SA SUZOM U OKU

BLANKA VLAŠIĆ PRVO ODUŠEVILA, PA ŠOKIRALA NAVIJAČE 'Odustajem od nastupa na dvoranskom SP-u'

 Vladimir Dugandzic / Cropix

Blanka Vlašić je još jednom oduševila, s tri izvedena uspješna skoka (185, 191 i 195 cm) osvojila je prvo mjesto na skakačkom mitingu u Splitu, ali je odmah najavila:

- Sretna sam, ali skakala sam s jednom nogom, boli me desna noga i odustajem od nastupa na svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu.

Skakački miting MASS u velikoj dvorani na Gripama, poslije stanke od pet godina, krenuo je uz pljesak i skandiranje oko 1500 gledatelja, uglavnom roditelja s djecom, splitskoj sportskoj heroini Blanki Vlašić. Međutim, na startu se pokazalo da Brazilka Ana Paula Caetano de Oliveira nije u stanju preskočiti niti 170 cm, dok je 42-godišnja Bugarka Venelina Veneva Mateeva na visini od 175 cm odmah odustala zbog ozljede skočnog zgloba (ona je bila pobjednica prvog mitinga u Splitu 2007.).

Onda je krenulo nadmetanje - sedam skakačica (Blanka je propustila tu visinu) svladale su 179 cm (Šimić iz drugog pokušaja), također i visinu od 182 cm (Šimić iz prvog pokušaja), ali su problemi počeli na 185 cm.

Skakala je i Blanka, uz sveopću podršku i otprve je svladala 185 cm, kao i Nigerijka Doreen Amata i Čehinja Michaela Hruba, Turkinja Burcu Yuksel uspjela je iz drugog puta, a Uzbekistanka Nadiya Dušanova iz trećeg pokušaja. Otpale su naša Ana Šimić i Marija Vuković (Crna Gora).

Rasplet se događao na visini od 188 cm, koja i nije baš zahtjevna, eliminirane su Yukselova i Amata, dok Vlašićeva nije skakala. Naime, skok na 185 cm bio joj je prvi poslije mjesec dana (na treningu), vidjelo se da ipak ima problema s desnom nogom, pa je odlučila propustiti 188 cm i uključiti se na visinu od 191. To je otprve izvela Čehinja Hruba, ali i naša Blanka, dok Dušanova nije ni iz tri pokušaja.

Tada je na neki način postalo dramatično, jer je evidentno da Blanka nije u stanju višekratno skakati, poslije preskočenih 191 cm fizioterapeut Neno Bakula i poznati specijalist dr. Jovan Đurović (došao je iz Londona) su joj pomagali, masirali je, pa je još jednom odlučila propustiti skok. Točnije, prepustila je Čehinji da izvede let preko letvice na 193 cm, što je Hrubovoj i uspjelo iz trećeg pokušaja. Ona je postavila svoj osobni rekord, ali je osigurala i normu za Rio de Janeiro. Tako je stekla prednost u odnosu na Vlašić…

No, Blanka je svladala iz prve 195 cm, poslije skoka je odmah pokazala svojem treneru Bojanu Marinoviću da više ne može skakati. I to je bilo dovoljno za pobjedu splitske atletičarke, jer je Michaela Hruba tri puta rušila letvicu.

Ipak, po želji navijača, uz suglasnost stožera, postavljena je visina od dva metra, a Blanka je jednom pokušala i onda odustala.

"Jako me boli, nije dobro ali napravit ćemo sve što je najbolje da nastupim na Olimpijskim igrama u Riu," rekla je Blanka sa suzama u očima nakon pobjede u Splitu.

Objasnila je kako je od prvog skoka osjećala bol te da su joj iz njenog tima predlagala da već tada odustane, ali ona je odlučila nastaviti skakati jer je željela pobijediti pred svojom publikom.

Blanka je na splitskom mitingu, nakon ispadanja ostalih natjecateljica, sama ostala skakati te je podignula ljestvicu na dva metra, ali je nakon prvog pokušaja na toj visini zbog bolova u nozi odustala od daljnjih pokušaja.

"Osjećam da sam spremna preskočiti visine preko dva metra, ali danas nisam mogla protiv boli," kazala je.

Ponovila je kako više od mjesec dana na treninzima nije izvodila skokove da bi sačuvala ozlijeđenu nogu za miting, ali sve ostale vježbe radi i priprema se za sezonu, no nakon mitinga u Splitu istaknula kako će zbog bolova u nozi pokušati razmisliti o "ozbiljnijim pothvatima" kako bi spriječila bol.

Na upit o kakvim pothvatima je riječ, ona je kazala da će to vidjeti sa svojim timom, ali da bi ozlijeđena desna noga morala mirovati i u tom slučaju ne bi mogla trenirati dok se kost ne oporavi.

Na novinarski upit bi li skakala na nekom mitingu u drugom mjestu osim u Splitu, Blanka je kratko odgovorila:

"Vjerojatno ne bih."

Za atmosferu na mitingu rekla je da je bila ugodna te da joj je žao što nije bila u mogućnosti publci priuštiti veći spektakl.

"Nažalost, sada možda nismo sretni, ali nadam se da ćemo naći izlaz iz ove situacije u kojoj smo zbog bolova u nozi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:11