Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 04.07.2006

Havarija na desantnom minopolagaču Krka

Havarija na desantnom minopolagaču Krka

ZAGREB - U ponedjeljak u jutarnjim satima u šibenskom brodogradilištu došlo je do teže havarije na vojnom desantnom minopolagaču Krka, pri čemu je jedan mornar lakše ozlijeđen.

Kako neslužbeno doznajemo, brod je u brodogradilištu bio na remontu pri završetku, no pri njegovu spuštanju u more došlo je do puknuća sinhro lifta. Riječ je liftu kojim se brod spušta u more. Tada je napuklo vitlo palo na beton na obali i u njemu napravilo rupu. Pri padu broda oštećeno je kormilo i probijena je oplata broda između rebara pa je u brod prodrla voda.

Kriminalistička vojna policija

Kolika je materijalna šteta znat će se nakon što brod bude izvučen iz mora. Pri podizanju broda na njemu je bilo nekoliko desetaka članova posade. Nihova prisutnost, tvrde naši izvori, u tom je trenutku nužna zbog pritezanja konopa kod odvajanja od platforme i usidrenja uz rivu. Pri padu broda jedan je član posade, djelatna vojna osoba, lakše istegnuo nadlakticu, što se kvalificira kao lakša tjelesna ozljeda. Nakon nesreće u šibensko brodogradilište pristigli su djelatnici kriminalističke Vojne policije, civilne policije te djelatnici Croatia osiguranja. Istraga bi trebala utvrditi i istinitost neslužbenih informacija da sinhro lift već godinama nije atestiran, ali je ipak korišten za ovako zahtjevnu operaciju.

U slučaju neatestiranja odgovorna bi mogla biti uprava šibenskog brodogradilišta koje je vlasnik lifta.

Druga havarija na brodovima HRM-a

To je već druga havarija na brodovima HRM-a u kratko vrijeme. Nedavno je pogreškom posade došlo do teške havarije na rezidencijalnom brodu Jadranka te je procijenjeno da ga se ne isplati popravljati. Brod Krka je jedan od novijih brodova HRM-a. U more je porinut 1995. godine.

K. Žabec