ČUDNA REAKCIJA

'JUTARNJI KLEVEĆE MAO CE-TUNGA, KAZNITE SVOG UREDNIKA!' Feljton koji smo objavili izazvao međunarodni incident

Podatak da Mao Ce-tung nije prao ni zube ni genitalije drže neistinitim i vulgarnim

ZAGREB - Nedavno objavljeni tekst Jutarnjeg lista o kineskom vođi Mao Ce-tungu izazvao je neuobičajenu reakciju kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj koje, nezadovoljno tekstom, zahtijeva od uredništva da “ozbiljno kazni odgovarajućeg zaduženog urednika i poduzme sve potrebne mjere, uključujući javnu ispriku, kako bi se otklonili negativni utjecaji koje je izazvao taj članak”. Iznenađujuća formulacija o ozbiljnom kažnjavanju i zahtjev za svim potrebnim mjerama, uključujući javnu ispriku, ukazuje na ogromnu razliku u shvaćanju standarda slobode govora kakva postoji na stranicama ovih novina, ali i ostalih medija, te onoga što se, očito, podrazumijeva u kineskom društvu.

Svjedočanstva žena

“Žene su se bacale na njega, iako nije prao ni zube ni genitalije” naslov je spomenutog teksta u sklopu feljtona “Žene diktatora”, što je i naslov knjige Diane Ducret koju objavljuje Školska knjiga, a u kojoj povjesničarka i novinarka, preko priča njihovih žena, opisuje živote lidera autoritarnih režima. U knjizi se obrađuju nepoznati dijelovi života Benita Mussolinija, Josifa Staljina, Adolfa Hitlera, Mao Ce-tunga, Vladimira Iljiča Lenjina, Jeana Bokasse, Antonija Salazara i Nicolaea Ceausescua, navedeno je u opremi teksta koji opisuje život i odnos Mao Ce-tunga s nekoliko njegovih žena te brojnim ljubavnicama s kojima je kineski lider bio u odnosima.

‘ČISTIM SE U ŽENSKIM TIJELIMA’ Žene su se bacale na Mao Ce-tunga, iako nije prao ni zube ni genitalije!

Tekst opisuje i sudbinu Jiang Qing, posljednje Maove službene žene, koja od 1969. nije radila ništa, nije imala nikakvu funkciju u hijerarhiji vlasti Kine, a nakon smrti Mao Ce-tunga, 1976., bila je uhapšena i 1980. osuđena kao članica “četveročlane bande”.

Kinesko veleposlanstvo poslalo je povodom toga teksta pismo redakciji u kojem se navodi da se “preminuli lider kineskog naroda jednači s ozloglašenim fašistima Mussolinijem i Hitlerom te se neistinitim sadržajima i vulgarnim riječima kleveće gospodina Mao Ce-tunga, što je potpuno neprihvatljivo veleposlanstvu Narodne Republike Kine”. Pritom se pod vulgarnim riječima vjerojatno smatra navedeno u naslovu, o čemu opširnije piše i u tekstu o Mao Ce-tungu, no riječ je o nevjerojatnim, zbog toga i zanimljivim detaljima iz života koje je autorica knjige dodatno opisala u svom djelu.

Inzistiranje na specifičnim higijenskim obredima, kao što je zahtjev Mao Ce-tunga da ga, dok on proučava dokumente, pomoćnici brišu toplim i vlažnim ručnicima umjesto da se jednostavno okupa, te inzistiranje na jutarnjem ispiranju zubi čajem, umjesto klasičnog pranja i odlaska zubaru, naravno da su privlačili pozornost pa su tako našli mjesto i u knjizi. Peng Dehuai, član KP-a, opisao je Maove zube pažljivom rečenicom: “Mogli bismo reći da su predsjednikovi zubi premazani slojem zelene boje”. To dovoljno ilustrira kako je taj običaj bio primijećen. Slično je i s kupanjem, pri čemu je Mao Ce-tungov liječnik primijetio da Mao ne pere ni genitalije.

- Čistim se u ženskim tijelima - komentirao je sam vođa kineskih komunista, o čemu piše u knjizi te tako i u tekstu.

Ozbiljan demarš

“Gospodin Mao Ce-tung osnivač je NR Kine i uživa velik ugled u srcu kineskog naroda, isto kao što je i poštovan i utjecajan političar, mislilac i filozof u cijelom svijetu. Članak je, ne poštujući činjenice, vulgarnim riječima i neosnovanim detaljima oklevetao ugled velikog vođe Mao Ce-tunga. Time su čitatelji dovedeni u zabludu te su povrijeđeni osjećaji kineskoga naroda. Sukladno tome, veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj izražava veliko nezadovoljstvo i ozbiljni demarš”, navodi se u pismu redakciji. Dodaje se i kako je “ovaj incident teško prekršio princip Jutarnjeg lista o objektivnosti i pravednosti, zadovoljio političke pokušaje jednih autora koji imaju skrivene namjere prema Kini te izazvao jako loš utjecaj”, piše u pismu s kolektivnim potpisom veleposlanstva Narodne Republike Kine. Na kraju se vrlo ozbiljno zahtijeva kažnjavanje urednika i javna isprika, što ukazuje i na neuobičajena očekivanja od redakcije koja svoje novinarske standarde kreira u duhu suvremenog žurnalizma. O svemu je kinesko veleposlanstvo obavijestilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje pak nije htjelo komentirati pismo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:08