NATJECANJE

ULOVI NAJBOLJI BOKUN Sali je domaćin 53. svjetskog prvenstva za seniore i 17. svjetskog prvenstva za juniore u ribolovu iz usidrene brodice

 Vesna Subotičanec/TZ Dugi Otok / Vesna Subotičanec/TZ Dugi Otok




Mjesto Sali na Dugom otoku od ponedjeljka je domaćin 53. svjetskog prvenstva za seniore i 17. svjetskog prvenstva za juniore u ribolovu iz usidrene brodice. Zadnje svjetsko prvenstvo za seniore u Hrvatskoj je održano prije točno 20 godina, dok je Brač prije dvije godine ugostio svjetsko prvenstvo juniora.


Natjecanje se održava u akvatoriju Dugog otoka u organizaciji Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru i traje sve do 12. svibnja, kada će biti proglašeni pobjednici, a centar zbivanja cijele manifestacije smješten je u Salima, mjestu milenijske ribarske tradicije koja je i potvrđena pisanim dokumentima iz 10. stoljeća. Na prvenstvu će nastupiti 13 reprezentacija s ukupno 120 natjecatelja koji će pomoću štapa, maksimalne duljine do pet metara, pokušati uloviti najbolji "bokun".


Manifestacija je službeno otvorena u nedjelju 7. svibnja, uz Tovareću mužiku i nastup klape "Cambi", a Saljanke su natjecatelje dočekale u tradicionalnim narodnim nošnjama.

Vesna Subotičanec/TZ Dugi Otok / Vesna Subotičanec/TZ Dugi Otok


- Hrvatska je 2014. godine imenovana domaćinom Svjetskog prvenstva, a Hrvatski savez za športski ribolov domaćinstvo je povjerio upravo nama. Naše športsko društvo ima iskustva u organizaciji državnih i međunarodnih prvenstava pa smo tako već 2015. započeli s pripremama za ovo natjecanje. Intenzivne pripreme trajale su zadnjih šest mjeseci, a kako bi sve proteklo u najboljem redu, pobrinuli su se članovi ŠRD-a "Kornat" i svi mještani Dugog otoka, rekao nam je Ivo Švorinić, predsjednik ŠRD-a "Kornat".

Seniori i juniori

Paralelno s natjecanjem seniora, natječu se i juniori u kategoriji U-21. Njima je to 17. svjetsko prvenstvo, a uvjeti i ribarski alati isti su kao i njihovim starijim kolegama. Hrvatska svoje reprezentativce ima u obje dobne skupine i nije tajna da se očekuju dobri rezultati.


Svaki dan natjecatelji će moći birati između tri vrste ješke, odnosno pola metra zaleđenog crva, 300 grama šaruna ili ušate, te pet kilograma dagnje. Ribolov svakog dana natjecanja traje pet sati, počevši od 8.30 do 13.30, nakon kojeg slijedi težinsko mjerenje ulova i formiranje plasmanskih lista. Na temelju zbrojenih plasmana svakog od tri dana ribolova znat će se tko je novi svjetski prvak.


- Ovo natjecanje je izvrsna reklama za Sali i Dugi otok i odličan je korak naprijed u vrijeme predsezone. Hotelski smještaj je gotovo pun, a u organizaciju prvenstva se uz glavne organizatore uključila i cijela zajednica. Svatko je na svoj način pridonio, žene su radile kolače i ukrašavale mjesto, a muškarci se bavili tehničkim stvarima i brodovima. Zahvaljujući natjecanju svi ugostitelji već su otvorili svoja vrata, kazala je Ivana Čarić, direktorica TZ-a Dugi otok.

Vesna Subotičanec/TZ Dugi Otok / Vesna Subotičanec/TZ Dugi Otok

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:28