GOST NA RTL-u

ZORAN MILANOVIĆ 'Hrvatska je danas prepoznata kao moderna i civilizirana zemlja, a ovakav Schengen nam ne treba'

Točno smo znali što radimo, a razvoj događaja se nije mogao predvidjeti na ovakav način
Zagreb, 040914.Vlada.Predsjednik Vlade RH Zoran Milanovic i ministar financija Boris Lalovac odrzali su press konferenciju povodom uvodjenja nizeg poreza na place gradjana.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Premijer Zoran Milanović tijekom gostovanja u središnjoj informativnoj emisiji RTL televizije 'RTL Danas' dao je prvi intervju od izbijanja izbjegličke krize.

'Trenutno je u Hrvatskoj oko 1000 izbjeglica, brojke koje se objavljuju su brojke izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku', rekao je Milanović u razgovoru s novinarem RTL-a Hrvojem Krešićem.

Premijer Milanović nekoliko je puta naglasio da je Hrvatska za svoje postupanje s izbjeglicama dobila pohvale iz međunarodne zajednice. 'Hrvatska je zemlja s ugledom u svijetu, ali nećemo dopustiti da se pritom naš interes stavlja u drugi plan', rekao je premijer i naglasio da Hrvatska neće dopustiti da se njezini interesi zanemaruju.

Na pitanje o opetovanim kritikama koje stižu iz države, ali i iz regije na temu spremnosti države da se nosi s problemom izbjeglica premijer je bio odlučan.'Točno smo znali što radimo, a razvoj događaja se nije mogao predvidjeti na ovakav način. Mađarska je godinu dana puštala ljude jer ih nije htjela evidentirati kako se ne bi u Mađarsku vratili. Dodao bih još nešto, Lako je Sloveniji hvaliti se da rade uredno kada mi radimo njihov posao. Srbija uopće ne kontrolira svoju granicu i ja ih ne optužujem, ali zato ne dopuštam da mi se dijele savjeti', rekao je premijer Milanović analiziravši situaciju o postupanju susjeda po pitanju izbjeglica.

Na pitanje hoće li u Baranjskom Petrovom selu doći do scena kao u Horgošu, Milanović je rekao da neće jer je 'ta granica veća i da takvih scena neće biti'.

Novinar RTL-a upitao je premijera boji li se da će biti negativnih posljedica za Hrvatsku. 'Ovakav Schengen nam ne treba, ovakav sustav ne funkcionira. Njemačka je trenutno jako ugrožena, ali je u Austriji je teže zbog više izbjeglica po glavi stanovnika. Turska ima ozbiljan problem i njima treba dati novaca jer im je teško, treba im 5 milijardi eura. Ako se vreća i novčanik ne otvori, ovo će trajati u nedogled. Grčka ne poštuje svoje obaveze', odgovorio je Milanović i dodao da nema razloga da Hrvatska trpi negativne posljedice kada se na mnogim mjestima ne poštuju propisi.

'Njemačka već radi na rješavanju problema i zaustaviti će problem jer je to njima u interesu', zaključio je premijer Milanović. Krešića je nadalje zanimalo što je kancelarka Merkel tražila od Hrvatske. 'Tražila je da pomognemo, međutim mi ne možemo zadržavati izbjeglice u Hrvatskoj', premijer je ponovio i naglasio da je Hrvatska za suradnju, ali ne na uštrb nacionalnih interesa.

Premijer je rekao da ne razumije mađarski 'templarski grč' po pitanju izbjeglica i puštanjem izbjeglica da prođu kroz Mađarsku. Na pitanje o tome komunicira li s mađarskim premijerom Orbanom rekao je da trenutno s njim 'ne razgovara nitko, barem od zapadnih država.'

Kada je potegnuto pitanje povrata vlaka koji je Mađarska zaplijenila i koji još drže u svojoj državi Milanović je bio oštar. 'Kako su uzeli INA-u za vrijeme HDZ-a, možemo im dati i ovaj vlak. Neka si ga uzmu', rekao je Milanović.

Milanović je tijekom intervju naglasio da HDZ kontinuirano 'diže paniku i histeriju' te je dodao da je vodeća oporbena stranka pokazal svoje pravo lice u ovoj krizi. 'Za razliku od nekih, ja nikada nisam mislio na političke bodove kada se izbjeglička kriza prelila i na naš teritorij', rekao je Milanović. 'Imamo gard, imamo i srce, a bome i mozak. Trenutno uživamo veliku reputaciju. Hrvatska se pozicionira potpuno zapadnog kruga, HDZ i Karamarko nas guraju na Balkan', zaključio je Milanović.

O izborima i datumu izbora Milanović je bio jasan. 'Meni je najvažnije da se poštuje zakon i Ustav kada se radi o izborima. Očekujemo pozitivnu, srčanu i građanski borbenu kampanju. Nezaposlenost je niža, otvaramo radna mjesta. Koalicija koja skriva svoj program ima neke planove kojih se treba bojati. Znate kako je to kada je netko bahatiji od mene, ali ja vjerujem u pobjedu. Neću napadati konkurenciju, ali upozoravam da je svaki glas koji se ne daje našoj koaliciji glas koji ide HDZ-u', rekao je Milanović.

Nije bilo moguće niti usred izbjegličke krize i nadolazećih parlamentarnih izbora ne komentirati razvoj događa u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. 'Meni je upravljački neshvatljivo da se nogometni trener mijenja nakon dvije izgubljene utakmice', rekao je Milanović na pitanje o tome što misli o novom izborniku Anti Čačiću. 'I njega će maknuti kao nekog pučkoškolca.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:03