ZLOČINI IZ1992.

Republika Srpska mora isplatiti više od 120 tisuća eura odštete žrtvama opsade Sarajeva

 AFP

SARAJEVO - Vlasti Republike Srpske na temelju do sada donesenih sudskih presuda moraju isplatiti više od 120 tisuća eura odštete članovima obitelji stanovnika Sarajeva koji su ubijeni u napadima vojske bosanskih Srba na taj grad tijekom opsade koja je trajala od 1992. do 1995. godine, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".

Općinski sud u Sarajevu do sada je donio osam presuda po tužbama protiv RS zbog raznih zločina a odvjetnik Esad Hrvačić koji je zastupao podnositelje tužbi pojasnio je kako je riječ o odštetama za duševnu bol zbog smrti srodnika koje u pojedinačnim slučajevima iznose između 7.000 i 20.000 konvertibilnih maraka odnosno 3.580 i 10.230 eura.

Visinu odštete sud je određivao o tome o kojem je srodniku riječ. Ukupni iznos do sada presuđenih odšteta je 239 tisuća KM (122.250 eura) a očekuje se kako će konačni iznos biti znatno veći jer je do sada po istoj osnovi podneseno oko tri tisuće pojedinačnih tužbi.

Hrvačić je zadovoljan činjenicom da su donesene presude u korist tužitelja no ne u cijelosti i pravnom osnovom načelom na kojemu se temelje.

"Svaki je slučaj specifičan no i dalje tvrdim da se što hitnije u kriterije mora uvesti i kategorija ratnog ubojstva. Ovako, ispada da je svaka od ovih smrti jednaka onoj koja nastane, recimo, nesretnim slučajem ili u prometnoj nesreći a to nikako nije isto", drži odvjetnik Hrvačić.

Sudskim presudama vlasti RS dobile su obvezu isplatiti odštetu u roku od mjesec dana od njezina donošenja no to za sada nije učinjeno niti u jednom slučaju iako je prva presuda donesena u srpnju 2012. godine.

Na sve presude uložene su žalbe i u tijeku su drugostupanjski postupci no Hrvačić je uvjeren kako će vlasti RS novce na kraju morati isplatiti i to uz kamate a podnositelji tužbi spremni su, bude li za to potrebe, cijeli slučaj dovesti i do Euiropskog suda za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:16