PROTIV JOVANOVIĆA

Crkva ljuta: ‘Premijeru, dosta s diskriminacijom vjeronauka u školi!’

Biskupi Vladi zamjeraju što je preporuka o vjeronauku u javnost poslana preko medija bez prethodnog dogovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom
 Kos/CROPIX

Nedavna preporuka ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića , u kojoj od osnovnih škola traži da se vjeronauk održava isključivo prvi ili zadnji školski sat, naljutila je hrvatske biskupe koji su zbog toga jučer predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću poslali protestno pismo te mu praktički zaprijetili da takav način razmišljanja Hrvatsku biskupsku konferenciju “primorava na daljnja razmišljanja i korake koje će u budućnosti, čini se, morati učiniti”.

Biskupi Vladi zamjeraju što je preporuka o vjeronauku u javnost poslana preko medija bez prethodnog dogovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja je, kako se navodi u dopisu, sunadležna za izvođenje katoličkog vjeronauka u osnovnim školama.

‘Vjerska sloboda’

“Preporuku smatramo protivnom pravnom statusu vjeronauka prema ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture. Naime, Hrvatska se obvezala, u svjetlu načela o vjerskoj slobodi, poštovati temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u tom kontekstu jamči nastavu vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama kao obveznog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojim se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta”, ističe u ime biskupa, predsjednik HBK, monsinjor Marin Srakić.

Prema ovom tumačenju ugovora, nije jasno na što biskupi misle kada kažu da se nastava vjeronauka mora izvoditi pod istim uvjetima kao i drugi predmeti jer i neki drugi predmeti su na rasporedu ili prvi ili zadnji sat. Čini se ipak da je biskupe najviše naljutilo to što se ministar nije konzultirao s njima oko ovog pitanja, pa u svom dopisu ističu kako je ovaj prijedlog diskriminirajući prema učenicima koji idu na vjeronauk.

Ugovor s državom

“Unatoč dobroj namjeri da se pronađe najbolje rješenje za učenike koji ne pohađaju vjeronauk, što pozdravljamo, ipak smatramo ovakav prijedlog diskriminirajućim s obzirom na 85 posto roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, preporuku smatramo suprotnom navedenim zakonodavnim aktima”, piše monsinjor Srakić.

Jovanovićevu preporuku biskupi ne smatraju formalno-pravno obvezujućom te kažu kako taj dokument predstavlja vrlo ozbiljni pokazatelj nepoštovanja njihove nadležnosti nad vjeronaukom kao predmetom u javnim školama. Biskupi se čude Jovanovićevoj preporuci jer se, smatraju, time krše ugovorne obveze između države i Crkve iz ugovora o katoličkom vjeronauku u javnim školama koje kažu da “za rješavanje svih pitanja koja bi se otvorila primjenom ovog ugovora te koja bi zahtijevala nova ili dodatna rješenja, Vlada i HBK moraju imenovati povjerenstvo sastavljeno od jednakog broja predstavnika Vlade i Crkve”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:24