VELIKI POVRATAK

Sestra blizanka Ane Šimić vratila se atletici nakon tri godine: 'Borila sam se za život'

 Damir Krajac / CROPIX

Ovo nije priča o velikim atletskim centimetrima. Ivana Šimić, sestra blizanka naše brončane europske visašice Ane Šimić, ispričala je priču o borbi. Prije svega borbi za život. Ova nekad talentirana atletičarka, prije tri godine morala je prisilno otići iz sporta. Razboljela se, no, nitko nije znao ime bolesti.

- Ne volim se sjećati tog razdoblja - reći će Ivana o jeseni 2013. kad je krenula cijela drama.

- Život mi je bio u opasnosti sve dok nisu shvatili što je. Ana i mama su dosta propatile uz mene sve to vrijeme, srećom, to je sada iza nas.

Zbog visa i na hitnoj

Ova hrabra trojka u subotu popodne zajedno je bila na stadionu Mladosti. Majka je ovaj put bodrila svoje dvije cure. Ivana se prije dva mjeseca vratila sportu i počela opet trenirati skok u vis sa sestrom.

- Zbog bolesti sam morala odustati i od fakulteta, sve mi se srušilo, ali Anina brončana medalja na Europskom prvenstvu bila mi je golem motiv da se oporavim i vratim sportu. Ne moram biti vrhunska atletičarka, ali sada kad sam napokon zdrava, želim trenirati. Koliko će mi to centimetara, donijeti mislim da nije najbitnija stvar.

U subotu je nastupila nakon tri godine i nakon čak osam u skoku u vis. Skočila je 1,55 m, njezina sestra pobijedila je sa 1,90, četvrtim rezultatom sezone.

- Mogla sam i bolje, ali upalila mi se Ahilova tetiva pa dosta boli. Na treningu sam skočila 1,65 m - ponosno se pohvalila.

- Znate, nikad nisam nešto posebno voljela vis. Jednom sam nastupila na natjecanju u Rijeci po kiši. Proklizala sam, pala, udarila glavom i završila na šivanju. Rekla sam, “neću više ovaj vis”. Ali svaki put kad sam vidjela Anu kako skače, došla mi je želja.

Ivana je 10 minuta mlađa sestra, ali i 5 centimetara viša. Misli li da bi Ana bila bolja u visu sa sestrinim centimetrima?

- To nije pravilo. Možda s mojim centimetrima ne bi bila tako brza i gipka.

Kaže, “tipične smo blizanke”. Iako i ne sliče baš...

- Ona ne mora ništa reći, točno znam što misli. Pogleda me i sve znam što joj je u glavi.

A zato su one inače tako tihe?

- Ha, ha. Očito. Nikada nismo morale previše razgovarati. Znale smo što koja misli.

Ani je ovih zagrebačkih 1,90 m bio zalet u sezonu. Ono pravo za nju kreće u subotu na Dijamantnoj ligi u Šangaju.

- Spremna sam. Ovdje sam imala problema sa zaletom, inače je mogao biti i koji centimetar više. Drago mi je što je sestra bila uz mene. Voljela bih da nam to postane praksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:07