DOMINATOR GAZI DALJE

Ivica: Pravo je čudo da sam dosad izdržao bez bolesti

Odmor u Daruvarskim toplicama bio je dobitna kombinacija uoči siječnja u kojem je uzeo čak 999 bodova i sedam pobjeda
 AFP

ZAGREB - Punjenje baterija. Na taj način, pomalo plastično, mogla bi se opisati aktualna epizoda u vrhunskoj sportskoj drami kojom nas časti Ivica Kostelić.

Iz Chamonixa se iste večeri u kojoj je ostvario 18. pobjedu u karijeri vratio u Zagreb i već se preselio u Daruvarske toplice.

Ne radi se ni o kakvom hitnom liječničkom tretmanu, već odavno isplaniranom osvježenju. Odmor i regeneracija su nužni u misiji “Osvajanje Svjetskog kupa” u kojoj Kostelić igra glavnu rolu. Ivica nije satkan od istog materijala kao sestra Janica koja se regenerirala brže od njega, ali je kroz sve ove godine akumulirao dovoljno snage da može izdržati ekstremne napore Svjetskog kupa. Nitko ne vozi toliko utrka na tako visokoj razini kao Ivica Kostelić...

- Odlazak u Daruvarske toplice mi je jako bitan. Lagano sam se približavao granici potpune iscrpljenosti - rekao je Ivica nakon odlaska u bazu dr. Ergića u kojoj je boravio posljednjih dana prošle godine, uoči siječanjskog pohoda koji mu je stanje na računu povećao za 999 bodova.

Renesansa koja je otvorena i zatvorena pobjedom, od Münchena do Chamonixa...

- Puno je faktora zaslužno za ovaj period. I Daruvarske toplice i pobjeda u Münchenu, a i svi treninzi koje smo imali na proljeće i jesen došli su na naplatu. Ovakvi rezultati daju mi krila, ali treba odvesti sve utrke do kraja sezone. Definitivno ne bih mogao pobjeđivati u serijama da nemam taj pobjednički osjećaj koji sam ulovio u Münchenu i koji me pratio cijeli siječanj.

U tom razdoblju sedam puta je bio najbolji, a u cijeloj karijeri do tog 2. siječnja ukupno jedanaest. Ivica se prometnuo u dominantnu figuru Svjetskog kupa.

Ima dvostruko (plus još jednu) više pobjeda od sljedećih na toj listi. Cuche, Walchhofer i Ligety imaju po tri.

- Uoči sezone nisam mogao znati da ću biti tako dominantan, ali sam bio svjestan da će pobjede jako puno vrijediti. Posebno mi je to bilo jasno jer smo se na početku svi mučili sa sakupljanjem bodova. I zato je razlika između nas danas jako velika.

Konkretno, razlika je 475 bodova do prvog pratitelja Zurbriggena, i 515 do najopasnijeg konkurenta Svindala.

- Aksel zna biti jako čvrst u završnicama i smatram ga najozbiljnijim konkurentom, ne samo zbog tri brze utrke u norveškom Kvitfjellu .

Bez obzira što je Ivičina zimnica znatno bogatija nego kod ostalih skijaša, Kostelić “puše i na hladno”. Ne želi slaviti prerano, iako se složio s opaskom da sa strane izgleda da ga samo, nedajbože, loše zdravlje i ozljede mogu zaustaviti...

- Pa da. Pravo je čudo i Božji blagoslov da sam mogao izdržati bez bolesti. Ljudi oko mene su se razboljevali i samo smo čekali da i ja dobijem temperaturu. Zaobišle su me i bolesti i ozljede i, Bogu hvala, to sam uspio iskorisiti. A što se tiče Velikog globusa, reći ću da sam još malo bliži nego prije. Teško je bilo što drugo reći jer do kraja ima puno utrka. I u nedjelju se pokazalo kako se stvari mogu brzo promijeniti. Svindal u spustu i superG-ju može nadoknađivati zaostatak. I zato, nema opuštanja - poručio je Ivica koji ne planira propustiti niti jednu utrku Svjetskog kupa do kraja. “Odmarat” će se na skorašnjem Svjetskom prvenstvu...

- Plan za Garmisch, zasad, ostaje isti. Bez utrke spusta.

U sjeni borbe za vjerojatno najveći uspjeh hrvatskog pojedinačnog sporta nezasluženo je ostalo osvajanje superkombinacijskog globusa. Prvi i dojučer jedini Mali globus u karijeri Ivica je osvojio 2002. kada je bio najbolji slalomaš...

- Vidjeli ste u cilju koliko sam se radovao, bio sam presretan. Taj globus mi je stalno izmicao. Malo je utrka u rasporedu (ove sezone četiri, nap. p.) i nemate pravo na kiks jer je pogrešku teško nadoknaditi. I ranije sam imao realne šanse osvojiti ga, ali bih kiksao ili imao problema sa zdravljem.

Novo odijelo i pancerice

Ivica Kostelić se osvrnuo i na materijale koji imaju vrlo bitnu ulogu. U Chamonixu su Hrvati prvi put nastupili u novim odijelima za brze discipline, a Ivica cijelu sezonu koristi novu generaciju pancerica.

- U odijelima i dalje zaostajemo za Austrijancima. Trebalo bi biti nešto bolje nego staro odijelo, još ga testiramo, ali nije to ono što imaju Austrijanci. Pancerice su važna stvar, ali mi je teško procijeniti koliku prednost daju u odnosu na druge natjecatelje. Nova plastika je važan korak za Fischer koji je u toj tehnologiji otišao naprijed.

Posljednjih pet osvajača Svjetskog kupa i broj bodova s kojim su pobjeđivali

2010. Carlo Janka (Švi) 1197 bodova

2009. Aksel Lund Svindal (Nor) 1009

2008. Bode Miller (SAD) 1409

2007. Aksel Lund Svindal (Nor) 1268

2006. Benjamin Raich (Aut) 1410

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:33