KOLATERALNA ŽRTVA

Teški dani Luke Modrića: ‘On je igrač za Real, ali možda će morati otići jer je Mourinhov čovjek’

 AP

Luka Modrić novu je godinu dočekao kao kolateralna žrtva rata navijača Real Madrida protiv Joséa Mourinha, “najgore pojačanje 2012.”, doživljava ga se trenerovim čovjekom jer je portugalski stručnjak inzistirao na njegovu dolasku u transfer sagi ljetnog prijelaznog roka.

Hoće li se, pak, već na ljeto hrvatski reprezentativni vezist vratiti u Premiership (jedan od Manchestera ili Chelsea), gdje je u četiri sezone stekao epitet najboljeg dodavača, neće imati veze s njegovom navodnom lošom prilagodbom na španjolski nogomet ili klub, nego s nepisanim zakonitostima nogometnog biznisa, u kojem se novim trenerima ili menadžerima zadovoljavaju želje za promjenama igračkih resursa u svlačionici. I ne bi bio ni prvi ni zadnji koji u najvećem klubu ne bi odradio čitav ugovor, zbog različitih interesa ili neispunjenih klupskih ciljeva...

- Za me uopće nema dvojbe, Luka je igrač za Real. S njime je igra Madriđana brža, protočnija, s više pas-igre, čak i kad igra samo pola sata - kaže Robert Jarni, igrač “kraljevskog kluba” u sezoni 1998./99., kad je skupio 27 nastupa u Primeri pa prešao u Las Palmas.

- Sjećate se kad sam isticao da je Mourinho Luku doveo zato što je “igrač koji misli” i stoga sam uvjeren da će Luka biti još bolji. Uostalom, nemojmo zaboraviti da zbog poznatih razloga Modrić nije prošao ljetne, bazične pripreme, koje su za igrača najvažnije, a sve bolje mu ide i španjolski jezik, no morat će biti psihološki jak nositi sve kritike koje mogu uslijediti ne ispuni li Real po meni glavni ovosezonski cilj, deseti europski naslov - poručuje Jarni.

Kolateralna žrtva

Modrić je zbog Tottenhamova otezanja prodaje ljetos izgubio 10 tjedana treninga i pripremnih utakmica i stoga mu je po dolasku u Madrid igra oscilirala, dojam je da je bio bolji kad je ulazio s klupe nego u 13 navrata kad je startao, izuzev Dortmunda. U 24 nastupa u sva tri natjecanja skupio je 1323 minute (prosječno 55), jednom zabio i pet puta asistirao, no za Lukino vrednovanje, što španjolski novinari, za razliku od primjerice engleskih ne znaju, jer ga donedavno nisu poznavali, nisu presudne brojke u rubrici pogoci i asistencije.

Modrić je vezni igrač koji najviše daje između šesnaesteraca, razigrava, mijenja ritam igre, daje tzv. predasistencije, dakle ključna dubinska ili bočna dodavanja nakon kojih mu suigrač asistira strijelcu. Modrić nije nikakav ‘defenzivni vezni’, nego ‘razigravač iz dubine’, a može igrati i polušpicu, ovisno o suparniku i kompoziciji vlastite momčadi. Zaboravlja se da je Real većinu jeseni odigrao bez ozlijeđenog Marcela, lijevog stražnjeg bočnog čijim je izostankom igra Mou Teama postala predvidljivija.

Modrića je Mourinho doveo, prema vlastitom priznanju, osim što zna misliti u igri, zato što može igrati tri uloge, slikovito se izrazio ‘šesticu’, ‘osmicu’ i ‘desetku’. Konkretno to znači da iz Realove momčadi koja je prošle sezone nadvisila Barcelonu i potukla rekorde u broju bodova i golova može mijenjati Khediru, Xabija Alonsa i Özila. Površno je, dakle, vrednovanje po kojem je Modrićev neuspjeh što nije postao neupitni starter, a za njega je plaćeno 30 milijuna eura odštete.

Real je, naime, ljetos odštetu platio samo za Modrića, Essien je došao kao slobodan igrač, no prodao je sedmoricu za 32,5 milijuna eura, dakle poslovao je s plusom (prvi put nakon 14 godina!), za razliku od primjerice Barcelone, koja je potrošila 33 milijuna za Songa (19), koji ima status sličan Modrićevu, i Albu (14), a prodala samo Afellaya za 500.000, što znači da su Katalonci u minusu 32,5 milijuna, no kako su uvjerljivo prvi, to im nije nedostatak.

Podrška Alonsa

Španjolski mediji Luku Modrića tretiraju čovjekom Joséa Mourinha, koji je čak završio treći u Marcinoj anketi za trenera godine, iza Simeonea i Vilanove, što je u očitom nesuglasju s rezultatima (pobijedio Barçu u prvenstvu i Superkupu). Jest, Mourinho je imao neuspješnu jesen, s kadrom koji na tržištu vrijedi 600 milijuna eura treći je u Primeri, iza Barcelone (650) i Atletica (200), a u Ligi prvaka je skupinu završio na 2. mjestu iza Borussije (225), ali ispred Manchester Cityja (500), pa mu se kroz tu matematiku koja je sve samo ne egzaktna gleda i Modrića.

- Luka nije pod pritiskom. Jednostavno se mora prilagoditi na novu ligu, a uz to, nekoliko nas igra na istom položaju. I meni je bilo iznimno teško u prvoj sezoni u Madridu. Luka je sjajan dečko i briljantan igrač. Uopće ne sumnjam da će postati važan član ove momčadi - istaknuo je Xabi Alonso, Bask kojeg je Real 2009. kupio od Liverpoola za 35 milijuna eura i odmah ga forsirao u prvih 11.

Naposljetku, kako je znao reći Maradona po dolasku u Napulj, najbitnije je što kaže domaća publika, “kome zviždi, njega se riješite”. Zviždi Mourinhu, a Modrića je prepoznala kao klasnog igrača, čak mu se i Marca, primjerice, nakon partije protiv Ajaxa poklonila davši mu naslovnicu, kad uđe s klupe redovito se hvali njegov utjecaj na igru, a za novaka mu čak ni statistika nije puno lošija od one konkurenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:04