Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 23.04.2009

Brodovi u riječkoj luci bez opskrbe gorivom

Brodovi u riječkoj luci bez opskrbe gorivom

RIJEKA - Brodovi koji dolaze u riječku luku, na remont u kostrensko brodogradilište Viktor Lenac ili u luku Plomin, a pokreće ih teško gorivo, zbog Ininog obračuna s Jadranskim pomorskim servisom i vlasnikom Ante Marasom, nemaju mogućnosti opskrbe naftom. Na tu su nas činjenicu upozorili brodski agenti, a potvrđuje je i direktor Jadroagenta Nikola Babić. Upravo Jadroagent ima ugovor s Inom, točnije njihovom londonskom tvrtkom InterInom o prodaji goriva za brodove, takozvani međunarodni bunker.

Bez ijednog naloga

Više iz
rubrike
NOVAC

Početkom travnja Jadroagent je dobio službenu obavijest od Ine da zbog novonastale situacije, raskida ugovora s JPS-om i angažiranju novog prijevoznika, do daljnjega neće biti moguća usluga isporuke bunkera, a isti odgovor na ponovljeni Jadroagentov upit stigao je iz Ine i 20. travnja.

Ravnatelj LUR-a Bojan Hlača ističe da imaju četiri koncesionara za opskrbom brodova gorivo, a jedino JPS ima koncesiju da tu uslugu daje i brodovima na sidru.

Maras ističe da od 1. travnja nisu dobili niti jedan nalog za isporuku bunkera. Inače, kada je bilo jasno da će JPS izgubiti posao za dužobalni razvoz za Inu, Maras je upozorio da će to otvoriti i problem opskrbe brodova, što se i dogodilo.

Raskid 12-godišnje suradnje

Ina je i službeno izvijestila JPS da sa 1. travnja raskidaju ugovor o dužobalnom razvozu, a taj su posao preuzeli tankeri novoosnovane Dikoijeve brodarske tvrtke Dinamarin. Upućeni kažu kako ti brodovi zbog tehničkih karakteristika ne mogu davati uslugu bunkera. Zbog burnog raskida 12-godišnje poslovne suradnje Ine i JPS-a, te izbora novog prijevoznika koji očito ne može, bar ne u kratkom roku, preuzeti i sav biznis koji je JPS odrađivao za Inu, cijenu plaća riječki pomorski pravac.

N. Horvat, I. Balen/EPEHA