REPORTAŽA IZ PLANICE

'SVAKA BI GA MAJKA HTJELA ZA SINA' Kako je Peter Prevc od povučenog mladića iz Dolenje vasi postao omiljeni šampion!

PLANICA, SLOVENIA - March 20: Peter Prevc of Slovenia poses for a picture after winning the overall trophy of the Ski Jumping World cup during the victory ceremony of the FIS Ski Jumping World Cup at Planica on March 20, 2016 in Planica, Slovenia. (Photo by Jan Hetfleisch/Getty Images)
 Jan Hetfleisch / Getty Images / 2016 Getty Images

Za Petera Prevca bolje finale sezone nitko nije mogao zamisliti - letovima na bajkovitoj i sunčanoj Planici gdje ga je tijekom četiri dana nosilo navijanje više od 100.000 fanatičnih navijača koji su došli pozdraviti svojeg heroja.

Koliko je slovenski skijaš skakač bio dominantan u protekla četiri mjeseca, najbolje govori poker trofeja koje je osvojio - veliki kristalni Globus za ukupnog pobjednika Svjetskog kupa, mali Globus za najboljeg letača Svjetskog kupa, Zlatni orao za pobjedu na Novogodišnjoj turneji i zlatna medalja za svjetskog prvaka u skijaškim letovima.

Iako je nabrojana količina kristala i zlata koja je ove zime otišla prema kućnom ormariću Petera Prevca bez presedana u povijesti skijaških skokova, još više impresionira broj pobjeda i postolja koji je leteći majstor iz Dolenje Vasi nanizao na svojem putu. Od 29 natjecanja ove sezone, Prevc je pobijedio na 15, a na postolje se penjao još 7 puta, od čega pet puta na drugo mjesto i dva puta na treće. U cijeloj sezoni samo jednom nije ušao u top 10 na nekom natjecanju, dok mu je plasman u top pet izmaknuo točno tri puta. Kad se sve zbroji, dobije se brojka od 2.303 osvojena boda tijekom sezone 2015/2016. K tome je svaka od tih brojki, od pobjeda i postolja pa do bodova, ujedno i novi rekord Svjetskog kupa (prijašnji je držao Austrijanac Gregor Schlierenzauer iz sezone 2008/09).

Jasno, sav taj uspjeh nije došao zato što su se poklopile zvijezde ili zato što je sudbina napokon odlučila vratiti Prevcu za silna druga i treća mjesta koja je osvojio u prethodne dvije sezone. Naprotiv, od debija u 2009. godini do sezone iz snova na početku 2016. Pero Mišica morao je proći kroz sedam godina učenja, upornosti, a bogme i velikih razočaranja. Sjetite se samo kako je prošle godine ostao bez naslova u Svjetskom kupu, kada je savršeni let Jurija Tepeša bio previše za Freunda, ali i Prevca kojem je trebala pobjeda za titulu.

No, ima nešto u tih sedam godina kaljenja - toliko je otprilike trebalo za dovršetak modernog Nordijskog centra na Planici koji je Prevcu pružio neponovljivu kulisu za proslavu povijesnog uspjeha. Kako je rasla nova Planica, rastao je i Pero Mišica koji je od perspektivnog 17-godišnjaka i juniorskog doprvaka svijeta postao šampion kakvog rijetki pamte.

Kako nam kažu kolege iz Slovenije, postepeni uspon jedan je od ključnih razloga zbog kojih je Prevc došao do današnje razine. Od njegove 12. godine s njim radi trener Jani Grilc, čovjek koji je sudjelovao u sportskom odgoju prvog slovenskog skakačkog šampiona, Primoža Peterke, a koji je danas pomoćni trener slovenske reprezentacije. On je uočio da Peter skače gotovo isključivo na snagu te je s njim počeo dugogodišnji rad čiji je konačni produkt svojevrsna tehnika budućnosti, kako je zove. Da priča o posebnoj tehnici drži vodu, najbolje pokazuje i činjenica da su Nijemci prošlo ljeto špijunirali treninge slovenske reprezentacije.

No to je tek jedan komadić u mozaiku karijere Petera Prevca. Da bi se samo pomislilo na uspjehe koje je postigao, potreban je i velik talent te fizičke predispozicije. Kako kaže Grilc u knjizi koju je o Prevcu izdao list Delo, Peter je gibak u zglobovima i elastičan, što u kombinaciji s tehnikom daje odličnog skakača. Dakle, i to je pokriveno.

Ali da bi se dobio zaista savršen sportaš kao što je Peter Prevc, treba i treća komponenta - čista glava i psihička stabilnost, što kod skijaša-skakača zna biti problem kada se treba nositi s teretom velikih očekivanja (sjetite se samo kako je nakon velikih uspjeha nestao Peterka). Ne i kod Petera, koji je jedan od rijetkih skijaša skakača koji ne radi s psihologom.

- On je skroman, svaka bi ga majka htjela za sina - kaže za Prevca novinar Dela Miha Šimnovec i dodaje:

- Bio je dosta zatvoren u početku, za vrijeme OI u Vancouveru (2010) na pitanja novinara odgovarao bi sa “da”, “ne” i “ne znam” - kaže Šimnovec koji Petera prati kroz cijelu karijeru.

I dok je sramežljivost prema medijima u međuvremenu nestala, čista glava se nije napunila glupostima s dolaskom prvih velikih uspjeha. Peter naime ne komplicira, nego sluša sugestije svojih trenera pa ne čudi da je šef reprezentacije Goran Janus s njim razvio odličnu kemiju koja ih je u Sloveniji, ali i šire, dovela do zvjezdanog statusa. A koliko je Peter popularan u Sloveniji, najbolje govori podatak da su na krilima njegovih uspjeha klubovi dobili toliko novih klinaca da više nemaju ni dovoljno opreme za sve.

Zbog svega ovog za 23-godišnjeg Prevca se već postavlja pitanje njegova mjesta u povijesti slovenskog sporta. Što se popularnosti tiče, ona je na razini Tine Maze, ako ne i više, kažu slovenski kolege. Ali kad smo postavili pitanje je li najbolji ikad pa povukli paralelu s legendarnim gimnastičarom Leonom Štukeljom, uslijedio je uzdah i odmah ruke:

- Štukelj je daleko gore, treba još puno da bi se njega dosegnulo - kažu kolege iz Dežele.

Ako 2018. osvoji poneko zlato na Olimpijskim igrama, a možda i vrati rekord na Planicu, tko zna…

Ključ je u odrazu

Što Petera Prevca čini toliko boljim od konkurencije? Po pomoćnom treneru slovenske reprezentacije Grilcu, jedna od glavnih stvari krije se u tehnici:

- Spustili smo njegov čučanj u gležnjevima, koljenima i kukovima. Težište treba biti na nogama tako da pritisak koji se javlja zbog brzine i centrifugalne sile djeluje na njih te ih aktivira. U suprotnom se aktivira tijelo i tada nastaje problem. Ako skakači nisu dovoljno gipki i eksplozivni, tehnički ne mogu izvesti dobre skokove – objasnio je Grilc u knjizi koju je o Prevcu izdao dnevni list Delo.

- Peter tih problema nema. On je gibak u zglobovima, elastičan i u odnosu na konkurenciju superioran baš na odrazu. Vrlo se direktno odrazi pa sila ode u bokove koji pružaju rotaciju. Peter to odlično iskoristi te u drugom dijelu leta ima veliku brzinu i odličan osjećaj za leta - zaključio je Grilc.

Slovenci s najviše pobjeda u povijesti Svjetskog kupa:

Peter Prevc – 21 pobjeda

Primož Peterka – 15 pobjeda

Primož Ulaga – 9 pobjeda

Robert Kranjec – 7 pobjeda

Jurij Tepeš – 2 pobjede

Skijaši skakači s najviše pobjeda u Svjetskom kupu

Gregor Schlierenzauer – 53 pobjede

Matti Nykänen – 46 pobjeda

Adam Malysz – 39 pobjeda

Jane Ahonen – 36 pobjede

Jens Weissflog – 33 pobjede

Skijaši skakači s najviše pobjeda u jednoj sezoni SK:

Peter Prevc (15/16) – 15

Gregor Schlierenzauer (08/09) – 13

Jane Ahonnen (04/05) – 12

Martin Schmitt (99/00) i Adam Malysz (00/01) - 11

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:48