Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 17.04.2009

'Zaljubio se u rakiju i kulen'

'Zaljubio se u rakiju i kulen'

ZAGREB - Ne vjerujem, sav sam pretrnuo - bila je prva reakcija glumca Mladena Vulića kada je od nas doznao o Chicovoj pogibiji.

Naime, u svom je osebujnom životu Eduard Rozsa Flores glumio u biografskom filmu “Chico” koji je 2001. snimila mađarska redateljica Ibolya Fekete.

Tijekom snimanja filma koji prati Chicov život, pa tako i njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, brojni hrvatski glumci, poput Đorđa Kukuljice, Enesa Vejzovića, Damira Lončara i Mladena Vulića, imali su priliku družiti se s Floresom i upoznati ga.

Chico 1991.: Senor Glavaš, želim u ZNG!

Bolivijska policija ubila hrvatskog dragovoljca Chica

više iz rubrike
VIJESTI
Baš kao i na ostale glumce, Chico je ostvio dobar dojam i na Vulića.

- Bio je iznimno ljubazan, a ljudi koje je poznavao, naprosto su ga obožavali. Činio mi se vrlo jednostavnim, a o traumama rata, vjerojatno kao i svi koji su ih doživjeli, govorio je vrlo normalno. Ono što sam vrlo dobro zapamtio, jest da je volio slavonsku rakiju i kulen - ispričao je Vulić.Glumac Enes Vejzović, iako je od snimanja filma i druženja s Chicom prošlo više od osam godina, pamti gotovo sve detalje njegove biografije.

- Naravno da sam iznenađen. Nevjerojatna mi je stvar da sam poznavao nekoga tko je atentator na bilo kojeg predsjednika - rekao je Vejzović koji Chica opisuje kao uvijek nasmijanog, blagog i vrlo duhovitog.

- Kada je stigao u Mađarsku, iz koje je bio podrijetlom, a koju je idealizirao zbog komunizma, vrlo se razočarao onim što ga je dočekalo. U međuremenu je upisao špijunsku akademiju u Moskvi kod KGB-a, no ipak nije mogao postati špijun zbog svog neeuropejskog izgleda, pa je radio uredske poslove - prepričava Vejzović zanimljivosti koje je doznao za snimanja filma.

Jedan od njih svakako je i da je James Cappiau (ubojica Vjeke Sliška, koji je je odmah potom likvidiran) došao upravo na Chicov poziv u Hrvatsku.

Govorio je i pet jezika - španjolski, engleski, hrvatski, mađarski i talijanski, a navodno su i Srbi, kada su ga zarobili, kod njega našli pet različitih putovnica, pa Vejzović sumnja da je ustinu bio špijun. Istodobno je volio i glumački svijet.

- Na premijeri filma rekao mi je da nam sada slijedi Hollywood, da tamo ima nekog, ali eto, završio je sasvim drugačije - kazao je na kraju Vejzović.

'Chico' osvojio nekoliko nagrada

Film “Chico” dobio je nekoliko međunarodnih nagrada, a Flores vrlo dobre kritike za ulogu samoga sebe.

Primjerice, na Filmskom festivalu u Karlovim Varima “Chico” je osvojio nagradu za najbolju režiju, a bio je nominiran i za Kristalni globus. Na Festivalu mađarskog filma osvojio je još dvije nagrade. Također je nominirani za prizanje na festivalu Festroia u Portugalu.


CHICO NA FACEBOOKU

Flores je bio u vezi, ali se ipak nikad nije oženio

"Obavještavam vas da je u rodnoj Boliviji ubijen moj veliki prijatelj i “suborac”, Eduardo Rozsa Flores, veliki zaljubljenik u Hrvatsku. Nije volio nepravdu i uvijek se svrstavao na stranu slabijih i potlačenih. Tako je 1991. u Hrvatsku stigao kao novinar i ubrzo se dragovoljno priključio ZNG-u RH. Ubila ga je Moralesova režimska policija u rodnoj Boliviji. Chico, vječna ti slava i hvala!", napisao je u svom statusu na Facebooku umirovljeni branitelj Krešimir Sudar koji je jučer ubijenog Jorgea Eduarda Rozsea Floresa, zvanog Chico, upoznao kad je prvi put stigao u Hrvatsku kao novinar.

- Ne ide mi u glavu što se to dogodilo. Siguran sam da Flores nije bio plaćenik nego čovjek koji nije podnosio nepravdu - izjavio je za Jutarnji Krešimir Sudar, koji je Chica posljednji put vidio 2000. godine, ali je s njim ostao u kontaktu.

- Znam da je bio u vezi, ali nije se oženio - kazao je Sudar.

Na listi prijatelja na Facebooku Jorge Eduardo Rozse Flores ima i Miroslava Tuđmana.

- Ne sjećam se sada tko je to?! Zvuči mi poznato, ali ne znam - rekao je Tuđman. Kazao je da je u Njemačkoj, te kako informaciju o stradavanju dva hrvatska državljana u Boliviji do jučer poslijepodne još nije čuo.  Vanja Nezirović


Tina Premec