SEDAM TVRTKI AGROKORA RASLO

Najveći rast prihoda ostvarili Jamnica, Ledo i PIK Vinkovci

Belje

Sedam kompanija Agrokor koncerna koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo je ukupne prihode od 2,089 milijardi kuna, što je 5,9 posto više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Rastom ukupnih prihoda prvo su ovogodišnje tromjesečje zaključili Ledo, Jamnica, Tisak, Belje i PIK Vinkovci, dok su o padu prihoda izvijestili Vupik i Zvijezda.

Ledo je prvo tromjesečje zaključio rastom ukupnih prihoda od 11,7 posto, na 208 milijuna kuna. Ukupni prihodi od prodaje nadmašili su planirane, pri čemu su najviše, za 21,6 posto, rasli prihodi od prodaje grupe sladoled, dok je grupa smrznuta hrana rasla 9,8 posto, između ostalog i zbog ranijeg Uskrsa.

Ušli na tržište otpada

Neto dobit od 6,8 milijuna kuna gotovo je pet puta veća u odnosu na prošlogodišnju dobit iz prvog tromjesečja od 1,4 milijuna kuna. U izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi iz kompanije poručuju da su započeli s brojnim aktivnostima na pripremi sladoledne sezone, koja im je prošlo ljeto osigurala rekordne prihode. Ledo izvozi trećinu svoje proizvodnje na dvadesetak stranih tržišta.

Jamnica je prvi kvartal također zaključila rastom. Ukupan prihod od 510 milijuna kuna sedam je posto veći u odnosu na lanjski prvi kvartal, dok je neto dobit od 17,9 milijuna kuna 18,5 posto manja nego godinu prije. Krajem ožujka upravljanje Jamnicom preuzeo je Mislav Galić, i to uz uz svoju postojeću poziciju izvršnog potpredsjednika Agrokora za poslovnu grupu hrana.

Tisak je povećao ukupne prihode za 5 posto, na 613,2 milijuna kuna. Gubitak u prvom tromjesečju porastao je s lanjskih 8,1 milijuna na 13,4 milijuna kuna. Iz Tiska pojašnjavaju da su povećani rashodi od 625,8 milijuna kuna uzrokovani ulaganjima u nove usluge i širenjem poslovanja u matičnom društvu, kao i tvrtkama kćerima. Riječ je o ulaganjima u razvoj Tisak paketa te u opremu i mrežu tvrtke e-Kolektor koja, tvrde u izvješću, postaje značajan subjekt na tržištu prikupljanja i zbrinjavanja neopasnog otpada.

Zvijezda je s ukupnim prihodima u prvom tromjesečju od 202 milijuna kuna ostvarila pad od 1,1 posto, dok je gubitak dosegnuo 3,8 milijuna kuna. U izvješću se ističu investicije od 2,73 milijuna kuna, a najznačajnija su bila ulaganja u opremu za prehrambenu industriju.

Prema izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, Belje je prvo tromjesečje zaključilo ukupnim prihodima od 344,6 milijuna kuna uz rast od 2,5 posto. Dobit razdoblja od 41,3 milijuna kuna veća je čak 170 posto u odnosu na prošlogodišnju iz istog kvartala od 15,3 milijuna kuna.

Uprava u izvješću ističe da je proizvodni program tvornice mliječnih proizvoda prilagođen potrebama tržišta, što se odrazilo na prihod od 50,64 milijuna kuna. Osim standardne proizvodnje krem-sireva i mliječnih namaza te polutvrdih sireva, realizirana je proizvodnja svježeg sira. Kad je pak riječ o proizvodnji vina, realizirano je 662,4 tisuće litara u prodajnoj vrijednosti 9 milijuna kuna. Belje je za vina dobilo više prestižnih nagrada.

Povećali gubitak

Agrokorov Vupik je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod od 89,4 milijuna kuna uz pad od 3,7 posto. Gubitak je povećan na 11,6 milijuna kuna. Iz kompanije su izvijestili o nastavku ulaganja u proizvodnju, ponajviše u stočarsku, ratarsku i povrtlarsku, u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta te poboljšanja efikasnosti postojećih proizvodnji. PIK Vinkovci bilježi rast ukupnih prihoda od 32,1 posto, na 122,4 milijuna kuna. Gubitak je 5,9 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:19