Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 30.05.2008

Butina Vugrincu ugrozio status lidera umjetnosti

Butina Vugrincu ugrozio status lidera umjetnosti

ZAGREB - Dinamov igrač Davor Vugrinec nedavno je u svlačionici podno južne tribine u Maksimiru dobio novu “konkurenciju”. No, taj novopridošli igrač neće ga ugroziti na zelenom travnjaku, nego u umjetnosti.

Tomislav Butina, bivši reprezentativni i novi Dinamov vratar, također je kao i Vugrinec veliki zaljubljenik u slikarstvo, pa će od iduće sezone umjetnički razgovori u Dinamu biti češći.

Dosad su se, osim Vugrinca, za slikarstvo zanimali i kolege iz veznog reda, Ognjen Vukojević i Mihael Mikić.

- Suigrači me često pitaju nešto o slikarstvu i umjetnosti, a s Vukojevićem i Mikićem išao sam u galerije na neke izložbe. Tamo sam im objasnio o nekim slikama koliko sam mogao, ali zajedno s galeristima, pa sam tako dopunio i svoje znanje. Stalno idem na izložbe, a sutra ću razgledati retrospektivu Aleksandra Srndeca - ispričao je Vugrinec koji u svojoj kolekciji ima zbirku slika Ive Režeka.

- To je moj Varaždinec, pa te slike imam po zavičajnoj crti - dodao je u šali.

Otkrio je također da mu Butina nije velika konkurencija u slikarstvu.

- On je više na suvremenom, a ja na modernom slikarstvu. No, o umjetnosti smo razgovarali dok smo zajedno igrali u reprezentaciji. Sigurno će sada, kad smo zajedno u Dinamu, ta tema biti češće aktualna - naglasio je Vugrinec.

Tomislav Butina ljubitelj je i kolekcionar djela suvremenih hrvatskih umjetnika, a najviše voli apstraktne radove.
Stalni  posjetitelj:

Davor Vugrinec u Hrvatskoj ne propušta niti jednu slikarsku izložbu

Tijekom privremenog boravka u Belgiji, dok je branio za Club Brugge, organizirao je nekoliko izložbi na kojima je predstavio mlade hrvatske autore.

Zidovi njegovih kuća puni su slika, a umjetnine je počeo kupovati u vrijeme rata. Koliko točno ima umjetnina, Butina nije otkrio, ali u jednom je intervjuu priznao da posjeduje i do 70 radova pojedinog umjetnika te da u svom stanu ima 100 kataloga naših umjetnika. Možda će se neki od njih svidjeti i Varaždincu Vugrincu koji će kupiti još pokoju sliku.


Sanjin Španović