KAMP ZA TISUĆU KUNA

I Nijemci neće na Euro:'Ove cijene nisu normalne'

Glasnogovornik navijača Kevin Miles prognozirao je da u Ukrajini neće biti više od 5000 Engleza. Dosad je tek 3000 rezerviralo smještaj....
 Reuters

Ako vas je ikada privlačilo fensi kampiranje, lipanj je prilika za to nezaboravno iskustvo. Tisuću kuna za noć u šatoru vjerojatno nikada niste izdvojili, a Poljaci i Ukrajinci vam, eto, nude upravo to. Polupansion u službenim fan-kampovima, s udobnom vrećom za spavanje i najfinijom, autentičnom travom kao podlogom, konzervama za doručak i večeru i sve to u neposrednoj blizini stadiona. A ako nazovete odmah...

Cinizam iz uvodnog odlomka nije, nažalost, proizvod mašte, nego stvarna ponuda za one koji žele uživo gledati Euro. O vrtoglavim cijenama u zemljama domaćinima već smo pisali, a sada su se koloniji nezadovoljnika pridružili i njemački navijači.

Platinijeve uvrede

Klaus Zilikens, njemački konzul u Donjecku, ustvrdio je da ne očekuje ni 20.000 svojih sunarodnjaka u Ukrajini. Nijemci će dvije utakmice odigrati u Lavovu, a jednu u Harkivu.

- Ukrajina im baš i nije blizu, a cijene nisu normalne - kaže Zilikens.

Nakon što je Uefin predsjednik Michel Platini nazvao ukrajinske hotelijere banditima i lopovima, vlada je intervenirala i naredila da se cijene korigiraju. Predsjednik tamošnjeg organizacijskog odbora Markian Lubkivskij tvrdi da je inflacija sada nešto ublažena. No David Taylor, izvršni direktor Uefinog odbora za događaje, upozorava da je šteta već napravljena:

- Ne možete od gostiju na pokvaren način pokušati izvući čim više novca i istovremeno očekivati da vam imidž ostane netaknut. Uefa je tu učinila što je mogla, ali mi ne upravljamo tim hotelima...

Uefa je visoke cijene decidirano proglasila najvećim problemom Europskog prvenstva. Dio stručnjaka čak procjenjuje da će ukrajinski turizam dugoročno patiti zbog takvog ponašanja i da će sljedećih godina morati ulagati nadljudske napore kako bi ponovno privukao goste. Svjestan je toga i predsjednik Viktor Janukovič, koji je resornim ministrima rekao da će osobno morati jamčiti za prihvatljive cijene.

Hitna reakcija vlade

- Pohlepnici su opet navalili na siromašne, ali vlada će iskoristiti sav svoj utjecaj - obećao je ministar infrastrukture Boris Kolesnikov.

A prije nego što su dočekali Janukovičevu reakciju, engleski navijači odustali su od ulaznica. Na Otoku ih je prodana samo trećina. Glasnogovornik navijača Kevin Miles prognozirao je da u Ukrajini neće biti više od 5000 Engleza. Dosad je tek 3000 rezerviralo smještaj. Onima koji su mudro pričekali, možda po povratku u domovinu i ostane nešto sitniša u džepu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:50