UPOZORIO NA PROBLEME

Josipović: Srpska manjina u Hrvatskoj ima bolje uvjete za djelovanje nego hrvatska u Srbiji!

Zagreb, 101212.Badel 1862.Kako do novih trzista - tema je 6. susreta Kluba izvoznika na kojem je glavni gost bio predsjednik Republike Ivo Josipovic. Na skupu, koji organizira Liderov klub izvoznika, predstavljena je uz ostalo kvartalna kontrolna ploca izvoza te ocjena izvozne klime.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

SUBOTICA - Uspoređujući položaj srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je za emisiju 'Radar' Radio televizije Vojvodine (RTV) da Hrvatska osigurava bolje uvjete za djelovanje zastupničkih tijela srpske manjinske zajednice, prenio je u srijedu RTV.

- Hrvatsko zakonodavstvo daje mogućnost bolje participacije, jer u Hrvatskoj postoje rezervirana mjesta za predstavnike manjina, ne samo u državnom parlamentu već i u jedinicama lokalne samouprave, naveo je Josipović.

On je napomenuo da je udio srpskog stanovništva u Hrvatskoj veći nego hrvatskog u Srbiji .

- Države trebaju biti velikodušne prema manjinama, jer ne ugrožavaju manjine naše države već su one naše bogatstvo, kazao je on.

Dodao je da su uvjeti za povratak izbjeglica u Hrvatskoj bolji, ali da je ipak u tom procesu došlo do zastoja.

- Uvjeti života u povratničkim krajevima u Hrvatskoj nisu dobri ni za Srbe ni za Hrvate, prije svega zbog ekonomskih razloga, istaknuo je Josipović.

U povodu obostranih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, podnesenih pred Međunarodnim sudom pravde, predsjednik RH je rekao da one nisu toliko važne i da imaju više emotivni karakter, navodi se na internetskoj stranici RTV.

Predsjednik Josipović je za RTV rekao i da susret sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem trenutačno nije moguć.

- Naš susret ima smisla samo onda ako zajedno možemo poslati neku dobru poruku. Inače je efekt upravo suprotan, i za srpsku i hrvatsku javnost. Za sada je bolje da još uvijek tražimo putove, rekao je Josipović gostujući u emisiji RTV-a "Radar".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:13