UTRKA KROZ PARK PRIRODE

DUGI OTOK U nedjelju, 18. ožujka, trail utrka u kojoj natjecatelji prolaze kraj svih ljepota koje taj lokalitet čine jedinstvenim

Start i cilj duže utrke je u Salima

Na Dugom otoku će se 18. ožujka održati trail utrka koju organizira Mountain Traveler Croatia, a kojoj je jedan od ciljeva da u jednoj trasi trkači prođu sve ljepote koje Dugi otok otok čine jedinstvenim.

Mountain Traveler Croatia u svojoj radinosti već godinama priređuje uspješne trail utrke u Nacionalnom parku Paklenica, pa je trasa koja će na Dugom otoku prolaziti kroz Park prirode Telašćica samo prirodni nasljednik tog starijeg traila. U ovoj otočnoj varijanti trkači će prolaziti kroz maslinike, kraj ilirskih grobova i humova, ali i cijelom dužinom čuvenog dugootočkog klifa čije fotografije su zbog ljepote već nekoliko puta obišle svijet.

U dugootočkom trailu trčat će se i uz slano jezero Mir, te pored poznatog i udomaćenog krda tovara, skupine magaraca koja je formirana prije 15-ak godina kako ta vrsta domaće životinje ne bi u potpunosti nestala s Dugog otoka.

Utrka ima podršku Saljana, koji su nadaleko poznati po tome da znaju napraviti vrhunsku zabavu. Rendžeri Parka prirode Telašćica čiste i dotjeruju staze do Skrače, čuvenog lokaliteta kamenih čovječuljaka koji su obalu jezera Mir sad već prekrili u tisućama.

Trkači će tako iz bliza imati prilike vidjeti tako i još jedan dugootočki fenomen koji je počeo spontano kroz godine. Trčat će se u dvije kategorije, od 10 i 23 kilometra. Start utrke je u Salima, a tamo će biti i završetak duže kategorije. Kraća kategorija imat će završetak u uvali Mir, a trkači će se vratiti u Sali brodom te će ih tamo dočekati velika after-trail fešta.

Utrku će pratiti i Sajam dugootočkih proizvoda u organizaciji TZ Dugi otok, a svi natjecatelji dobit će i medalje. Za one najbolje, pripremljeni su uistinu vrijedni darovi, jedinstveni otočki proizvodi poput maslinovog ulja u maslinovom drvu, kozjih sireva, kreme od otočkog bilja.

Startnine za utrku su sljedeće: za kategoriju od 10 kilometara iznosit će 120 kuna, dok je za kategoriju od 23 kilometra cijena 150 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:05