POVRATAK KRALJA

Murray i Federer u povijesnom nedjeljnom finalu

 (AP Photo/Anja Niedringhaus)

Švicarski tenisač Roger Federer pobijedio je prvog tenisača svijeta, Novaka Đokovića, u polufinalu ovogodišnjeg Wimbledona sa 6-3, 3-6, 6-4, 6-3

Od 2009. godine, kada je u veličanstvenom finalu pobijedio Andyja Roddicka, Federer nije pobjeđivao u Wimbledonu, a sada je došao samo jedan meč blizu tog ostvarenja, što bi mu bila sedma kruna na londonskoj travi. Što je najbitnije, riješio se Federer Đokovića, a također je već odavno donji dio ždrijeb lišen Rafaela Nadala.

Tijekom 2011. i 2012. godine, a prije ovog vimbldonskog meča, Đoković i Federer su odigrali sedam mečeva, te je srpski tenisač dobio čak šest. Federerova jedina pobjeda je bila ona prošlogodišnja u polufinalu Roland Garrosu.

No, na pravom mjestu je Federer opet pronašao snage srušiti najboljeg na svijetu i, uzgred rečeno, postat će opet broj 1 na ATP ljestvici ukoliko dobije nedjeljni finale.

Federer je odigrao fantastičan meč, definitivno najbolji ove godine u Wimbledonu, a vjerojatno i računajući nekoliko zadnjih godina.

Nakon što je svaki tenisač dominirao u jednom od prva dva seta (Federer je dobio prvi set 6-3, a Đoković drugi istim rezultatom), u trećoj se dionici razvila najveća borba.

Federer je bio bliže breaku, propustio je tri break-lopte do rezultata 4-4, kada se u takvoj prilici našao Đoković. No, tu break-loptu je Federer spasio sjajnim servisom, kao što je dobio i iduća dva poena, da bi u sljedećem gemu ipak slomio suparnika i dobio set 6-4.

Takav razvoj događaja u trećem setu usmjerio je cijeli tijek događaja u ostatku meča. Federer je dobio strašnu sigurnost u igri i počeo je praktički pogađati sve što je poželio, dok se u Đokovića uvukla nervoza.

Federer je tako reagirao da je odmah napravio break početkom četvrtog seta za 3-0, a meč je mogao i ranije završiti da je iskoristio jednu od tri vezane break-prilike (0-40) kod 4-1. Meč se ipak nije dodatno zakomplicirao, te je suvereno odservirao za veliku pobjedu i novi veliki finale.

Đoković je tijekom meča imao samo tri break-prilike i realizirao je jednu. Federer je, pak, imao 11 takvih prilika i materijalizirao je tri. Fantastično je Švicarac igrao na svoj servis, pa je tako osvojio 75 posto poena nakon prvog i 72 posto poena nakon drugog servisa.

Ukupno je sada Federer na 15-12 u međusobnim ogledima s Đokovićem.

Britanski tenisač Andy Murray po prvi put se u svojoj karijeri plasirao u "domaći finale", ono u Wimbledonu. Ostvario je to pobjedom u petak protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge 6-3, 6-4, 3-6, 7-5.

Za Murrayja je to četvrti finale karijere na nekom od Grand Slam turnira. Zapinjao je na zadnjoj stepenici na Australian Openu (2010. i 2011.), te US Openu (2008.).

Također, posljednje četiri godine u nizu je u Wimbledonu ispadao u polufinalima, ali je ovaj put skupio mentalne i fizičke snage za pobjedu u toj fazi turnira, te ispred njega stoji još samo šesterostruki vimbldonski pobjednik Roger Federer. U nedjeljnom finalu.

Murray je tako nastavio svoj vlastiti san da osvoji prvi Grand Slam turnir u karijeri, ali i san svih Britanaca koji čekaju britanskog pobjednika u Wimbledonu. Posljednji domaći finalist je bio Bunny Austin 1938. godine, a posljednji pobjednik je, pak, bio Fred Perry iz 1936. godine.

Murray i Tsonga su odigrali sjajan meč, u kojem je ipak stalno korak ispred bio Murray. Pogotovo u prva dva seta.

U prvoj dionici su obojica imala po dvije break-lopte, ali je jednu iskoristio samo četvrti igrač svijeta. U drugom je setu, pak, Tsonga ostao bez i jedne takve šanse, a zanimljivost te dionice jest ta da je Tsonga izgubio svih 11 poena nakon drugog servisa.

Ipak, od početka trećeg seta su se stvari na središnjem terenu počele mijenjati. Tsonga je preuzeo novu količinu rizika u svojoj igri, ali je i počeo pogađati. Dobio je zasluženo treći set i potom se najveća drama i borba razvila u četvrtom setu.

Obojica su imali šanse dobiti taj set i ranije, ali je na kraju kod 6-5 Murray došao do vezane dvije meč-lopte (15-40), te je iskoristio odmah prvu, a točnost njegovog udarca je potvrdila kompjutorska provjera.

U karijeri su Murray i Federer odigrali 15 mečeva i, zanimljivo, svih petnaest na tvrdoj podlozi. Murray ima prednost 8-7.

Wimbledon, polufinale:

Federer (3) - Đoković (1) 6-3, 3-6, 6-4, 6-3

Murray (4) - Tsonga (5) 6-3, 6-4, 3-6, 7-5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:09