REUTERS
MIJENJAJU SE PRAVILA

VATERPOLO KAKVOG SMO POZNAVALI I VOLJELI U POTPUNOSTI NESTAJE Rudić i skupina elitnih trenera dignuli bunu za spas omiljenog sporta

Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. lipanj 2017. 13:18

Za malo više od mjesec dana, za 13. srpnja, neposredno uoči početka Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima u Budimpešti, zakazan je sastanak Tehničkog vaterpolskog odbora FINA-e, koji će prethoditi Kongresu FINA-e u glavnom mađarskom gradu. Temeljna točka na sjednici Tehničkog odbora bit će rasprava ili priprema za usvajanje izmijenjenih pravila vaterpolske igre za Kongres FINA-e.

Usklađenja mišljenja

Još prije godinu dana, kada je nacrt predloženih promjena pravila u vaterpolu ugledao svjetlo dana, cijeli vaterpolski sport, poglavito stručnjaci, treneri, ali i nemalen broj igrača iskazao je priličnu skepsu glede predloženih promjena. Tijekom nedavnog Final 6 turnira Lige prvaka u Budimpešti, predstavnici nacionalnih vaterpolski saveza europskih država su uskladili svoja mišljenja te ih sada uobličili u zajedničku Deklaraciju europskih vaterpolskih saveza. Sukus njezina sadržaja je da - Europljani neće glasovati za predloženu izmjenu vaterpolskih pravila.


Champions Final Six 2017 - QF - Olympiacos SFP... by lentv

Štoviše, vodeći vaterpolski autoriteti po ovom pitanju već su javno istupili u nekoliko navrata, a zajednički i u Budimpešti za spas vaterpola. Između ostalih, Ratko Rudić, Denes Kemeny i Petar Porobić, trofejni bivši izbornici Hrvatske, Mađarske odnosno Crne Gore, sadašnji talijanski izbornik Alessandro Campagna...

Dakle, na Tehničkog vaterpolskom odboru FINA-e, a onda i na Kongresu FINA-e bi moglo biti “veselo”. Tu će se vidjeti u biti koliko su FINA i njezini čelnici jaki, koliki je uopće utjecaj vaterpola u FINA-inoj obitelji, ali i koliki je stupanj razumnosti u samih FINA-inih čelnika.

Ne 7 već 6 igrača

Naime, kada govorimo o vaterpolu, sukus kvalitete ovog sporta ipak počiva na Europi, pa kad baš svi Europljani “graknu” da nešto u predloženim izmjena pravila ne štima, valjalo bi to možda i poslušati.

Podsjetimo na temeljne stavke iz predloženih promjena pravila vaterpolske igre:

■ dimenzije prostora za igru se smanjuju sa 30 na 25 metara

■ smanjenje broja igrača u igri sa 7 na 6

■ smanjenje ukupnog broja igrača u sastavu sa 13 na samo 11, uz obvezu da su tu dvojica vratara

■ smanjenje vremena napada sa 30 na 25 sekundi

■ smanjenje vremena isključenog igrača sa 20 na 15 sekundi

■ igranje s manjom loptom.

Ovakvim prijedlogom izmjena pravila, FINA kani proširiti vaterpolo jer mnoge države nemaju puno 50-metarskih bazena, pa smanjenje igrališta za 5 metara navodno povećava broj bazena pogodnih za igru. Smanjenjem pak broja igrača u “terenu” i ukupno, te smanjenjem veličine lopte kani se ubrzati igra, učiniti atraktivnija i s više golova.

Ozljede i zamjene

Temeljna zamjerka svodi se na činjenicu da će s manjim brojem igrača u momčadi/sastavu (sa 13 na 11 uz obvezu dvojice vratara), biti povećan umor igrača, mogućnost ozljeđivanja, a najviše situacija da bi momčad ako ostane bez 2-3 isključena vaterpolista/vaterpolistica, praktički ostala bez mogućnosti izmjena.

Ono pak zbog čega FINA uopće kani uvesti nova pravila u vaterpolo je vrlo prozaičan. Njima je bitno smanjenje broja igrača/igračica da bi mogli na OI već u Tokiju 2020. imati turnir vaterpolistica s čak 12 ženskih vrsta, a ne kao dosad 8.

Linker
21. travanj 2024 08:08