NAJPRESTIŽNIJA U HRVATSKOJ

X-Cite pobjednik Uskršnje regate

 Privatni album

Jedrilica X-Cite s kormilarom Tonkom Ramešom pobjednik je 21. izdanja Uskršnje regate ispred jedrilice One s Karlom Kuretom i Nube koju je vozio Mate Arapović.

Sjeverozapadni vjetar koji je brzo razvio snagu do 20 čvorova i sunčan dan omogućili su maksimalan užitak u uzbudljivom natjecanju. U klasi Open Racer, pitanje pobjednika bilo je gotovo odlučeno, samo je ogroman peh dijelio posadu Nikole Deškovića na jedrilici Polet Furioso od ukupne pobjede. Međutim, dobrim su jedrenjem zapečatili prvo mjesto u toj skupini. U skupini Open Nauta također je pobijedila vodeća jedrilica, Sultan s Marijom Kundihom na kormilu, čija je posada dovoljno dobro odjedrila i posljednji dan.

Najveću pažnju su zaokupili jedriličari u klasi ORC, u kojoj je pitanje pobjednika bilo sasvim otvoreno. Za najbolji start u prvoj regati izborila se jedrilica One s Karlom Kuretom, odlično su jedrili i u prvoj privjetrinskoj stranici i zasluženo pobijedili u korigiranom vremenu. To je situaciju još više zakompliciralo, jer su se osvojenim prvim mjestom ubacili u direktnu borbu za konačnu pobjedu. Zadnja regata bila je ponovno odlučujuća, a na samom startu izdvojila se jedrilica Nube. Kormilar Mate Arapov na startu je izveo svoj ‘el classico’ startajući najbolje na kraju startne linije ‘kod bove’, te je kao najbolji na lijevoj strani regatnog polja poveo regatu. Međutim svoju prednost jedreći niz vjetar nije uspio povećati, a posada X-Citea s Tonkom Ramešom puhala im je za vratom. Dok su Nube i X-Cite vodili bjesomučnu bitku za svaku sekundu, u zraku je visilo i pitanje može li i ove godine Karlo Kuret ‘pojesti’ veće konkurente i u korigiranom vremenu upisati pobjedu, koja bi značila i njegov trijumf u cijeloj regati. U međuvremenu smo mogli vidjeti dvije vodeće posade kako ‘pumpaju’ jedra na svakom valu da bi ugrabili dragocjenu prednost jureći prema cilju.

Idealan je to bio prizor za ljubitelje vrhunskog jedrenja. Na kraju je regatni odbor proglasio pobjednika, a to su jedrilica X-Cite i kormilar Tonko Rameša, koji su usprkos nešto lošijoj prvoj regati odjedrili najbolje kad je bilo najvažnije. Ovo je Rameši prva pobjeda na Uskršnjoj regati što je zajedno s cijelom posadom i proslavio skokom u more, u hvarsku luku.

‘Danas smo dali sve od sebe, u prvom plovu smo imali lošiji start, ali se ispostavilo da je zadnji plov bio odlučujući, u kojem smo pobijedili. Ja ne mogu biti sretniji nego što jesam jer sam oduvijek htio pobijediti na ovoj regati, a moram se zahvaliti i svojoj posadi koja je zaista vrhunska. O Uskršnjoj regati ne treba trošiti puno riječi, ova regata je najprestižnija u Hrvatskoj, na nju svi nastoje doći, okuplja najbolje jedriličare na krstašima, ali i naše olimpijce, rekao je pobjednik Tonko Rameša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:47