JUDO SKANDAL

SAMO U HRVATSKOJ Pogreškom im oteli snove: Zaboravili ih prijaviti na kvalifikacije za OI Riju!

 Josip Matic

Nevjerojatnom pogreškom Hrvatskog judo saveza dvoje splitskih natjecatelja iz Studenta - Marijana Mišković Hasanbegović i Zlatko Kumrić neće vidjetiOlimpijske igre u Riju. Naime savez ih nije prijavio za Grand Prix u Almatyju, a oboje su bili prvi ispod crte rang-lista za OI, tako da više nemaju izgleda za plasman u Rio.

Marijana ima nekih teoretskih izgleda, ali to je otprilike kao da u Splitu sad padne snijeg, jer bi se puno toga moralo poklopiti.

- Iznimno nam je žao zbog cijele situacije koja je najviše pogodila Zlatka iMarijanu. Kako smo prošle godine dobili nagradu od Međunarodnog olimpijskog odbora za inovativnost u sportu, tako smo i u ovoj situaciji ostali otvoreni i transparentni. Iskoristit ćemo ovu nemilu situaciju da unaprijedimo cijeli judo sustav u Hrvatskoj - rekla je Sanda Čorak, predsjednica HJS-a, ali oštećenim sportašima teško ove riječi mogu biti ikakva utjeha.

Dvorana ‘za utjehu’

Marijana Mišković Hasanbegović ima 34 godine i ovo joj je bila velika prilika da se na Igrama okiti možda čak i medaljom s obzirom na to da je u odličnoj formi, a na nedavnom turniru u Bakuu uzela je u svojoj kategoriji do 63 kilograma srebro. Da je bila zlatna, išla bi direktno na OI i nastup u Almatyju ne bi bio od presudne važnosti.

- Jako mi je teško, osjećala sam da sam u dobroj formi. Kada sam izgubila u 1. kolu Olimpijskih igara u Londonu, rekla sam sama sebi da idem po medalju u Riju. Nažalost, to neću postići, moram živjeti s tim, ali uz potporu obitelji, kluba i saveza spremna sam za dalje - rekla je splitska judašica.

Kvalifikacije za OI traju dvije godine, a Kumrić i Mišković Hasanbegović su samo u godinu dana došli na prag osiguranja nastupa u Riju. Razlog što su se natjecali samo u zadnjoj godini jest što je Marijana bila odsutna zbog trudnoće, a kasnije i zbog loma noge, dok je sada 22-godišnji Zlatko bio još junior.

- Naravno da mi je žao, ali idemo dalje. Mi smo imali puno turnira na kojima smo mogli uzeti bodove koji nam sada nedostaju za plasman u Rio - rekao je ZlatkoKumrić.

Glavni tajnik saveza Hrvoje Lindi također se svima ispričao što su “napravili grešku na jednom od 40 događaja u dvije godine i što se baš poklopilo da to bude zadnji turnir”, dok je Dragomir Tavra, predsjednik JK Studenta, najavio kako bi se iz ovoga moglo izroditi i nešto dobro:

- Imamo plan iskoristiti visinu naše dvorane od devet metara da napravimo još jednu razinu te da u Splitu imamo Olimpijski judo centar za Hrvatsku.

Pomoć za to obećali su im i čelnici saveza, ali sve to ne može isprati činjenicu da je sportašima oduzeta mogućnost da ostvare svoj sportski san. Da, greške se događaju svima, ali ova je pogreška - preskupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:09