HRVABAR POTEZ

Hrvat u avanturi života: Poslovnjak koji je skinuo odijelo i počeo se baviti trčanjem

Sokač je ostavio posao kako bi slijedio svoj san o Hrvatskoj kao trkačkoj destinaciji
 privatni arhiv

Berislav Sokač vodio je prodaju Oracle softvera od Estonije do Rumunjske. Stekao je reputaciju i kontakte. U urede svjetskih kompanija ulazio je bez najave, a život mu je bio poput onog Georga Clooneyja u filmu “In the air”, samo što nije dijelio otkaze, već je stvarao dodatnu vrijednost kompanijama. U kalendarskoj godini znao je izbrojiti stotinjak letova. Jednostavno, dan mu je bio prekratak, ali energiju je crpio iz trčanja. Ništa čudno s obzirom na to da je Sokač bio 13. čovjek na svijetu i prvi Hrvat koji je kompletirao šest velikih svjetskih maratona.

Projekt Run Croatia

U trčanju je, kako kaže, pronalazio vrijeme za sebe. Mir koji mu je bio potreban da na kvalitetan način donosi odluke.

- S vremenom sam se istrenirao da kroz trening pronalazim točke za stvaranje timova koji ne poznaju granice - počinje priču Sokač koji je nakon stresnog života odlučio stati na loptu.

- Javila mi se ideja i nisam puno razmišljao o posljedicama. Imam znanje, strast i čvrstu vjeru da se ovdje može uspjeti. Doduše teže nego na zapadu, ali može. Prijateljski smo se razišli jer je Oracle fantastična sredina koja njeguje želje za individualnim razvojem - otkriva Sokač čija se verzija ‘Američkog sna’ manifestira kroz projekt ‘Run Croatia’ čiji je idejni začetnik i kojem se posvetio nakon odlaska.

Šturi opis sugerira platformu kojoj je osnovna misija prezentirati Hrvatsku u svijetu kao trkačku destinaciju. Nije im namjera konkurirati postojećim utrkama već da bude krovna organizacija koja će kroz profesionalni menadžment pomoći da se iskoriste turistički potencijali. ‘Run Croatia’ trebala bi biti spona između sponzora, organizatora utrka i samih trkača.

- Danas se puno toga u svijetu radi na sinergijama. Ako hoćeš biti uspješan, moraš stvarati partnerstva. Pa zar nisu Oracle i SAP partneri na nekim područjima? Mercedes i Renault također? ‘Run Croatia’ je idealna za takve stvari. Imamo sjajnu klimu, a u Europi postoji 50 milijuna trkača, ljudi koji imaju RUN mozak. To su osobe koji misle o zdravlju, imaju kvalitetne prihode, putuju , pomiču svoje granice, ekološki su osviješteni, oni su ambasadori pozitivne energije. Uvjeren sam kako se kroz projekt ‘Run Croatia’ oni mogu dovesti u Hrvatsku – tvrdi naš sugovornik koji nedavno nastupio na Pjongjang marato nu.

Eksplozija trčanja u Kini

Usput su imali nekoliko desetaka sastanka u Kini tijekom kojih su se uvjerili kako su na dobrom putu.

- Kina je prije dvije godine imala 33 službena maratona. Ove godine imaju 387, a već sljedeće predviđaju ih više od tisuću. Hrvatska? Danas svaki drugi Nijemac planira godišnji odmor po sportskoj aktivnosti koja je mahom trčanje ili biciklizam - priča Sokač čiji je projekt od početka dobro prihvaćen kao ideja, ali na poticanju ulaganja u inovaciju morao se dobro oznojiti. No, to ga nije obeshrabrilo, jer želi dokazati hrvatskoj privredi da ne poslujemo u svijetu promatrača već u svijetu egzekutora i na tom putu su mu se počele priključivati vodeće kompanije.

- Po prirodi sam borac i znam da ću izgurati projekt. Nas troje guramo projekt na nacionalnoj razini već šest mjeseci. Uspjet ćemo sigurno, samo je pitanje hoće li to biti već na 21 km ili na 42 km. U cilj se mora ući - s optimizmom je završio Sokač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:14