PRESUDA ZA UBOJSTVO

DJED UBOJICA Za ubojstvo unuka Željka (27), Đuro Adamović (78) osuđen na 6 godina zatvora

Sisak, 180612. Djed Djuro Adamovic (78) iz Gornje Mlinoge, sela pokraj Petrinje, ubio je iz pistolja svojeg unuka Zelja (27) u ponedjeljak oko 17.30 sati. Tragedija se dogodila u dvoristu obiteljske kuce u kojoj su zajedno zivjeli baka Danica, djed Djuro i unuk Zeljko. Policijski ocevid u tijeku. Foto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor / CROPIX

SISAK - Prije devet mjeseci, 18. lipnja 2012. godina Đuro Adamović (78) iz Gornje Mlinoge, sela nedaleko od Petrinje, ubio je svojeg unuka Željka Adamovića (27). U petak, 15. ožujka na Županijskom sudu u Sisku, djed ubojica proglašen je krivim i izrečena mu je kazna zatvora od šest godina. Iz suda je Đuro Adamović prepraćen u Zatvoru u Sisku u kojem će boraviti do pravomoćnosti presude.

Tijekom suđenja utvrđeno je da je nakon žestoke svađe i fizičkog sukoba djed hicem iz pištolja pogodio svojeg unuka u prsa, nanijevši mu prostrijelnu ranu od koje je nakon nekoliko minuta umro. I djed i unuk bili su pod utjecajem alkohola, djedu je izmjereno 0,97, a unuku 1,71 promila. Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Jadranka Huskić u optužnici je ustvrdila da je djed pucao u unuka s namjerom da ga ubije, a optuženi je svoju obranu temeljio na tvrdnji da se branio od agresivnog unuka koji je krenuo na njega s nožem u ruci, a prije toga je prijetio da će zaklati i baku i djedu. Nož crne drške, kako su optuženi i njegova supruga opisali nož kojim im je njihov unuk prijetio, nije pronađen u kući Adamovića, te je zaključeno da je baka Danica, supruga osuđenog Đure Adamovića, izmislila nož i prijetnju nožem s namjerom da pomogne svojem suprugu kako bi izbjegao kaznu zatvora.

Nedvojbeno je utvrđeno da je toga kobnog dana, 18. lipnja 2012. godin, Željko Adamović kući iz Siska došao pijan. Odmah je izbila svađa između njega, te njegovih bake i djeda, koji su ga othranili nakon smrti oca. Utvrđeno je da je unuk djedu potrgao košulju i potkošulju, te ga bacio na kevet, baku je gurnuo na fotelji i uz nju bacio stolac koji se razbio. Međutim, isto je tako utvrđeno da je u vremenu od 17,10 do 17,28 sati ubijeni Željko obavio ukupno pet telefonskih razgovora, posljednji u 17,28. Samo dvije minute kasnije, u 17,30 sati s njegovog je telefona pozvana hitna pomoć.

Ispisi telefonskih brojeva dokaz su da zadnjih pola sata života unuk Željko nije napadao baku i djedu i životno ih ugrožavao, kako su oni trdili, nego je telefonirao. Nakon obavljenog zadnjeg razgovora Željko je krenuo u sobu u koju je prije toga iz kuhinje, u kojoj se dogodio sukob, otišao djed, s namjerom da se presvuće, o čemu je svojedočila Željova djevojka Simona Horvat s kojom je trebao ići do Siska.

Kada je prešao prag sobe odjeknuo je hitac, Željko se primio za prsa, između prstiju je curila krv, te je izjurio van. Na pola dvorišta je pao na zemlju i ubrzo umro. Ubojica djed priznaje da je pucao u svojeg unuka, ali da je unuk imao nož u ruci, te da je vikao da ne ide prema njemu ili će pucati. Svjedokinja Simona Horvat, Željkova djevojka, svjedočila je da se Željko išao presvući, da nije imao nož, te da nije bilo nikakvih upozorenja od strane djeda.

Nakon izricanja presude, koju je djed ubojica primio mirno, upravo je unukovu djevojku optužio da je ona kriva za sve, da ga je odvajala od njih, da mu je kupovala crno vino i opijala ga. Sud je kao olakotne okolnosti uzeo u obzir visoku životnu dob osuđenika, da do sada nije kažnjavan, te da je bio smanjeno ubrojiv jer je doživio verbalni i fizički napad od unuka. Branitelj osuđenog Đure Adamovića, odvjetnik iz Siska Milenko Jakšić, najavio je žalbu na presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:58