Autor: Portal Jutarnji.hr

Objavljeno: 07.11.2007

Narkobos u vezi s manekenkom

Narkobos u vezi s manekenkom

RIJEKA - Stjepana Prnjata i njegovu kriminalnu grupu povezuje se i sa spektakularnom akcijom oslobađanja crnogorskog narkobossa Draška Vukovića iz danskog zatvora 7. travnja ove godine. U filmskoj akciji grupa kriminalaca uspjela je upasti u zatvor u Fredriksundu, onesposobiti stražara i izvući Vukovića.

Potjeru su blokirali tako što su parking policijske postaje posuli čavlima. Prilikom njegova oslobađanja ranjeno je 11 danskih policajaca. Vuković je bio uhićen u veljači ove godine s dvojicom Srba, a svi su imali lažne hrvatske putovnice.

Prnjat je, rukovodeći svojom kriminalnom skupinom, jedno vrijeme u Njemačkoj koristio dokumente pod lažnim imenom Sedin Sjefoski.

Vrlo brzo nakon dolaska u Frankfurt nametnuo se kao snalažljiv i 'poduzetan' pripadnik treće generacije balkanskih kriminalaca i probio do vrha piramide, zbog čega je isto tako brzo "zapeo" za oko njemačkim policajcima pa je bio prisiljen skrivati se i koristiti lažnim imenom. Tijekom 15-godišnjeg boravka u Njemačkoj tamošnji su ga istražitelji zajedno s nekolicinom prijatelja i suradnika nekoliko puta pokušali maknuti s tamošnje kriminalne scene, te je često bio pod ozbiljnim policijskim istragama i sumnjama.

No, usprkos tome uvijek se spretno "izvlačio" i nastavljao s poslom sve se više uzdižući i stječući golemo bogatstvo, o kojem najbolje svjedoči više od 15 milijuna eura zaplijenjenih  na računima diljem Europe. Kada bi neka pošiljka kokaina "pala", on je svejedno dobavljačima plaćao robu i nastavljao posao. Također je znao pametno raspolagati  stečenim novcem i ulagati ga u legalne poslove, najčešće u nekretnine, te ga je na taj način "prao" i pomalo stjecao "ugled". Okolinu je pritom uspio uvjeriti u plemićko porijeklo svoje žene Suzane koja je inače radila u Lufthansi. Spominjao je i vlasništvo nad jednom pivovarom, čime je opravdavao novac i bogatstvo.

DRAŠKO VUKOVIĆ
boss iz Crne Gore s pasošem RH 
  ANDRIJA DRAŠKOVIĆ
uvažavao je Stjepana Prnjata

   

Tako se kao bogati biznismen družio s poznatim i uglednim pripadnicima hrvatskog jet-seta, posebice njegova ženskog dijela. Imao je vezu s jednom poznatom hrvatskom manekenkom. U ophođenju s ljudima izvan krim miljea uvijek je bio galantan i pristojan sugovornik.  U kriminalnom poslu je bio iznimno oprezan i konspirativan pa bi, kada je dogovarao isporuke i prijevoz droge, jako pazio što i kome govori. Razgovori su gotovo uvijek bili šifrirani, zbog čega je istražiteljima godinama zadavao muke u razotkrivanju i pribavljanju čvrstih dokaza na temelju kojih bi bio uhićen i osuđen.

Značajnu ulogu u njegovu usponu na vrh narkopiramide imali su njegovi bliski suradnici, posebice Kemal Rastoder (34) zvani Moke. Sada već davne 1995. godine Rastoder i Prnjat u jednom frankfurtskom lokalu došli su u oružani sukob s redarima i u tom je sukobu Prnjat ranjen u glavu.

Prnjata se povezuje i s oslobađanjem crnogorskog  bossa iz zatvora u Danskoj
Već su tada njemački istražitelji znali tko su Prnjat i Rastoder te da se bave krijumčarenjem krupnih pošiljki kokina iz Nizozemske u Njemačku, ali ih nikada nisu uspjeli ni optužiti, a kamoli osuditi. Prnjat je često izravno  nabavljao kokain iz Južne Amerike.

Zajedno s Puljaninom Milanom Štifanićem i jednim Albancem  iz Los Angelesa u ožujku prošle godine otputovao je u Kolumbiju. S dobavljačima su dogovorili kupnju 100 kilograma kokaina u tekućem stanju i za to su sva trojica uložli po 70.000 eura.

Prnjat i Štifanić dogovorili su da će osobno sudjelovati i nadzirati proces proizvodnje kokaina. To su učinili u jednom ilegalnom laboratoriju u blizini grada Cartagene.  Prnjat i Štifanić za prijevoz droge angažirali su dvojicu Španjolaca, braću Jorgea i Roberta Gimaneza. Nakon dva mjeseca organizacije i proizvodnje kokain su ukrcali na jahtu Lady Kiss. U zaljevu kod Cartagene Španjolce je zaskočila  obalna straža. U rezervoaru jahte nađeno je  100 kilograma tekuće otopine kokaina. Uz braću Gimenez, kolumbijski su istražitelji uhitili i dvojicu državljana Hondurasa te se trenutačno protiv njih vodi kazneni postupak na sudu u Cartageni.

Prnjat se hvalio vezama s hrvatskim generalima

RIJEKA - O Stjepanu Prnjatu, uhićenom narkobossu, u Opatiji i Ičićima rijetki su željeli razgovarati.

Posljednji put viđen je ljetos, a uglavnom je boravio na svojoj jahti kojom je nekoliko puta isplovio na po desetak dana. Većinom je bio sam ili u ženskom društvu i nitko drugi nije se koristio jahtom.

Vez u marini ima od 2003. godine. Sada ima novu jahtu, a prije je imao nešto veći gliser. Uvijek dotjeran, dolazio bi crnim Maseratijem ili crnim Porscheom.

Od opatijskih lokala, najčešće je zalazio u Hemingway.

Kažu kako se hvalio dobrim vezama s nekim hrvatskim generalima, a nekretnine je spominjao kao svoj glavni biznis. U lokalnim kuloarima povezivalo ga se i s kockarnicama.     (N. H.)


BUDVA - Ostao bez obje potkoljenice u atentatu. U pucnjavi u Frankfurtu 1995. sudjelovao s Prnjatom u obračunu s redarima, te ga povezao s A. Draškovićem.
Rastoder Kemal
PULA - Kamatar koji je u posao s drogom uložio 70.000 eura. Osobno s Prnjatom išao po pošiljku kokaina u Kolumbiju, ali je pala na jahti Lady Kiss.
Stifanić Milan
NIZOZEMSKA - Poznanik Kemala Rastodera i jedini od velikih igrača koji je uspio izbjeći uhićenje. Još od 2004. godine  pod istragom njemačkih vlasti.
Dalti Arben
MILANO - U ožujku ove godine sudjelovao u krijumčarenju 15 kilograma kokaina u Milano i uhićen s kurirom Ilirom Daltijem, bratom Arbena Daltija.
Lazri Bardhok
 MILANO - Jedan od kurira kokaina koji je prije godinu dana 'pao' s pošiljkom od 20 kilograma i služi kaznu u milanskom zatvoru. Ima podeblji dosije.
Mikešić Mirko


Alen Kurbanović