IPAK NIJE SVE U NAFTI

ZBOG NJE KLECAJU KOLJENA U SVIJETU UMJETNOSTI Katarska kraljica kulture na umjetnine godišnje troši nevjerojatnih milijardu dolara

Kao šefica Katarske agencije za muzeje godišnje troši nevjerojatnih milijardu dolara na umjetnine.

Ima tek 30 godina i zove se Šeika Al-Majasa bint Hamad bin Khalifa Al Thani. I zbog nje klecaju koljena u umjetničkom svijetu.

Ne bez razloga - ona je, naime, jedna od najmoćnijih žena današnjice, koja dokazuje da što se tiče bogatog Katara, nije sve u nafti, nego i u umjetnosti. Šeika Al Majasa, sestra novog katarskog emira, naprosto je gladna umjetnina i ne posustaje u ostvarenju svoje vizije da Katar učini kulturnim rajem.

Obaranje rekorda

Prema njezinoj zamisli, Doha mora biti regionalno umjetničko središte sa 20-ak različitih vrsta muzeja koji bi trebali postati nova meka za ljubitelje umjetnosti, sad primorane potegnuti do New Yorka ili Pariza kako bi se nauživali. Na putu da ostvari svoj san, Šeika, kojoj tepaju da je “katarska kraljica kulture”, kupuje najbolje od najboljeg. Cijena za nju, kao šeficu Katarske agencije za muzeje, nije nikakav problem. Umjetničke slike i djela kupuje, objavio je New York Times, “na razini koja dosad nije bila viđena”. Godišnje, naime, na umjetnost troši nevjerojatnih milijardu dolara, čime znatno premašuje budžete konkurencije. Za usporedbu, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku je 2011. i 2012. potrošio tek “sitnicu” - 32 milijuna dolara.

S obzirom na sredstva koja ima na raspolaganju, Šeika je sklona obaranju rekorda. Upravo ona stoji iza najveće cijene ikada plaćene za neku umjetničku sliku - nevjerojatnih 250 milijuna dolara za Cezanneove “Kartaše” koje je kupila 2011. No, to nije jedini primjer - 2007. za Rothkov je “Bijeli centar” izbrojila 70 milijuna. Malo kasnije još je jednom posegnula u novčanik i kupila “ormarić za lijekove” Damiena Hirsta za više od 20 milijuna dolara. Svi ti njezini postupci imaju, kako sama objašnjava, još jednu funkciju: da se promijeni mišljenje Zapada o muslimanskom društvu.

Bin Laden u glavi

- Moj otac često kaže da prvo moramo, kako bismo imali mir, međusobno poštovati naše kulture. A ljudi na Zapadu ne razumiju Bliski istok. Oni dolaze s Bin Ladenom u svojoj glavi - svojedobno je rekla Šeika koja je uvrštena i na Forbesovu ljestvicu 100 najmoćnijih žena svijeta.

No, koliko se puno zna o njezinim pothvatima u umjetničkom svijetu, toliko se malo zna o njezinu privatnom životu.

Udana za rođaka

Ona je 14. dijete donedavnog katarskog emira Šeika Hamada bin Khalifa al Thanija koji je prepustio kormilo zemlje svom sinu, uz objašnjenje da je vrijeme za “mladu krv”. Preciznije, ona je najstarija emirova kći koju ima sa svojom drugom ženom Mozah bint Naser Al-Misned. Odrastajući s dva starija brata, od malih je nogu natjecateljski raspoložena. Majka - koja je vrlo angažirana na području obrazovanja - ohrabrivala ju je da uči jezike, uključujući francuski i engleski.

Studirala je u Americi, na Sveučilištu Duke, gdje je diplomirala političke znanosti i književnost, te u Parizu. Udana je za Šeika Jasima bin Abdula Aziza Al Thanija, jednog od svojih rođaka. Par se vjenčao 6. siječnja 2006. i imaju tri sina.

Ljubav prema umjetnosti je naslijedila. Katarski vlastodršci umjetnička djela kupuju već 50-ak godina. Njezin rođak Šeik Saud tragao je za rukopisima, sagovima i nakitom, a njegov stariji brat Šeik Hasan kupovao je arapske umjetničke slike. No, tek je pod njezinim vodstvom Katar postao ključni igrač na svjetskoj umjetničkoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:06