dogodila infekcija, koja me vratila na početak, vjerojatno bih uspjela potpuno sanirati ozljedu i pripremiti se za nastup na igrama.

Iako je neodlazak na OI veliki udarac, Blanka Vlašić je rekla:

- Nisam previše razočarana jer je London naspram cijele karijere postao minorna stvar.

Splićanka je bila spremna za ovakav rasplet.

- Osjećam da još imam puno toga reći na skakalištima diljem svijeta i ovu situaciju prihvaćam kao priliku za svoj novi početak. Zahvaljujem svima koji su mi u ovoj okolnosti pomogli, a svojim kolegicama i kolegama želim da u Londonu ostvare svoje sportske snove.

Problemi su počeli potkraj siječnja ove godine, kada je u Göteborgu podvrgnuta operaciji Ahilove tetive na lijevoj nozi. Operacija je bila rutinska, ali planirani oporavak se odužio nakon infekcije koja je prouzročila cijeli niz problema.

U jednom trenutku činilo se čak i da je karijera hrvatske visašice došla u pitanje. Iako će propustiti London koji je bio označen kao kruna njezine karijere i prigoda da se okiti zlatnom olimpijskom medaljom, Blanka Vlašić još je odlučnija i motiviranija kad govori o nastavku karijere.

- Iza mene su tri nastupa na Olimpijskim igrama, a želja mi je da sudjelujem i u Brazilu i barem na još jednim OI nakon toga - poručuje Blanka Vlašić.

U njezinu timu nadali su se čudu.

- Pokušali smo sve - kaže njezon otac Joško Vlašić. - Ali jednostavno nije bilo vremena da se Blanka u potpunosti spremi za natjecanja da može skakati na visinama na koje nas je navikla. Nama je trebalo čudo, a čuda se ne događaju svaki dan.

Joško kaže da nastavljaju s pripremama i da upravo ulaze u fazu višeg nivoa treninga.

- S odlukom smo mogli čekati još tjedan ili dva, ali ništa se ne bi značajno promijenilo u Blankinom stanju. Ovako smo željeli napraviti fer potez prema Ani Šimić koja ima B normu i ona će umjesto Blanke Vlašić nastupiti na Olimpijskim igrama.

London je trebao biti kruna karijere Blanke Vlašić, ali ozljeda ju je zaustavila na putu do njezine četvrte olimpijade.

Sa 16 godina ostvarila je A normu i nastupila u Sydneyju. To je bila senzacija. Četiri godine kasnije u Ateni bila je spremna za najveće podvige. Najavljivala je zlatnu medalju. Ali napala ju je viroza i jednostavno se srušila. Ostala je daleko iza, na 11. mjestu.

U Pekingu je imala sve, strašan niz od 22 pobjede zaredom, a onda se odnekud stvorila Belgijanka Tia Hellebaut. Obje su prekočile 205 cm, ali Blanka s pokušajem više, i osvojila je srebro. Sanjala je zlato u Londonu. Ozljeda je uništila njezin san.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:37