ATP UMAG

Hrvatima samo jedna pozivnica: Žao nam je, ali Rusi i Slovenci su nam jako važne mušterije

 Srećko Niketić / Cropix

Od tri pozivnice koje su imali na raspolaganju, organizatori Vegeta Croatia Opena, koji u Umagu počinje subotnjim kvalifikacijama, samo su jednu dodijelili domaćim tenisačima.

Splićanin Mate Pavić (19) nagrađen je za pobjedu nad Robinom Haaseom u Hertogenboschu. Najavljeni Richard Gasquet ipak se zahvalio i odbio pozivnicu zbog umora i ozljeda.

Umaški kamp za Ruse

S obzirom na to da je Antonio Veić pomicanjem kvalifikacijske crte (tzv. cut off) ipak ušao u glavni turnir zahvaljujući ATP plasmanu, ostala su još dva mjesta na koja je pucalo nekoliko hrvatskih tenisača. Međutim, na njih su se, suprotno kuloarskim nagađanjima, uparkirala dva strana lica: Rus Andrej Kuznjecov i Slovenac Aljaž Bedene.

- To su dva mlada, dobra igrača koja će nam donijeti i važnu publiku. Slovenci su nam uvijek ciljano tržište, a i Rusa je sve više u Istri. Znam da će neki naši igrači biti nezadovoljni, ali svima smo dali priliku da se dokažu rezultatima - objašnjava odluku direktor turnira Vanja Božičković.

Iza direktorove formulacije “važna publika”, očito je, stoje poslovni razlozi. Naime, Istraturist kao vlasnik licence turnira ima velik interes na ruskom tržištu. S obzirom na to da se u njihovoj organizaciji u Umagu održava i specijalizirani teniski kamp namijenjen isključivo Rusima, jasno je kakav karakter ima pozivnica Kuznjecovu (ATP 151.), pobjedniku juniorskog Wimbledona 2009. Slična je priča i s Bedeneom (ATP 113.), drugim Slovencem na Touru, koji bi trebao dodatno povećati ionako odličan interes slovenskih gostiju za umaški turnir.





Svatko ima svoje pravo

Naravno, iz perspektive hrvatskih igrača, ovakva odluka djeluje nepravedno, gotovo okrutno. Marcan (21) ili Androić (20) u godinama su u kojima im vrijedi pomoći, a rezultatima su, uz Mektića (23), zaslužili da im se pruži prilika. Nisu dobili šansu ni prošle godine, kada su pozivnice otišle Paviću i Mati Deliću, koji su tada bili juniori. Pravo je organizatora da procijeni tko je zaslužio pozivnicu, a pravo zaobiđenih da budu nezadovoljni izborom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:26