TENISKA POEZIJA

NIKOLA PILIĆ 'Đoković može pobijediti Federera, ali nikada ga neće nadvisiti!'

Da je imao bolje živce, Goran je mogao osvojiti osam Grand Slamova - kaže teniski stručnjak
 AFP

Uoči Božića u Münchenu sam razgovarao s Philippom Lahmom, kapetanom Njemačke, svjetskog nogometnog prvaka i kapetanom Bayerna, jedne od najboljih svjetskih momčadi. Pitao sam ga koji je najuzbudljiviji sportaš izvan nogometa. Bez razmišljanja je odgovorio: Roger Federer.

Isti odgovor dobit ćete ako to pitanje postavite teniskom šmekeru Zvonimiru Bobanu, “Feder” je broj jedan. Uostalom, samo je on pet puta proglašavan najboljim europskim sportašem , ispred nesretnog Michaela Schumachera, kojemu su taj epitet dodijelili četiri puta. Sergej Bubka, Boris Becker i Novak Đoković su to bili samo dvaput, a tek jednom Michel Platini, Lothar Matthäus i Manuel Neuer.

Teniski Maradona?

Ako su to već rekli za Maradonu, može li se reći da i Roger Federer drukčije od ostalih udara tenisku lopticu? Vjerojatno je to slučaj sa svima koji su pobijedili na više od tisuću ozbiljnih teniskih utakmica. Iako smatram da je Federer veći tenisač i od statistički jačih, Jimba Connorsa i Ivana Lendla. Je li on i najveći tenisač svih vremena, makar u teniskoj povijesti žive Newcombe, Borg, McEnroe, Sampras, Becker, Nadal, Đoković?

Mislim da sam se za odgovor obratio na pravu adresu, Niko Pilić i sam je pisao svjetsku tenisku povijest i kao igrač i kao trener, u rukama imao velike zvijezde. Posljednji u nizu - Novak Đoković.

- Federerovih tisuću pobjeda rijetko će tko dostići, njegovih 17 Grand Slamova također, a napokon je postao i Davis Cup pobjednik. Šesnaest godina u profesionalnom tenisu, bez ijednog skandala, cijenjen i poštivan, dovoljno je epiteta da bi se reklo - Roger je veći od svih! Oni koji su statistički ispred njega ili su mu blizu, ostavljali su se tenisa u 28. godini, a on u 33., u ‘Isusovim godinama’, prkosi biologiji. Pratim ga od 1998. kada je pobijedio na juniorskom Wimbledonu, i to je doista karijera bez mrlje, bez povišenog tona...

Približava li mu se Novak Đoković?

- Pokušava, mlađi je šest godina, može ga pobijediti. Ne usuđujem se reći - i nadvisiti!

Kao Đokovićev trener, vjerojatno ste ga pripremali za meč protiv Federera?

- Razgovarao sam s Novakom o tome. Rekao sam mu - igraj mu na bekend, jer forhend mu je predobar, ali izbjegavaj ‘osmice’ (čitaj: duge izmjene). Danas je Novak čak u blagoj prednosti ispred Federera jer je mlađi, jer je sazrio, pun je samopouzdanja, nije izgubio 36 mečeva u dvorani, danas je 60-40 za Novaka. Ali, to znači samo da mu se približava...

Goran Ivanišević ne spada među trojicu tenisača koji su mogli ili bi mogli nadmašiti Federera, Nadala, Đokovića i Murraya. Ali, Hrvat je visoko na toj rang-listi svjetskih teniskih zvijezda, njegova pobjeda u Wimbledonu bila je nikad više snimljeni horor, čak se i Jack Nicholson od uzbuđenja popeo na stolac. Bio je u vašim rukama?

Bekhend Ahilova peta

- Da je imao bolje živce, Goran je mogao osvojiti osam Grand Slamova. Triput je igrao finale Wimbledona, trebao je pobijediti Samprasa, bio je drugi na ATP ljestvici, ali, na žalost, nije u klasi Federera i Novaka Đokovića.

Nikola Pilić nabraja Federerove prednosti:

- U njegovoj igri nema rupa! Nakon što je osvojio Roland Garros, što je bilo najteže, teniski svijet je shvatio da je u mentalnom smislu jedan od najjačih sportaša uopće. Izvrstan forhend, dobar servis, nikad umoran, švicarski žilav, ima samo jednu Ahilovu petu: bekhend. I to je šansa, ali samo za Đokovića i eventualno Murraya.

Niko Pilić je objektivni sudac, promatrač sa svojeg “vidikovca” u Opatiji, savjetnik i bivši trener Federerova najvećeg suparnika, ali pun divljenja prema Švicarcu čija se karijera može usporediti s karijerama Michaela Jordana, Waynea Gretzkog, Michaela Phelpsa i onom trojicom briljantnih sovjetskih hokejaša KLM (Krutov, Larionov, Makarov).

I Messi je samo pjesnik

Možda neće dostići Connorsa, koji je postigao 1253 pobjede, kao što nitko nikad neće dostići Peleov 1281 gol, ali Federer se izjednačio s Romarijem koji je zabio točno 1000 golova. No, jače od brojki svijetli njegova karijera bez najmanje fleke, jedan je od rijetkih europskih sportaša koji ne želi biti “više od sporta”. Samo teniska poezija, kao što je Leo Messi samo nogometni pjesnik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:24