ZAŠTITI SVOJE MORE

'GOSPODARSKI POJAS U JADRANU JE BESMISLEN' Vlada ne vidi razlog za proglašenje jer se odnosi na ribare koji nisu iz EU

U Vladi za sada ne uzimaju previše ozbiljno inicijativu HNS-a o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu.

Implicitno se sugerira da je riječ o otvaranju teme koja ne postoji jer se, zapravo, ne odnosi na talijanske i slovenske ribare, čije flote predstavljaju jedinu konkurenciju hrvatskom ribarstvu.

HNS-ovi zastupnici Nada Turina Đurić i Petar Baranović svoju su inicijativu o proglašenju gospdarskog pojasa predstavili kao ideju iza koje stoji stranka, pa su i u SDP-u ostali iznenađeni jer ih partneri o tome nisu konzultirali. Jučer smo pak saznali da je to zato što ni vrh HNS-a o toj temi nije raspravljao.

I Pusić upoznata

- Ni na kakvoj višoj razini u stranci nije bilo razgovora o zahtjevu za proglašenjem gospodarskog pojasa. To je inicijativa koju su pokrenuli naši kolege Petar Baranović i Nada Turina Đurić. Oni su tek otvorili tu temu, a hoće li ona prerasti u konkretan prijedlog, o tome ćemo razgovarati u stranci, ali, naravno, i s koalicijskim partnerima - rekao nam je jučer visoki dužnosnik HNS-a.

I sama Nada Turina Đurić priznaje da iza ideje koju zagovaraju ona i kolega Baranović zasad ne stoji nikakva odluka stranačkog vrha.

- Na nama je da dajemo inicijative, a hoće li one naići na dobar odjek, to ćemo vidjeti - objašjava Turina Đurić. Tvrdi, međutim, da je predsjednica stranke Vesna Pusić upoznata s idejom o proglašenju gospodarskog pojasa.

- U nekoliko sam navrata o tome razgovarala s Vesnom Pusić i ona također smatra da Hrvatska mora imati proaktivnu politiku prema zaštiti Jadrana - kaže Turina Đurić.

Nema opasnosti

U Vladi, međutim, smatraju da se proglašenjem gospodarskog pojasa ništa ne bi promijenilo jer bi se on odnosio na ribare iz država koje nisu u EU.

- Stvarno nas zanimaju učinci ovakve mjere s obzirom na ‘opasnost’ od ribarskih flota Crne Gore, Albanije, i Maroka - rekao je Vladin izvor za Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:01