Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 24.10.2006

Kamionom švercali 53 Albanca u EU

Kamionom švercali 53 Albanca u EU

RIJEKA - Hrvatski granični policajci jutros su oko 9.15 sati uhvatili kamion pun "ilegalaca", državljana  Albanije, koji je šumskim putovima pokušavao prijeći u Sloveniju nedaleko od takozvane "zelene granice" na području Gumanca, proplanka udaljenog pet kilometara od naselja Klana.

U kamionu su zatečena 53 Albanca, kao i vozač kamion, hrvatski državljanin S. E. (27) s područja Krapine. Radi se o jednom od dosad najvećih takvih presretanja na riječkom području.

"Ilegalci" su uglavnom maloljetnici tinejdžerske dobi i bez dokumenata, u skupini su samo dvije žene. Svi će biti prekršajno gonjeni, a protiv S. E. bit će podignuta kaznena prijava.

PRAVILA KRIJUMČARA

1.  Krijumčari se obično međusobno ne poznaju kako ne bi 'pala' cijela skupina, ako nekoga uhite
2. Posao dogovaraju isključivo mobitelima
3. Sretnu se kod preuzimanja 'pošiljke'
4. Ruta ima nekoliko etapa, a vozila koja se obavezno mijenjaju u pravilu su ukradena
Prema riječima Damira Štimca, načelnika granične policije Rupa, skupina je uhvaćena u sklopu planiranih policijskih akcija na temelju saznanja iz prethodnih akcija. Štimac navodi da je vozač S. E. samo jedan kotačić velike organizirane skupine koja se bavi ilegalnim prelascima u Sloveniju.

Albanci su preuzeti jutros u Zagrebu, a vozili su se u tovarnom prostoru kamiona. Lagano promrzli, nervozno su pušili cigarete dok su čekali da policija obavi svoj posao i pokušavali razbiti napetost međusobno se zafrkavajući.

- U prvih 9 mjeseci ove godine u pokušaju prelaska uhvaćen je 271 ilegalac, a lani je u 9 mjeseci uhvaćeno 235 ilegalaca. Radi se uglavnom o osobama albanskog entiteta iz Albanije ili s Kosova, a cilj je zapad, odnosno Italija. 'Aranžman' za odlazak na zapad pojedinca u pravilu stoji između 2000 i 25000 eura - rekao je načelnik.

Sve uhićene osobe bit će sprovedene prekršajnom sucu koji odlučuje o daljnjim mjerama, osim S. E. kojeg će saslušati istražni sudac. Maloljetnici su odvedeni u Centar za socijalnu skrb Rijeka koji im mora dodijeliti staratelja kako bi, prema zakonu, mogli izaći pred suca.

U vrijeme zaključenja ovog izdanja policija je još tragala za dva osobna automobila koji su bili u izvidnici terena. Kako doznajemo, radi se o crnom Golfu 3 krapinskih registarskih oznaka i sivoj Mazdi Demio riječkih oznaka. Policija navodi da automobili nisu uspjeli prijeći u Sloveniju.

Krijumčarenjem ljudi zaradili milijun maraka

Dosad najveća skupina krijumčara, njih 36, "palo" je u travnju 2001. godine u Međimurju. Početkom 2002. godine počelo je najveće suđenje krijumčarima ilegalaca, teretilo ih se za ilegalno prebacivanje 900 stranaca preko granice. Na čelu "ekipe" koja je, prema optužnici, ilegalnim prebacivanjem stranaca zaradila najmanje milijun njemačkih maraka bio je Dragutin Srnec (48).

Jedan od optuženih bio je i Stjepan Caganić (50), kojem se kasnije sudilo zbog istog djela na Općinskom sudu u Zagrebu. Krajem 2004. zagrebačka policija uhitila je 19 osoba za koje se sumnjalo da su se dulje vrijeme bavile krijumčarenjem ljudi.

Početkom 2005. na zagrebačkom Općinskom sudu vodio se postupak protiv 16 krijumčara, a svi su proglašeni krivima po 21 točki optužnice. Vođa ekipe i organizator ilegalnog prebacivanja Stjepan Caganić (50) nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora.  


Do pet godina zatvora

Protuzakonito prebacivanje osoba preko državne granice kazneno je djelo opisano u članku 177 KZ-a. Za osobe koje sudjeluju u ilegalnom prebacivanju preko granice predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, dok je za osobe koje organiziraju krijumčarenje predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina     (M. Sm.)


Luka Benčić