OPASNA GREŠKA

DA VINCI JE UDARAO PACIJENTE? Robot koji izvodi komplicirane operacije mora na popravak

Robotske ruke koje se sve češće koriste u kirurškim dvoranama za komplicirane operacije raka mogle bi biti i opasne potvrdio je i proizvođač popularnog robota Da Vincija.

Naime, riječ je o robotu s kojim kirurg upravlja s posebne konzole. Zbog toga su operacije vrlo precizne no utvrdilo de da može doći do problema ako se robotska ruka u tijeku operacije ugasi ili uhvati tkivo, ili ga ne može pustiti, kažu liječnici.

U nekim je slučajevima robotska ruka i udarala pacijenta!?

U svijetu je trenutno u uporabi 1386 roborskih ruku a njihova je cijena 1,5 milijuna dolara. No, nekoliko smrtnih slučajeva tijekom operacije povezano je s nedostatcima robotskog sustava pa je to bio razlog da se preispita njegova sigurnost. Prema izvješću FDA (Američke agencije za hranu i lijekove) broj kvarova sustava, ozlijeda, pa čak i smrtnih slučajeva udvostručio se u ovoj godini u odonsu na prošlu.

Istina, uporaba robota rezultirala je manjim gubitkom krvi tijekom operacije, a to znači i manjom potrebom za transfuzijom a i vrijeme oporavka pacijenta bilo je kraće.

Tvrtka je izvjestila da će neke dorade na dijelu robota povećati sigurnost.

Inače, Da Vinci se osim za operacije raka koristi i za ugradnju srčanih premosnica, popravak srčanih zalizaka i uklanjanje maternice.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:55