SVE ZA MEDALJU

Kineskoj zlatnoj skakačici u vodu zbog priprema tajili smrt djeda i bake, kao i majčin rak

Žrtva koju je 26-godišnja kineska skakačica u vodu Wu Minxia podnijela da bi došla do dvaju olimpijskih zlata bila je iznimno visoka. Koliko točno, može znati samo ona sama.

U dogovoru s Kineskim olimpijskim odborom i vodstvom kineske reprezentacije u skokovima u vodu, obitelj četverostruke olimpijske pobjednice i nositeljice šest olimpijskih medalja nije obavijestila Wu o smrti njezinih djeda i bake, kao ni o majčinoj borbi s rakom dojke, samo da ne bi ugrozila njezinu pripremu za Olimpijske igre u Londonu.

Bez djeda i bake ostala je prije više od godinu dana, a majka se s karcinomom bori već izvjesno vrijeme. Otac joj je priopćio informaciju tek nakon što je završila nastup u Londonu nedjeljnom suverenom pobjedom na trometarskoj dasci, čime je pridodala novi uspjeh zlatu osvojenom u sinkroniziranim skokovima nekoliko dana ranije.

- Bilo je presudno da joj prešutimo istinu kako bi se u potpunosti mogla koncentrirati na pripreme. Pred mnogo godina prihvatili smo da nam Minxia ne pripada u potpunosti. Nisam se nikad niti usuđivao pomisliti kako bi lijepo bilo provoditi više vremena s njom u obiteljskom krugu – rekao je Wu Yuming dodavši da je i njegova supruga stoički podržala skrivanje istine od kćeri.

Slučaj je potaknuo veliku polemiku u kineskim medijima, koji dovode u pitanje rigidni sustav odgajanja vrhunskih sportaša: većina njih živi sasvim izolirano od svijeta u pripremama za najveća natjecanja.

Sa svakodnevnim je treninzima Wu u trening-kampu počela kao šestogodišnjakinja, a deset godina kasnije u potpunosti je odselila od obitelji. Otad živi u internatu. Ondje su, uz sate i sate treninga, iskovani svi njezini najveći uspjesi.

Za istinu, ma kako ona važna bila, došlo je vrijeme tek sada, kada Wu prestaje s uspješnom karijerom.

Na sve se nadovezala praksa iz Vladina ureda za sport, koji na uspjesima u Londnu čestita samo osvajačima i osvajačicama zlatnih odličja. Srebra i bronce očito ne zadovoljavaju kineske standarde.

"Preusko je tako gledati na olimpijski sport. Nije sve samo u medaljama; ima nešto u znoju, suzama i odricanju, kao što ima u miru, slobodi i pravdi", objavljeno je u uvodniku China Business Newsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:05