QUEENS CLUB

Čilić s Nalbandianom u finalu!

Marin je teškom mukom pobijedio Amerikanca Sama Querreya sa 6-3, 3-6, 6-3 i u finalu će igrati protiv Davida Nalbandiana
 AP

Bila je to borba sa svime i svačime, dvoboj u kojem se Marin Čilić mučio s terenom, vjetrom, nekim vlastitim nelogičnim odlukama i solidnim protivnikom na travi. Čilić je izašao kao pobjednik i ušao u 14. ATP finale karijere.

U polufinalu ATP turnira u londonskom Queen’s Clubu najbolji hrvatski tenisač svladao je Amerikanca Sama Querreyja, pobjednika nad Ivanom Dodigom. Završilo je 6-3, 3-6, 6-3 po ekstremno teškim uvjetima. Vjetar je nosio loptice na sve strane, koje na već izmučenoj travi ionako odskaču veoma neprirodno.

Dvoboj dvometrašja

U takvom teniskom rašomonu oba su igrača ponekad izgledala gotovo smiješno, jer su se morali izvlačiti na različite načine, “izmišljati” udarce i neobična rješenja. U takvoj se igri dvojica umalo dvometraša (obojica po 198 cm) nisu snalazila najbolje, ali su Čilića bolje kretanje i “spretnije ruke”, tenis s više osjećaja za lopticu, ipak na kraju odveli do pobjede i drugog finala sezone. U Münchenu je bolji bio Phillipp Kohlschreiber, a danas će u Queen’su Čilić na megdan boljem iz meča Davida Nalbandiana i Bugarina Grigora Dimitrova, “wannabe Rogera Federera”, koji je nakon ulaska u prvi polufinale zaplakao na centralnom terenu kraljičina kluba.

Kuriozitet Čilićeva i Querreyeva meča jest prvi set, u kojem je Amerikanac imao devet neiskorištenih break lopti, a Čilić je već prvu od tri vezane na 4-3 pretvorio u ključnu prednost.

Treća pobjeda na travi

Nakon nadoknade breaka na početku drugog, činilo se da se stvari razvijaju u Čilićevu korist. Međutim, sada je Querreyjev break u osmom gemu odlučio set. Treći je odlučen breakom u drugom gemu kojim je Big Sam gurnuo Marina prema trećoj pobjedi na travi u međusobnim ogledima (Wimbledon 2009. i juniorski Wimbledon 2005. godine).

Čilić protiv Nalbandiana u finalu

Argentinac David Nalbandian pobijedio je u drugom polufinalnom meču londonskog ATP turnira u Queen's Clubu Bugarina Grigora Dimitrova, 6-4, 6-4, čime je izborio finalni ogled protiv našeg Marina Čilića...

Nalbandian je 2002. godine bio finalist Wimbledona. Deset godina kasnije, dočekao je svoj drugi finale u karijeri na travnatoj podlozi, ukupno 23. u karijeri. Ima polovičan učinak, 11-11 u finalima.

Argentinac, trenutno 39. na ATP ljestvici, u meču protiv 21-godišnjeg Dimitrova, 72. na ATP ljestvici, napravio je pet breakova uz tri izgubljena servisa.

Podsjećamo, Marin Čilić je u prvom polufinalu svladao Amerikanca Sama Querreyja, 77. tenisača svijeta, 6-3, 3-6, 6-3 nakon jednog sata i 56 minuta igre. Querrey je ovaj turnir osvojio prije dvije godine.

Vjetar je u oba polufinalna ogleda tenisačima radio velike probleme na središnjem terenu. Potvrdio je to i Marin Čilić.

- Bilo je baš vjetrovito. To je naročito veliki problem igračima poput mene ili Sama, jer obojica bacamo visoko loptu kod servisa. U ovakvim uvjetima je jako teško bilo kontrolirati servis. Pokušao sam odigrati najbolje što mogu i iskoristiti svoje prilike. Puno bi mi značilo osvojiti ovdje titulu, naročito prije Wimbledona. Na ovom turniru sam puno nastupao i jako mi je drago da sam izborio finale – izjavio je Čilić.

Nalbandiana je Čilić pobijedio ranije ove godine u pet setova u Davis Cup susretu u Buenos Airesu na zemlji, nakon što je prethodna četiri meča od njega izgubio. Odmah nakon meča, reporter je upitao Argentinca razmišlja li o osveti za Buenos Aires?

- Ne razmišljam o osveti protiv Čilića za taj meč u Davis Cupu.. Uostalom, mislim da protiv njega vodim 4-1 (osmijeh). Tada smo igrali na zemlji, sada ćemo igrati na travi, nadam se da će uvjeti u finalu biti bolji nego ovoga tjedna, kada smo zbog kiše puno vremena provodili u svlačionicama, te zbog tih prekida znali igrati i dva meča u istome danu – rekao je Nalbandian.

ATP Queen's Club, polufinale:

Nalbandian (10) – Dimitrov 6-4, 6-4

Čilić (6) – Querrey 6-3, 3-6, 6-3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:34