POUND FOR POUND

VIDEO: LISTA DESET NAJBOLJIH BOKSAČA DANAŠNJICE Prvi među njima ima kila kao vreća cementa!

 AFP / Getty Images

Kako se bliže blagdani tako je došlo i vrijeme za evaluaciju godine iza nas. U svakom slučaju, 2015. bila je uzbudljiva za boks, iako nije nužno ponudila velike mečeve koje ćemo dugo pamtiti. Ovo velike shvatite kao vrijeme od prvog do zadnjeg gonga u meču (ili sudačkog prekida), dakle bez šarade, novca i ostale priče zbog kojih je ogled Mayweather - Pacquiao digao medije, navijače i lovu kakvu sport ne pamti.

No, to su teme za neki drugi tekst, a u ovom ćemo iznijeti listu deset najboljih boksača današnjice. Radi se o famoznom pound-for-pound rangiranju najboljih boksača neovisno o kategoriji u kojoj se bore, a liste obično sastavljaju novinari koji prate boks.

Mi ćemo koristiti renking Transnational Boxing Rankingsa koji zbrajanjem glasova slažu eminentni boksački novinari diljem svijeta, a glavni kriteriji su im razina kvalitete posljednjih suparnika, nedavne pobjede i porazi, rezime cijele karijere, volja da se suoči s najboljim dostupnim borcima i slično. Ova lista ima svojih nedostataka - npr. Andre Ward je sigurno među top pet boksača današnjice, ali je zbog dugog perioda neaktivnosti (sukob s bivšim, sada pokojnim menadžerom) i tek jednog meča odrađenog u 2015., koji je realno služio samo za zagrijavanje, izostavljen s ove liste. S druge strane, Manny Pacquiao još uvijek je visoko plasiran iako je razočarao u meču protiv Mayweathera. No, prethodne pobjede i velika karijera još će ga nekoliko mjeseci držati na listi.

Pa krenimo.

Broj 10 - Terence Crawford (27-0, 19 KO), poluvelter kategorija

Crawford je WBO prvak u poluvelter kategoriji, a svoju je titulu zadnji puta obranio u listopadu ove godine tehničkim nokautom protiv solidnog Kanađanina Dierry Jeana. Bivši je prvak u lakoj kategoriji, a posebno je omiljen u rodnom mu gradu Omahi gdje održava svoje mečeve kad god je to moguće. Riječ je o atraktivnom i agresivnom borcu koji može uspješno boksati iz oba stava. Spominjalo ga se kao potencijalnog protivnika Mannyja Pacquiaa u travnju sljedeće godine, ali je vjerojatnije da će se namjeriti na nekog iz svoje kategorije. Najlogičniji meč bio bi protiv WBC prvaka, Ukrajinca Viktora Postola za ujedinjenje titula i legitiman naslov najboljeg u kategoriji. Tek mu je 28 godina i pred njim je svijetla budućnost.

Broj 9 - Saul Canelo Alvarez (46-1-1, 32 KO), srednja kategorija

Mladi Meksikanac (25) na najboljem je putu da preuzme palicu najveće zvijezde boksa od Mayweathera i Pacquiaa. Prije nešto više od mjesec dana svladao je Portorikanca Miguela Cotta u drugom najrazvikanijem meču godine i osvojio WBC i linearni naslov prvaka u srednjoj kategoriji (iako se sama borba odvijala na 2,5 kila manjem limitu, na želju oba boksača). Alvarez je profesionalac od svoje 15. godine (u Meksiku se lakše zažmiri na maloljetnost kad je boks u pitanju), a u žiži javnosti je od svojeg meča s Mayweatherom u runu 2013., koji unatoč uvjerljivom porazu nije naštetio njegovoj karijeri. Canelo je fizički snažan borac, teških udaraca i vrlo solidne tehnike koji zna "odrezati" ring suparniku. Ako zvijezde, treneri i menadžeri budu naklonjeni, pred kraj 2016. trebao bi se ogledati u super-meču s pravim gazdom srednje kategorije, Kazahstancem Gennadijem Golovkinom.

Broj 8 - Naoya Inoue (8-0, 7 KO), super-muha kategorija

Maleni Japanac prava je zvijezda u svojoj državi, dok je izvan Zemlje izlazećeg sunca malo poznat. Ima tek 22 godine, samo osam odrađenih mečeva, ali je već osvojio naslov u dvije težinske kategorije. Za čovjeka od 53 i pol kile posjeduje moćne udarce, a posebno voli "odraditi" tijelo svojih suparnika prije nego krene po nokaut. Na sam kraj godine u Tokiju brani WBO naslov protiv malo poznatog Filipinca Warlita Parrenasa. Pravi izazov potencijalno ga čega tek pred kraj sljedeće godine kada bi mogao ukrstiti rukavice s Nikaragvancem Romanom Gonzalezom, koji je plasiran niže na listi.

Broj 7 - Guillermo Rigondeaux (16-0, 10 KO), super-bantam kategorija

Kubanac Rigondeaux dvostruki je olimpijski i svjetski prvak kojeg se smatra jednim od najboljih amaterskih boksača u povijesti. Iz Kube je na dramatičan način pobjegao 2009. godine kako bi se mogao boriti među profesionalcima, o čemu se već godinama snima dokumentarni film. Najbolji je predstavnik legendarne kubanske škole boksa te mu u tehničkom aspektu i vještini nema premca među današnjim borcima. Ugledni trener Freddie Roach smatra ga najtalentiranijim boksačem kojeg je ikad vidio, ali njegov je problem da su mu borbe stravično dosadne, zbog čega ih HBO i druge TV mreže izbjegavaju kao kugu. Budući da je izuzetno opasan borac, a ogled s njim ne nosi neku financijsku sreću, masovno ga izbjegavaju i potencijalno dostojni protivnici. Zadnju pobjedu ubilježio je protiv nepoznatog Driana Francisca u zamornom meču prije mjesec dana. Svi mu priznaju da je majstor, ali ga nitko zapravo ne voli gledati.

Broj 6 - Gennadiy Golovkin (34-0, 31 KO), srednja kategorija

Trostruki G, kako zovu Kazahstanca, smatra se najstrašnijim čovjekom u današnjem boksu. Golovkin u dosadašnjoj karijeri nije primirisao porazu, a već je obranio WBA naslov prvaka u srednjoj kategoriji 15 puta. Nedavnom pobjedom protiv Kanađanina Davida Lemieuxa u rasprodanom Madison Square Gardenu zabilježio je 21. nokaut u nizu, a 91,2 % svojih mečeva završio je prije zadnjeg gonga. Kao amater je bio svjetski prvak i olimpijski doprvak - u kompletnoj karijeri, amaterskoj i profesionalnoj, ni jednom nije bio nokautiran. Njegov agresivni stil, potpis trenera Abela Sancheza, oduševljava fanove te tjera strah u kosti konkurentima koji baš i ne stoje u redu da se ogledaju s Kazahstancem. Sljedeće godine odradit će najmanje jedan "pripremni" meč prije očekivanog ogleda s Canelom u jesen, ako se jedna i druga strana uspiju dogovoriti oko težine boraca za meč.

Broj 5 - Sergej Kovaljev (28-0-1, 25 KO), poluteška kategorija

Ruski razbijač je WBA, WBO i IBF prvak u poluteškoj kategoriji. Prikladnog nadimka "Krusher", jedini konkurira prethodno spomenutom Golovkinu po faktoru straha koji izaziva u svojim suparnicima. U ringu se ponaša kao inteligentni predator koji slijedi pa dovrši žrtvu, a u posljednjih godinu i pol dana ubilježio je dvije velike pobjede protiv Bernarda Hopkinsa i Jeana Pascala. Krajem siječnja opet će se ogledati s Pascalom, a tada bi na red mogao doći i dugo očekivani okršaj za tron poluteške divizije s Kanađaninom Adonisom Stevensonom. Pobjednik tog meča ujedinio bi sva četiri abecedna naslova, ali ga Stevenson i njegov menadžer Al Haymon izbjegavaju već dvije godine. Ako se ni sada ne realizira, Kovaljeva na kraju godine potencijalno čeka još i veći meč protiv Andrea Warda, bivšeg gazde super-srednje kategorije koji je zakoračio među veće dečke.

Broj 4 - Juan Francisco Estrada (33-2, 24 KO), muha kategorija

Meksikanac je prvi od najmanjih boraca koji se pojavljuju na ovoj listi. Odličnim nastupom i pobjedom protiv Amerikanca Briana Vilorie osvojio je WBA i WBO naslove prvaka koje je do sada obranio u pet navrata. Kao i većinu meksičkih šampiona krasi ga agresivan stil te su njegovi mečevi poslastice za sve koji vole pravu "šoru". Zadnji poraz doživio je od Romana Gonzaleza u kategoriji niže, a već bi ove godine mogao dobiti priliku za revanš, budući da Gonzalez drži WBC naslov i sve je popularniji na američkom tržištu. Ako zaista dođe do njihovog ogleda, bit će to jedan od sigurnih kandidata za meč godine, kao što je bio i njihov prvi susret prije tri godine. Jedina je razlika da su sada obojica bolji, popularniji i mrvicu teži.

Broj 3 - Timothy Bradley (33-1-1-1, 13 KO), velter kategorija

Amerikanac Bradley prošli je mjesec odradio svoj prvi meč pod paskom novog trenera Teddyja Atlasa (bivšeg komentatora koji je svojedobno trenirao i Mikea Tysona) i odmah oduševio. Potpuno je smlavio Brandona Riosa te upisao drugu pobjedu u 2015. godini. "Pustinjska oluja", kako je nadimak Bradleyju, u karijeri ima pobjede protiv dvojice boksačkih velikana 21. stoljeća - Juana Manuela Marqueza i Mannyja Pacquiaa, iako je ova posljednja došla ponajviše zbog kriminalne sudačke odluke. Pacquiao se u međuvremenu revanširao Bradleyju u vrlo dobrom meču 2014., a nakon toga je i Amerikanac bio žrtva sudačke pljačke kada je njegov ogled s Diegom Chavesom bodovan kao remi. Bradley je trenutno prvi kandidat za posljednji meč Pacquiaove karijere u travnju sljedeće godine - ta bi borba dala legitimnog prvaka velter kategorije te napokon razriješila tko je bolji od njih dvojice.

Broj 2 - Manny Pacquiao (57-6-2, 38 KO), velter kategorija

O slavnom Filipincu se više manje sve zna. Riječ je o drugom najboljem boksaču 21. stoljeća koji u leđa gleda samo Floydu Mayweatheru i koji je u karijeri svladao najbolje boksače preko pet kategorija, osim neporaženog Amerikanca. Nažalost, u meču protiv Mayweathera, koji je trebao okruniti njegovu karijeru, inače brzi i agresivni Pacquiao potpuno je razočarao pa se kasnije izvlačio na ozljedu ramena koju nije prijavio, iako je po pravilima trebao. Od tog ogleda zaradio je oko 160 milijuna dolara, ali izgubio respekt mnogih fanova boksa zbog izlika koje je tražio nakon poraza. Na drugom mjestu nalazi se ponajprije na temelju stare slave, ali bi sjaj mogao vratiti uvjerljivom pobjedom u zadnjem meču karijere koji bi se trebao održati u travnju 2016. Suparnik se još ne zna, a najveći favoriti su Timothy Bradley i Amir Khan.

Broj 1 - Roman Gonzalez (44-0, 38 KO), muha kategorija

Dugo vremena Roman Gonzalez bio je najbolje čuvana tajna plemenite vještine. Dolazi iz Nikaragve, ima tek 28 godina, a trener mu je bio legendarni, danas pokojni, sunarodnjak Alexis Arguello. Naslov svjetskog prvaka osvojio je u tri najniže boksačke kategorije, a trenutno je WBC-ov i linearni svjetski prvak u muha kategoriji. Do prije dvije godine bio je praktički nepoznat izvan krugova hardcore fanova i boksačkih trenera.

Pod lupu šire javnosti dospio je ove godine, nakon što je HBO odlučio da njegove mečeve organizira i prenosi na kartici s gore spomenutim Kazahstancem Golovkinom. Gonzalez je oduševio u oba nastupa, nokautiravši prvo Edgara Sosu pa Briana Viloriu. Iako ima nepune 52 kile, riječ je o strašnom udaraču (38 nokauta u 44 nastupa) kojeg krasi vjerojatno najbolji rad nogu u današnjem boksu. Također, jednom kad napadne, ne pušta dok protivnik ne poklekne pred baražom udaraca koji dolaze iz svih zamislivih smjerova.

Na prvo mjesto najboljih boksača jednoglasno su ga postavili novinari nakon umirovljenja Mayweathera, a sljedeće godine vjerojatno će imati priliku potvrditi taj status protiv dvojice boksača koji su također na ovoj listi. Revanš s Estradom, kojeg je pobijedio 2012. u napetom meču, vrlo je izvjestan, dok bi ga eventualni prelazak u višu kategoriju odveo na megdan Japancu Inoui.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:35