Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 06.11.2006

Dr. Kraus: Sinagogu ćemo graditi sami!

Dr. Kraus: Sinagogu ćemo graditi sami!

Židovska općina Zagreb odlučna je sama graditi Židovski centar i sinagogu u Praškoj ulici, jer ne želi pristati na nagodbe i kompromise koje joj nudi državni politički vrh.

Poručio je to sa središnje proslave 200. obljetnice ŽOZ, iz Preporodne dvorane HAZU, dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.

- U unutarnje probleme naše općine, nažalost, umiješali su se najviši predstavnici državne i političke vlasti, što je nedopustivo! Nedavno su pred nas postavljeni neprihvatljivi uvjeti za izgradnju Židovskog centra i sinagoge u Praškoj ulici. Naš veliki projekt realizirat ćemo kad ocijenimo da je došlo vrijeme za to. Bez nametnutih kompromisa i politika. A ako treba, i vlastitim snagama - rekao je dr. Ognjen Kraus.

Njega je, kao što je poznato, pogodilo što su prije gotovo dva mjeseca predsjednik države Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, za isti stol pozvali predstavnike ŽOZ-a i novoosnovane židovske vjerske zajednice “Bet Israel”, da dogovore zajedničke planove za gradnju sinagoge. No, dr. Kraus svoje nezadovoljstvo do danas nije javno iznosio.

Napetost između državnog vrha i vodstva ŽOZ-a mogla se večeras iščitati i iz protokola svečane proslave, jer iz Ureda predsjednika Republike (uključujući, naravno, i samog predsjednika Mesića) nitko nije došao, a nije bilo ni premijera Sanadera, čije je pozdrave prenijela potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je govorila posljednja u nizu govornika, čak iza gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Na svečanoj akademiji bili su ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama mr. Božo Biškupić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić, pomoćni biskup zagrebački msgr. Vlado Košić, predstavnici europskih židovskih foruma i općina, a nije primijećen nitko iz Srpske pravoslavne crkve.

Dr. Ognjen Kraus u svome je izlaganju govorio o ulozi Židova u izgradnji Zagreba, pečatu u oblikovanju identiteta grada kroz arhitekturu, izgradnju grada, znanost, medicinu, i izdavaštvo. Dr. Kraus je izrazio želju da se općini vrati imovina, od koje je, kako je rekao, vraćen tek “simbolični dio”. Također, država samo sa Židovskom zajednicom nije potpisala ugovor, kao što je to učinila sa svim vjerskim zajednicama u zemlji.

Priznanje Žuži Jelinek

Dugogodišnjoj članici Vijeća ŽOZ-a i aktivistici, poznatoj zagrebačkoj modistici Žuži Jelinek, dr. Ognjen Kraus uručio je posebno priznanje, odavši divljenje njezinom filantropizmu i posebno pomoći Domu umirovljenika “Lavoslav Schwartz”.

- Volite se, nemojte se svađati i budimo sretni i zadovoljni što smo živi i zdravi - poručila je okupljenoj zajednici vitalna Žuži Jelinek, rekavši kako je poznata po tome što dijeli savjete, ali kako ih za danas nije posebno pripremala, već samo srdačne pozdrave, što je izmamilo srdačan pljesak.
Darko Pavičić