VELESILA SE PROBUDILA

HRVATSKA RAPSODIJA Jugaši očitali lekciju megazvijezdama i najavili osvajanje Europe!

 Niksa Duper / CROPIX

Vaterpolisti Juga CO plasirali su se u finale Lige prvaka nakon što su u polufinalnom susretu završnog turnira u Budimpešti svladali branitelja naslova ProRecco sa 15-14 (3-1, 1-3, 4-2, 2-4; 5-4) boljim izvođenjem peteraca.

Dubrovčani su apsolutno zasluženo svladali po imenima daleko jačeg suparnika, a tijekom čitavog dvoboja niti jednom nisu bili u rezultatskom zaostatku. Razlog zašto su do pobjede morali doći tek putem peteraca, jer je rezultat nakon četiri četvrtine bio 10-10, leži prvenstveno u skandaloznom suđenju Azera Koganovakoji je devet sekundi prije kraja prvi vodstvu Juga 10-9 i dok je Dubrovački sastav imao loptu dosudio "brutalan prekršaj" Pave Markovića u napadu čime je dodijelio peterac Pro Reccu iz kojega je Sandro Sukno izjednačio na 10-10.

Ipak, niti ta skandalozna odluka nije pomogla talijanskom sastavu, jer je junak Juga, vratar Marko Bijač, u raspucavanju peteraca briljatno zaustavio udarceSukna i Filipovića i odveo svoju momčad u zasluženo finale.

Upravo je Bijač bio fenomenalan i tijekom same utakmice, ukupno je sakupio 10 obrana, od toga četiri u prvoj trećini u kojoj je Jug izgradio prednost od 3-1. Sredinom druge četvrtine Dubrovčani su poveli i sa 4-1, no do kraja toga dijela igre Pro Recco je uspio poravnati na 4-4.

Jug je potom odigrao šest minuta iz snova na početku treće četvrtine kada je golovima Perronea, Jokovića, Markovića i Macana povela sa 8-4. Pro Recco je minutu prije kraja stigao na 9-8, a kada je Perrone 39 sekundi prije kraja pogodio za 10-8 izgledalo je kako je susret riješen. No, Sukno je 27 sekundi prije kraja uspio smanjiti na 10-9, da bi potom Koganov pružio priliku Pro Reccu za potpuni povratak, no srećom on se nije dogodio.

Felipe Perrone postigao je četiri gola za Jug, Maro Joković je dodao tri, a Pavo Marković, Marko Macan i Loren Fatović po jedan, dok su Sandro Sukno i FilipFilipović zabili po tri gola za Pro Recco, dva je zabio Pietro Figlioli, a jednoga Aleksandar Ivović.

U subotnjem finalu od 21 sat Jug CO će igrati protiv Olympiakosa koji je u drugom polufinalu iznenadio mađarski Szolnoki svladavši ga sa 8-7 (2-4, 1-1, 2-1, 3-1).

Jug CO je dosada tri puta osvajao naslov europskog prvaka, 1981., 2001. i 2006. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:47