'TEŠKO PITANJE'

Milan Zver: 'Slovenija i Hrvatska pitanje Ljubljanske banke trebaju riješiti na ekspertnoj razini'

 Davor Pongračić/CROPIX

LJUBLJANA - Pitanje Ljubljanske banke treba riješiti na ekspertnoj razini, izjavio je u četvrtak Milan Zver, jedan od trojice kandidata koji nastupaju na slovenskim predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. idućeg mjeseca.

Odnosi s Hrvatskom inače nisu fokusu kampanje kojom za sada dominiraju ekonomske i socijalne teme, te domaća politika. Zver je kandidat kojega podržava premijer Janez Janša, a o odnosima s Hrvatskom marginalno je odgovarao u razgovoru za portal "Politikis", blizak strankama desnog centra.

Na pitanje treba li Slovenija i dalje uvjetovati ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om rješenjem pitanja Ljubljanske banke kakvo predlaže Slovenija, Zver je rekao da je to "teško pitanje", ali da se slaže kako eksperti za to područje France Arhar i Zdravko Rogić moraju nastaviti započeti posao.

"Obje su vlade to pitanje prebacile na ekspertnu razinu, pa mislim da je korektno da se ono tako i riješi", rekao je Zver.

Upitan na čiju bi stranu stala EU ako bi se prijepor oko Ljubljanske banke nastavio, Zver je rekao kako smatra da je Slovenija već oštećena Arbitražnim sporazumom o granici koji je potpisao prijašnji premijer Borut Pahor, a da pri tome nije riješio pitanje Ljubljanske banke tijekom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. Uz aktualnog predsjednika Slovenije Danila Tuerka i kandidata desnog centra Zvera za mjesto predsjednika države kandidirao se i Pahor.

"Arbitražni sporazum bio je velika greška Pahorove vlade. On je potvrđen na referendumu iako nam ne donosi gotova rješenja", rekao je Zver, dodavši da Pahorova vlada nije imala "pravu strategiju" kad se granični spor rješavao, no da je Pahor tvrdio kako je u to vrijeme riješio pitanje Ljubljanske banke kao "sukcesijsko", što sada postaje upitnim nakon što je Hrvatska "otvorila" to pitanje.

Zver je unatoč tome izrazio želju da Hrvatska "što prije" uđe u EU.

"Želim da Hrvatska što prije uđe u EU jer bi i to bio jedan oblik kontrole da se mora ponašati po europskim normama i standardima", izjavio je Zver za portal "Politikis".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:51