RUKOMETNI MAG

TKO JE NOKA SERDARUŠIĆ? Stvorio je Flensburg i Kiel, trener je s kojim kompromisa - nema!

Afera sa sucima prekinula je njegovu njemačku priču. Mrlja je ostala, makar nikad nije dokazano da je kriv

Nedvojbeno najveću težinu od svih kandidata za nasljednika Goluže na klupi Hrvatske ima Zvonimir Noka Serdarušić. Nekada sjajan pivot, čovjek koji je pucao od snage, izgradivši u Bjelovaru rukometni igrački status, kasnije je postao još bolji trener, koji je u mnogome obilježio njemački rukomet stvorivši od Kiela ne samo najbolju momčad svijeta, nego i rukometni trend koji je pokorio svijet.

Noka Serdarušić stvorio je i današnji Flensburg, koji je aktualni europski prvak. Kada je kretao, tamo nije bio ničega, a danas je na karti Europe Flensburg točka koja se ne promašuje. Zbog njega su ušli u Prvu ligu, zbog njega su sagradili dvoranu...

Bio je i trener Bad Schwartaua koji je uveo u ligu. Igrom slučaja od tog kluba licencu je svojedobno pokupio Hamburg i otišao do europskog trona.

Njegov Kiel s Omeyerom, Ahlmom, Karabatićem, Anderssonom, Lövgrenom... bio je rukometni pojam. Znali su imati maksimalnih 30 pobjeda u ligi. Ali...

Afera sa sucima i Kielom prekinula je njegovu njemačku priču. Mrlja je ostala, makar nikad nije dokazano da je kriv zajedno sa svojim šefom Uweom Schwenkerom, danas šefom Bundeslige.

Povukao se, malo i razbolio, ali se preko Slovenije i francuskog Aixa vratio rukometu i danas kandidira za hrvatsku klupu, za koju je kandidat bio još 1996. nakon što je s čelnog mjesta uoči Atlante smijenjen Abas Arslanagić. No, posao u Njemačkoj nije mu tada dao.

Noka je trener koji malo priča, a puno radi, kod kojeg nema previše filozofiranja, nego puno slušanja i discipline, poštovanja za momčad. Kod njega se pravila poštuju ili te nema, tu kompromisa jednostavno – nema.

Sigurno da nije u top snazi kao nekad u Kielu, i sam će reći, ali je sigurno da bi uz sebe mogao postaviti priču koja će držati HR-rukomet i sljedećih godina na visinama kao dosad. Znanja ima na pretek, a i ideja mu ne nedostaje. I ono što je osnovno, želi i misli da može pomoći jer nas vidi kao dio svjetskog vrha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:26